Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
Gündem

Öfkeli guruptan, Ukrayna Cumhurbaşkanlığı’nda ateşli eylem, camları kırıldı

Ukrayna’da öfkeli gurup cumhurbaşkanlığını bastı.

Ukrayna Cumhurbaşkanlığı Ofisi (OPU)’nun bulunduğu, Bankova Sokağında, meydan hadiselerinin baş aktörlerinden aşırı sağcı örgüt “Sağ Sektör” liderlerinden Serhiy Sternenko taraftarları miting düzenleniyor. Eylemciler cumhurbaşkanlığı tabelasına ateş tuttu, binası kapıları kırmızıya boyadı ve camları kırıldı.

Aktivist Serhiy Sternenko ve diğer siyasi tutukluların serbest bırakılması için Ukrayna Cumhurbaşkanı Ofisi önünde miting düzenleniyor. Protestocular cumhurbaşkanlığı tabelasını ateşe verdi, ses bombası attı, eylemciler binanın cephesine kırmızıya boyadı. Ayrıca binaya havai fişek atıldı.

Eylemcilerle kolluk kuvvetleri arasında arbede yaşandı ancak henüz kimse gözaltına alınmadı.

PROTESTOCULARIN TALEBLERİ

Protestocular talepleri şöyle:

  • Hüküm giymiş Serhiy Sternenko’yu serbest bırakılması;
  • Andriy Antonenko’nun “ve diğer siyasi tutukluların” serbest bırakılması;
  • Başsavcı İrina Venediktova’nın istifası;
  • İçişleri Bakanı Arsen Avakov’un istifası.

EYLEMLER BİR SÜREDİR DEVAM EDİYOR

Ukrayna Cumhurbaşkanlığı Ofisi (OPU)’nun bulunduğu, Bankova Sokağında 27 Şubat gecesi meydana gelen hadiselerde; 27 polis yaralandı, gözaltına alınan 24 eylemci ise karakolda ifadesi alındıktan sonra serbest bırakıldı.

OPU önünde Salı akşamı meydana gelen çatışmalarda, 27 polis ve Milli Muhafız askeri yaralandı.

İki binden fazla kişinin katıldığı eylemlerde kolluk kuvvetleri 24 protestocuyu emniyete götürdü. Eylemciler karakolda ifadeleri alındıktan sonra serbest bırakıldı.

Polis eylemcileri durdurmak için ilk önce diyalogu denedi, “dağılın” uyarılarında bulundu. Eylemciler polisin uyarılarına ise sözlü hakaretlerle karşılık verdi. Eylemcileri durdurmaya çalışan polislerin, üzerine maytap, kartopu ve şişe fırlatıldı, polislerin kaskları alıp kırıldı ve ateşe verildi. Polis eylemci şiddetini durdurmak için son çare olarak göz yaşartıcı ve gaz bombası kullandı. Buna karşılık eylemciler de polislerin üzerine havai fişek attı.

Polis 24 kişiyi gözaltına aldı ancak, radikal sağcı gruplar, tutukluların bulunduğu polis minibüslerine basarak eylemcileri polisin elinden almaya çalıştı. Polis eylemcileri sakinleştirmek için göz altına alınanları serbest bıraktı.

Başkent Kıyiv polisi olaylarla ilgili geniş çaplı bir cezai kovuşturma başlattı.

Акція протесту на підтримку активіста Сергія Стерненка, Київ, 23 лютого 2021 року.

EYLEMLER DEVAM EDECEK

Ukrayna’daki meydan hadiselerinin baş aktörlerinden aşırı sağcı örgüt “Sağ Sektör” liderlerinden Serhiy Sternenko, “cinayet, adam kaçırma, gasp, şiddet, ruhsatsız silah bulundurma” gibi bir dizi suçlamalardan 7 yıl 3 ay hapis cezası aldı. “Sağ Sektör” lideri Sternenko’ya destek için çeşitli sağcı guruplar ve bazı siyasi partiler de üstü örtülü olarak protesto eylemleri başlattı.

23 Şubat’ta, Odesa Prımorskiy Bölge Mahkemesi, Sternenko’yu, Odesa bölgesinde Lıman Belediyesi Meclisi Üyeliği kazanan Serhiy Şçerbıç’i kaçırmaktan suçlu bularak 7 yıl 3 ay hapse mahkûm etti. Hapis cezası 23 Şubat 2021’den itibaren yürürlülüğe girdi ancak dava temyizde devam edecek. Ayrıca mahkeme kararıyla Strenenko’ya ait mal varlığının yarısına da el konuldu.

"Сьогодні - його, а завтра - нас": щонайменше у десятьох містах України пройшли акції на підтримку Стерненка

NE OLDU, NE OLACAK?

Hadisenin başlangıcı 6 yıl öncesine, 2015 ilkbaharında. Odesa bölgesinde seçim kazanan Lıman Bölge Meclisi milletvekili Serhiy Şçerbıç, “kimliği belirsiz kişiler” tarafından kaçırıldı. Şçerbıç, kendisini kaçıranların kimlikleri hakkında polise bilgi verdi ancak bu isimler bir şekilde basına ve kamuoyuna açıklanmadı. Kaçıran kişiler hakkında ilk işlem ise 4 ay sonra yapıldı.

Şçerbıç kendisi de “isimleri polise söyledim” diyerek basına açıklamadı.

Meydan olayları sırasında Şçerbıç, Ukrayna yanlısı eylemcilere karşısı çıkan Rus yanlısı “Rodina” (Vatan Partisi) şubesini yönetiyordu ve Avrupa yanlılarına karşı teyzeleri toplayıp otobüsle meydanlara taşıyordu.

4 kişi, Şçerbıç’in başına çuval geçirip otomobille kaçırdı. Otomobilde dövdüler ve video çekimi yaptılar. Eline plastik kelepçe takıp telefonundaki, SIM kartlarını aldılar. Odesa’nın Primorskiy bölgesinde bir bodrum katında 5 saatten fazla bir süre hakaret edildi, dövüldü, ölümle tehdit edildi, pense ile parmakları kıstırıldı, şakağına silah dayandı ve kurşun sıkıldı. Banka kartı ve üzerindeki, 300 grivna ile silah taşıma ruhsatı çalındı.

Şçerbıç’e bunları, Strenenko’nun yaptığı iddia ediliyor. Strenenko ise bu iddiaları reddediyor.

“Sağ Sektör” liderlerinden Serhiy Sternenko mahkemede.

Şçerbıç’i kimler kaçırdı? Şçerbıç’e gerçekte ne oldu? Ukrayna devletinin bu sorunun cevabını 5 yıl önce bulması gerekiyordu çünkü kapsamlı ve adil bir suç soruşturması devletin ana sorumluluklarından birisi.

Şimdiye kadar hiç kimse bu adaleti yerine getirmedi: ne mağdur ne de sanık.

Hala “suçu kim ve neden işledi” yanıtları eksik, cevaplar ancak kapsamlı ve adil bir yargılama ile ortaya çıkacak.

Eylemciler Strenenko’nun serbest bırakılması için eylemlerini sürdürecek. Birileri sağ kesimin oylarına almak için eylemlere örtülü destek verirken birileri Cumhurbaşkanı Zelenskıy’i yıpratmak için hadisleri kaşıyacak.

Batıdaki ve doğudaki komşular ise şimdilik sadece olayları izleyecek, hadiselerin gidişatına göre vaziyet alacak.

Muhabir: Yunus Erdoğdu | Kıyiv – [email protected]

Twitter: @erdogduy

Olay yerinden Canlı Yayınlar için : Twitter: @ukraynahaber

Facebook: facebook.com/erdogduy

İnstagram: instagram.com/ukraynahabercom/

Son Dakika için Telegram Haber Kanalımız:
https://t.me/ukraynahaber
Haber İhbar Hattı WhatsApp:

Her gün Ukrayna ve dünya gündemine dair haber ve analizler ücretsiz olarak cep telefonunuza gelsin ister misiniz?

Siz de ‘Zamanım yok, hazır önüme gelsin’ diyenlerdenseniz, günün öne çıkan gelişmeleri ve gündeme dair analizlerini WhatsApp uygulaması aracılığıyla telefonunuza toplu halde gönderiyoruz. Bunun için yapmanız gereken çok basit iki işlem var.

WhatsApp Bültene nasıl üye olabilirsiniz?

  1. Numaramızı hiç kaydetmeden buraya tıklayıp direk “bülten” yazabilirsiniz.

2. UkraynaHaber.com’a ait +380636656525 numarasını telefon rehberinize kaydedin.

Mobil cihazınızdan WhatsApp uygulamasını açın ve bu numaraya “Bülten” yazarak bir mesaj atın.

Hepsi bu kadar…

Telefon numaranız kesinlikle başka kişilerle paylaşılmayacaktır ve sadece WhatsApp bülteni için kullanılacaktır.

Bülten üyeliğinizi nasıl sonlandırabilirsiniz?

WhatsApp’ınıza mesaj gelen numaramıza sadece “İPTAL” yazılı bir mesaj atarak üyeliğinizi istediğiniz zaman sonlandırabilirsiniz.

Gelen bültenimizi telefonunuzdaki diğer numaralara göndererek haber ve analizleri YouTube.com/UkraynaHaber‘teki videoların daha çok kişiye ulaşmasına katkıda bulunabilirsiniz.


YouTube KANALIMIZA ABONE OLMAYI UNUTMAYIN


TELEGRAM KULLANIYORSANIZ HABERLERDEN CANLI YAYINLARDAN ANINDAN HABERDAR OLMAK İSTİYORSANIZ TEK TIKLA KANALIMIZA ABONE OLABİLİRSİNİZ…


Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]