Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
Dünya

Ukrayna Dışişleri Bakanı Kuleba, ABD’nin yeni Dışişleri Bakanı Blinken’i tebrik etti

ABD Senatosu, Başkan Joe Biden’ın Dışişleri Bakanlığı'na aday gösterdiği Antony Blinken’ı onayladı. 78 senatör Blinken'a destek verirken, 22 senatör karşı oy kullandı.

Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmıtro Kuleba, Antony Blinken’i Amerika Birleşik Devletleri (ABD)’nin Dışişleri Bakanı olarak atandığı için tebrik etti ve iki ülke arasındaki stratejik ortaklığı daha da güçlendirmeyi umudunu söyledi.

Kuleba, tebrik mesajını sosyal medya platformu Twitter üzerinden paylaştı.

Kuleba, “ABD Dışişleri Bakanı görevini üstlenen Antony Blinken’i tebrik ediyoruz. Milletlerimizin yararına Ukrayna-ABD stratejik ortaklığını daha da güçlendirmeyi dört gözle bekliyorum. İttifakımızın Transatlantik birlik ve direncine büyük bir akor getireceğine inanıyorum.” dedi.

ABD’NİN YENİ DIŞİŞLERİ BAKANI ANTONY BLİNKEN

ABD Senatosu, Başkan Joe Biden’ın Dışişleri Bakanlığı’na aday gösterdiği Antony Blinken’ı onayladı. 78 senatör Blinken’a destek verirken, 22 senatör karşı oy kullandı.

26 Ocak’ta Dışişleri Bakanlığı’na gelen Blinken, ABD Anayasası’na el basarak yemin etti. Yemin törenini bakanlığın yönetim müsteşarlığına vekalet eden Carol Perez yönetti.

Blinken Twitter’da paylaştığı mesajında da kariyerinin başladığı yere dönmesinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi ve ”1993’te Dışişleri Bakanlığı’nda göreve başlamıştım. Bugün bakanlığın kadınlarına ve erkeklerine 71’inci Dışişleri Bakanı olarak liderlik etmek hayatımın onuru” ifadelerini kullandı

Adaylığı geçen hafta Senato Dış İlişkiler Komisyonu’nda geniş destek gören Blinken’ın, Senato’da iki partiden de destek alarak Dışişleri Bakanı olmasına kesin gözüyle bakılıyordu.

Antony Blinken uzun zamandır Biden’a yakın bir diplomat. Daha önce de ABD Senatosu’nun onayladığı bir isim olan Blinken, en son Biden başkan yardımcısıyken Barack Obama yönetiminde Dışişleri Bakan yardımcılığına kadar yükselmişti.

Blinken, Obama yönetimine katılmadan önce Biden’ın başkanlık ettiği aynı komisyonda personel direktörlüğünü yürütmüştü. Blinken, komisyonda görev yapmadan önce eski Başkan Bill Clinton döneminde Ulusal Güvenlik Konseyi’nde yer almıştı.

“TÜRKİYE’YE YAPTIRIMLAR DEĞERLENDİRİLMELİ” DEMİŞTİ

Blinken geçen haftaki adaylık oturumunda, Türkiye’yi ABD’nin müttefiki gibi davranmamakla suçlamıştı. Blinken, yeni yönetimin Ankara’ya Rusya’dan satın aldığı S-400 hava savunma sistemi nedeniyle daha fazla yaptırım uygulama gerekliliğini yeniden değerlendirmesi gerektiğini belirtmişti.

Blinken ayrıca Çin, İran, Rusya ve Kuzey Kore’nin yarattığı zorluklarla yüzleşmeye hazır olduğunu söylemişti.

Çin’in ABD’nin ulusal çıkarları karşısındaki en önemli mesele olduğunu söyleyen Dışişleri Bakanı adayı, işbirliğine kapıyı da açık bırakmıştı.

Blinken ayrıca Dışişleri Bakanlığı’nın moralini ve diplomatik yapısını yeniden inşa etme sözü vermiş, ABD’yi yurtdışında “tevazu ve güvene dayalı bir liderlik” olarak gördüğünü söylemişti.

Biden’ın yeni Dışişleri Bakanı, Başkan Trump’ın bu göreve getirdiği Rex Tillerson ve Mike Pompeo dönemlerinde personelin moral bozukluğuna uğradığı, deneyimli eleman sayısının azaldığı bir bakanlık devralacak.

Harvard Üniversitesi ve Columbia Üniversitesi Hukuk Fakültesi mezunu olan Antony Blinken, küresel işbirliğine dönülmesini destekleyen eski ulusal güvenlik yetkilileriyle aynı görüşü paylaşıyor.

Kaynak: Twitter, Ukrinform ve VOA

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]