Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
Haberler

Odesa’nın ilk minareli camisinin temeli atıldı

3 Eylül Cuma günü, Odesa'da kubbeli ve minareli ilk büyük caminin inşaatının açılış töreni yapıldı.

Ukrayna’nın liman şehri Odesa’nın ilk minareli camisi inşa edilecek. Kubbeli caminin kapasitesinin bin kişinin üzerinde olması bekleniyor.

Odesa’daki Balkivska Caddesi’nde gerçekleşen temel atma merasimine, Ukrayna Müftüsü Ahmed Tamim, Odesa Bölgesi Valisi, Odesa Belediye Başkanı şehir ve bölge yetkililerinin yanı sıra bazı İslam ülkelerinin büyükelçileri katıldı.

Müftü Ahmed Tamim, caminin iman edenlerin, Allah’a yönelebileceği, dostluk ve karşılıklı anlayışın ve diyalogun gelişme yeri olacağını söyledi.

Ülkenin en büyük üçüncü camisi hem doğu hem de batı mimarisinin izlerini taşıyacak. Kubbesinin yüksekliği 28 metre, minaresinin yüksekliği ise 22 metre olacak. Caminin ulusal öneme sahip yeni bir dini ve turistik anıt haline gelmesi bekleniyor.

SAVAŞLAR ODESA’DA MÜSLÜMAN NÜFUSUNU ARTIYOR
Ukrayna’nın bağımsızlığını kazanması akabinde, ülkenin en önemli ticaret ve liman şehri Odesa’da artan Müslüman tüccar sayısı cami ihtiyacını doğurdu.

İlk başta Müslüman tüccarların ticari nedenlerle tercih ettiği şehre daha sonra Rus – Çeçen savaşı nedeniyle Rusya’dan çıkmak zorunda kalan çok sayıda Çeçen, Odesa’ya yerleşti.

Akabinde Suriye savaşı da şehrin Müslüman nüfusunu önemli ölçüde arttırdı.

Medyada yer alan bilgilere göre Afganistan’dan da Odesa’ya 133 mültecinin geldi bu sayının önümüzdeki günlerde artarak devam etmesi bekleniyor.

Son dönemde Türkiye’deki siyasi baskıdan kaçan Türkler arasında Odesa’ya yerleşmeye kararı alan Türklerin olduğu belirtiliyor.

Ülkeye gelen Müslümanların hızlı bir şekilde, Ukrayna’ya uyum sağladığı ifade ediliyor.

UKRAYNA’NIN EN ÖNEMLİ EĞİTİM MERKEZİ
Ayrıca Ukrayna’nın en büyük eğitim merkezlerinden Odesa’daki üniversiteler, sadece Türk talebelerin değil, Arap ülkelerinin yanı sıra Orta Asya ülkelerinden öğrencilerin tercihlerinin başında geliyor.

Odesa Türkiye vatandaşlarının da en önemli destinasyonu olmasının başında; İstanbul ile Odesa’nın ulaşım yakınlığı (şehirlerarası direk uçuşla bir buçuk saat sürüyor ve ucuz havayollarının geliş gidiş biletleri 300 liraya bile bulunabiliyor; ayrıca Çernomorsk ile Karasu arasında feribot seferleri) önemli bir rol oynadı.

Resmi olmayan verilere göre, Odesa’da yaklaşık 40 bin Müslüman yaşıyor, ülke genelinde ise 1,5 milyondan fazla Müslüman olduğu belirtiliyor.

Muhabir: Yunus Erdoğdu | Kıyiv – [email protected]

Twitter: @erdogduy

Olay yerinden Canlı Yayınlar için : Twitter: @ukraynahaber

Facebook: facebook.com/erdogduy

İnstagram: instagram.com/ukraynahabercom/

Son Dakika için Telegram Haber Kanalımız:
https://t.me/ukraynahaber
Haber İhbar Hattı WhatsApp:

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]