Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
Gündem

ÖZEL | Zelenskıy’nin, “darbe yapılacak” dediği 1 Aralık’ta meydanlar hareketlenecek

Başkent Kıyiv 1 Aralık’ta meydanlar ısınacak

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy’nın, 26 Kasım’da düzenlediği basın toplantısında, “1-2 Aralık’ta ülkede bir darbe gerçekleşeceği” açıklaması akabinde ülkede gündem değişti.

1 Aralık’ta, Cumhurbaşkanı Zelenskıy’nin parlamentoda milletvekillerin hitap edeceği bildirildi.

Başkent Kıyiv’deki iktidar karşıtı eylemlere katılacaklara, 1000 grivna (yaklaşık 500 Türk lirası) dağıtılacağı söylentileri üzerine, olası bir darbe girişimine karşı tedbirlerine arttırıldığı belirtildi.

Ukrayna Parlamentosu Birinci Başkan Yardımcısı Oleksandr Kornienko, herhangi bir kalkışma girişiminde gazetecilerin parlamentoya giremeyeceğini belirterek, Çarşamba günü gazetecilerin erken saatlerde parlamentoya gelmeleri tavsiyesinde bulundu.

Öte yandan eylem açıklamaları üzerine Ukrayna Parlamentosu’nun, 1 Aralık’ta polis çemberine alınacağı bilgi geldi.

ULUSAL MUHAFIZLAR MEYDANA İNİYOR

1 Aralık, Provokatör Günü vesilesiyle, Ulusal Muhafızlar, Bağımsızlık Meydanı’nda protesto eylemi gerçekleştirecek. 8 yıl önce, 30 Kasım 2013’de özel “Berkut” kuvvetlerinin meydanda yolsuzluk karşıtı eylem yapan bir gurup öğrenciyi acımasız şekilde dövmesine üzerine, 1 Aralık’ta bir milyondan fazla Ukraynalı Kıyiv’de meydanlara çıkmıştı. 1 Aralık’taki olaylar, öğrenci protestoları, Yanukoviç Rejimine karşı devrimci bir hareketle dönüşmüş, eski Cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç’in ülkeden kaçmasıyla son bulmuştu.

Milli Muhafızlar da, Zelenskıy’nin “darbe yapılacak” dediği gün, iktidar karşıtı protesto eylemi gerçekleştirecek. Eylemciler, Bağımsızlık Meydanı’ndaki mitingin akabinde Cumhurbaşkanlığı Ofisi’ne gidecek.

“UKRAYNA’YI KORU! DARBEYİ DURDUR!”

Öte yandan iktidar yanlıları da, “Rusya yeni bir saldırı hazırlıyor.. darbeyi durdur” şiarıyla meydan çıkacak. Darbe karşıtları yaptıkları açıklamada; muhtemel bir darbe sonucunda anayasanın rafa kaldırılacağını, devlet kurumlarının darbeciler tarafından tahrip edileceğini, yolsuzlukla mücadele eden savcıların görevden alınacağını, Anayasa Mahkemesinin felç olacağını, oligarşiye karşı verilen mücadelenin biteceğini, zenginlerin etkisinin artacağını, Reformları bitireceğini, demokrasiyi kangren edeceğini, Batı Müttefiklerinin ülkeye olan güvenini yok edeceğini, Euro-Atlantik perspektifini bitireceğini, belirterek vatandaşları meydanda “demokrasi nöbetine” davet etti.

Demokrasi yanlıları, ülkeyi kurtarmak ve ulusu iç ve dış tehditlerle karşı mücadele etmek birleşmeye çağırdı. Toplumu iç çatışmaya karşı uyaran organizatörler, “30 yıl önce Ukraynalılar bağımsızlık seçti. 8 yıl önce, Ukraynalılar saygınlığı savundu. 1 Aralık’ta, Ukrayna vatandaşı olarak, devletin haklarını, özgürlüklerini ve anayasalarını korumak için sorumluluk alması gerekir.. Risklerin farkındayız ve herkesin sorumlu olmasını teşvik ediyoruz. Ukraynalıların iradesi, Moskova, oligarşi ve kuklalarının planlarını bozacak.. Meydan’da görüşürüz!” açıklaması yaptı.

Organizatörler ayrıca havaların soğuk olması hasebiyle eylemcilerden üzerilerini sıkı giyinmeleri konusunda tembihledi.

KÜÇÜK ESNAF “FOP” PROTESTOILARI DEVAM EDİYOR

Öte yandan uzun süredir aralıksız süren Küçük Esnaf “FOP” eylemleri de hem meydanda, hemde Ukrayna Parlamentosu önünde devam edecek.

UKRAYNA İSTİHBARATI SORUŞTURMA BAŞLATTI

Ukrayna İstihbarat Teşkilatı (SBU), iktidarı ele geçirme faaliyetleri yürüten, Ukrayna vatandaşları ve Rusya Federasyonu’nun vatandaşları hakkında soruşturma yürütüyor.

SBU’dan yapılan açıklamada,  Ukrayna ve Rusya Federasyonu vatandaşlarının iktidarı zorla ele geçirmek için eylemler hazırlığı iddiaları üzerine, geniş çaplı bir soruşturma başlattı.

SBU, soruşturmanın detaylarının daha sonra bildirileceğini açıkladı.

Zelenskıy Cuma günü düzenlediği basın toplantısında, istihbarat raporlarına dayanarak, 1-2 Aralık’ta iş adamı Rinat Ahmetov’un katılımıyla bir darbe girişimi olacağını söylemişti.

Daha sonra, Rusya Federasyonu Cumhurbaşkanı basın sekreteri Dmitriy Peskov, Zelenskıy’nin Rusya Federasyonu’nun Ukrayna’da bir darbeye katılma planları hakkındaki açıklamasını yalanladı.

Ahmetov da, bir tür darbe hazırlığı içinde olduğuna ilişkin iddiaların gerçeği yansıtmadığını belirtti.

Muhabir: Yunus Erdoğdu | Kıyiv – [email protected]

Twitter: @erdogduy

Olay yerinden Canlı Yayınlar için : Twitter: @ukraynahaber

Facebook: facebook.com/erdogduy

İnstagram: instagram.com/ukraynahabercom/

Son Dakika için Telegram Haber Kanalımız:
https://t.me/ukraynahaber
Haber İhbar Hattı WhatsApp:

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]