Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
Haberler

Volodımır Zelenskıy: Ukrayna dış politikasının dört şeye ihtiyacı var: hız, yaratıcılık, hırs ve sonuç

Ukrayna'nın bugün dış politikasının dört şeye ihtiyacı var: hız, yaratıcılık, hırs ve sonuç.

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy, Ukrayna’nın dış politikasının tarzını ve felsefesini değiştirme gereğini vurguladı.

Ivano-Frankivsk bölgesindeki Guta Köyü’nde gerçekleşen Ukrayna Büyükelçileri “Diplomasi 30. Güçlü Devlet Stratejisi” konferansında yaptığı konuşmada Cumhurbaşkanı Zelenskıy, “hız, yaratıcılık, hırs ve sonuç” dört kelime üzerinde durdu.

Cumhurbaşkanı Zelenskıy, büyükelçiler toplantısının her yıl gerçekleştirileceği yeni Ukrayna diplomasisi formatının önemli bir bileşeni olduğunu kaydetti.

Volodımır Zelenskıy, dünya neredeyse her gün küresel değişimlerin yaşandığı yeni bir döneme geçildiğini söyledi.

“HIZLI OLMALIYIZ”
Zelenskıy: “Bu koşullarda dış politikamızın tarzını ve felsefesini değiştirmeliyiz. Bugün birçok şeye ihtiyacı var, ben dört ana öncelik üzerinde durmak istiyorum; birincisi hız, diplomasimiz aşırı muhafazakâr ve dolayısıyla çok yavaş, canlı ve dinamik, yani hızlı olmalı. Şu anda Ukrayna birçok sürece yetişmek zorunda kalıyor. Ve bu yanlış” diye konuştu.

Ukrayna’nın hızlı hareket etmesi gerektiğini küçük şeylerle zaman kaybetmemesi gerektiğine vurgu yapan Zelenskıy, “Donbas barış sürecinin önündeki engeli bir an önce kaldırmak, Kırım’ı geri almak, önümüzdeki yıllarda AB üyeliğini sağlamak ve 2022’de NATO’dan çok net bir zaman perspektifi almak istiyoruz” dedi.

Tüm bu hedeflere ulaşmak için Zelenskıy, ikinci şeye ihtiyaç olduğunu yapıcılık ve hızlı bir sonuç arzusu olması gerektiğini vurguladı.

“HIRSLI OLMALIYIZ”
Ukrayna’nın başarı için mümkün olan tüm yolları araması gerektiğinin altını çizen Zelenskıy,
“Sorunlarımızı bizim için birinin çözmesini beklememeli, her gün yeni mekanizmalar ve yeni formatlar aramalı ve sunmalıyız. Her biriniz geleneksel siyasi düzlemin ötesine geçmelisiniz. Yaptırımları sürdürmek veya NATO’ya katılmak için olağan günlük çağrılar dışında ülkemize, Ukrayna’ya başka nasıl yardım edebileceğimizi bir düşünün. Bu tür biçimleri sabırsızlıkla bekliyorum, inisiyatif fikirlerinizi de sabırsızlıkla bekliyorum. Bu fikirlerin ilginç olması ve Ukrayna’nın uluslararası ortaklarının desteğine sahip olması için üçüncü bir şeye ihtiyacımız var – hırs” dedi.

Zelenskıy: “Hırslı düşünceler, iddialı formatlar, iddialı fikirler. Devletimizin yüzü budur. Olumsuz, sürekli depresif, karamsar düşünceden kurtulun. Bu tür kelimelerden kurtulun: imkânsız, olmaz ve bize uygun değil ve Allah korusun gibi üçüncü dünya ülkeleri kompleksinden kurtulun. Bin yıllık devlet tarihimiz var. Birçok Avrupa ülkesinde demokrasi ve demokrasi mekanizmalarına sahibiz. Çok büyük bir potansiyelimiz var. Avrupa’nın Ukrayna’ya ihtiyacı var, aksine değil. Bu hırs” diye konuştu.

“İDDİALI OLMALIYIZ”
Ukrayna’nın kendi algısındaki bir değişikliğin, ülkenin dünyadaki algısını da değiştireceğini kaydeden Zelenskıy sözlerini şöyle sürdürdü, “Ukrayna’nın kendisini güçlü bir stratejik ortak, bir fırsat kaynağı olarak sunmalıdır. Bir sorun ve tehdit olarak değil. Ukrayna’nın bölgesel bir lider olarak oluşumunu sürdürmek, küçük ittifaklar ve girişimler yoluyla Ukrayna’nın süreçlerin öncüsü ve lideri olduğu yeni bir gerçeklik inşa etmek gerekiyor. Her zaman birilerinden bir şey isteyen fakir bir akraba değil, öncelikle kendine güvenen güçlü, kendi kendine yeten bir ülke. Ve diğer ülkelerin Ukrayna’ya güvenmesi harika olur. Bu iddiadır”

“SONUÇ ALMALIYIZ”
Zelenskıy yeni dönemde dış politikanın dört kilit kelimesinin “hız, yaratıcılık, hırs ve sonuç” dördüncüsü, en önemli bileşeninin sonuç almak olduğunu belirtti. Yapılan başvuru sayısı değil, belirli miktarda destek değil, proje, yatırımla ölçülebilen sonuç almanın zaruretini kaydetti.

“TÜRKİYE İLE SERBEST TİCARET ANLAŞMASINI İMZALIYORUZ”
Uzun süredir müzakerelerin devam ettiği Türkiye ile Serbest Ticaret Anlaşması (STA)’nın imza aşamasına geldiğini söyleyen Zelenskıy, “Özellikle, daha az siyaset, daha çok ekonomi. Ne de olsa, ülkeler arasındaki siyasi ortaklığı güçlendiren şey ve belirli devletlerin ortak ekonomik çıkarlarıdır. Ukrayna ürünleri yurtdışında daha fazla görünür hale gelmelidir. AB, Kanada ve İsrail ile serbest ticaret anlaşmalarını genişletmemiz gerekiyor. İnanıyorum ki Türkiye ile STA’yı sonuçlandırıyoruz – bunu önümüzdeki yılın başlarında, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Ukrayna’yı ziyaret edeceği zaman yapmak istiyorum. Ayrıca ABD, Japonya ve diğer gelecek vaat eden ticaret ortaklarıyla ticaretin serbestleştirilmesi için mesafe alın. Kalıplaşmış vizyondan uzaklaşmamız, sürekli yeni fırsatlar aramamız, sürekli yeni pazarlar aramamız gerekiyor. Bu iddialı ve sonuçla ilgili” dedi.

“FARKLI COĞRAFYALAR”
Ukrayna’nın; Hindistan, Çin, Latin Amerika, Afrika ve Orta Doğu’nun potansiyelini de daha fazla kullanılması gerektiğine dikkat çeken Zelenskıy, “Aslında bu bölgeleri Ukrayna için ve işimiz için, mallarımız için, Ukraynalılar için yeniden keşfetmemiz gerekiyor. Diplomatik varlığımızı artırıyoruz ve yakında birçok ülkede yeni büyükelçilikler açacağız. Bence bu harika bir sonuç” dedi.

Cumhurbaşkanı Zelenskıy, “Ukraynalı diplomatlar bulundukları ev sahibi ülkelerdeki çalışmalarını somut ekonomik ve sosyal başarılara dönüştürmeleri gerekiyor. Çünkü ekonomik kazanımlar, ekonomiyle el ele gider. Önemli başkentleri şahsen ziyaret etmeye, büyükelçilikler açtığımız, ayrıntıların olduğu, belirli ortak işlerin olduğu, devletimiz için ekonomik projelerin olduğu yerlerde liderlerle görüşmelerde bulunmaya hazırım. Kişisel bir ziyaretin bazı bölgelerin gerçekten bir gereklilik olduğunu biliyorum. Başka ülkelerdeki liderler böyle yapıyor. Ve biz de buna açığız, hazırız. Bunda herhangi bir sorun yok. Öncelikle ekonomi ve ticaret açısından bu tür ziyaretlere ihtiyaç”.

Zelenskıy, Ukraynalı diplomatlardan, diğer devletlerin liderlerinin ilgilenebileceği, Ukrayna için söz konu ülkelerde nelerin ilginç olacağı konuları tespit etmelerini söz konu alanlarda da, ortak girişimler ve anlaşmalar yapılmasını istedi.

Zelenskıy, “Özetle, büyükelçi olarak etkinliğinizin ölçüsü, heyetim ve benim her dış ziyaretten Ukrayna’ya sonuçla dönmemdir” şeklinde konuştu.

“BÜYÜKELÇİLER UKRAYNA İHRACATININ TEŞVİK ARACIDIR “
Konferansta konuşan Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmıtro Kuleba, Cumhurbaşkanı Zelenskıy’nın, Ukrayna ticaretini yurtdışında teşvik etme amacına müteallik “E-Dışarı” adlı yeni bir bilişim platformu geliştirildiğini söyledi.

Kuleba: “Dışişleri Bakanlığı ve 130 diplomatik misyonun potansiyelini kullanacak, ‘E-Dışarı’ platformu ile ticaret için yeni fırsatlar dünyasının kapılarını açacak. Bu platform sayesinde ihracatçılar, yurt dışındaki işlerini dış pazarlara genişletmek için devletle tek ve en uygun iletişim kanalına sahip olacak.” dedi.

Bu yeni sistem kapsamında ihracatçılar, dış pazara açılmak için özel destek için bir başvuru oluşturabilecek, uygulama üzerinden başvuru durumunu izleyebilecek. Dışişleri Bakanlığı ve diplomatlar bu başvuruyu alacak ve belirli kriterlere göre doğrulanmasından hemen sonra aktif olarak değerlendirecek.

Kuleba, “Artık Ukrayna büyükelçilikleri yurtdışındaki Ukrayna ihracatını teşvik etmenin ana aracıdır” dedi.

Muhabir: Yunus Erdoğdu | Kıyiv – [email protected]

Twitter: @erdogduy

Olay yerinden Canlı Yayınlar için : Twitter: @ukraynahaber

Facebook: facebook.com/erdogduy

İnstagram: instagram.com/ukraynahabercom/

Son Dakika için Telegram Haber Kanalımız:
https://t.me/ukraynahaber
Haber İhbar Hattı WhatsApp:

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]