Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
Dünya

Biden, Putin’in yüzüne söyledi: Ukrayna’yı güçlü bir şekilde destekliyoruz

Biden ile Putin ilk kez telefonda görüştü

Beyaz Saray Basın Sözcüsü Jen Psaki, Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Joe Biden’ın Salı günü ilk kez Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin’le telefonda görüştüğünü bildirdi. Psaki’ye göre Biden aralarında muhalif Aleksey Navalny’nin hapse atılması da dahil olmak üzere Rusya’nın eylemlerinden kaygı duyduğunu aktardı.

Beyaz Saray açıklamasında, görüşmede iki liderin, “Yeni START antlaşmasını beş yıllığına uzatma yönündeki niyetlerini” konuştukları, uzatma işleminin 5 Şubat’a kadar tamamlanması için ekiplerin acilen çalışma yürütmesi kararı aldıkları belirtildi.

Görüşmede Biden’ın, ABD’nin Ukrayna’nın egemenliğine güçlü destek verdiğini açıkça aktardığı belirtildi.

RUSYA ABD’NİN START’IN SÜRESİNİ UZATMA PLANINDAN MEMNUN

Ayrıca arkasında Rusya’nın olduğu sanılan SolarWinds siber sızıntısı, Rusya’nın 2020 seçimlerine müdahale çabaları, Afganistan’daki ABD askerlerinin başına ödül konulduğu iddiaları ve barış yanlısı göstericilere karşı Rus güvenlik güçlerinin sert müdahalesi gibi kaygı uyandıran konuların gündeme geldiği kaydedildi.

Biden yönetimi Rusya ile yapılan antlaşmanın (New START) süresini beş yıl daha uzatmayı planlıyor. Beyaz Saray Basın Sözcüsü Jen Psaki, anlaşmanın süresinin uzatılacağını açıkladığı sırada “Başkan uzun zamandır New START anlaşmasının ABD’nin güvenlik çıkarlarına olduğu konusunu açıkça belirtmişti. Bu anlaşma özellikle Rusya ile ilişkilerin çekişmeli olduğu bu dönemde daha anlamlı hale geliyor” diye konuşmuştu.

Süresi 5 Şubat’ta dolacak anlaşma her iki ülkenin sahip olabileceği nükleer silah başlığı sayısını 1.550’yle kısıtlıyor.

BEYAZ SARAY’DAN RUSYA’YLA SİLAH İNDİRİMİ ANLAŞMASINI UZATMA PLANI

ABD, INF olarak bilinen Orta Menzilli Nükleer Kuvvetler Antlaşması’ndan da geçen yıl çekilmişti. Anlaşma 500 ile 5.500 km arası menzile sahip karadan havaya fırlatılan nükleer ve konvansiyonel füzeleri yasaklıyordu.

KUZEY AKIMI 2 BORU HATTI UKRAYNA’YI RAHATSIZ EDİYOR

Beyaz Saray Sözcüsü ayrıca Biden’ın Kuzey Akım 2 boru hattı projesinin Avrupa için kötü bir proje olduğu görüşünü de iletti.

Psaki, Biden yönetiminin boru hattıyla ilgili bugüne kadar alınan önlemleri inceleyeceğini ve Avrupalı müttefikleriyle konuyu görüşmeye devam edeceğini belirtti.

Kuzey Akım 2 projesinin mevcut Kuzey Akım sualtı boru hattının kapasitesini ikiye katlaması ve Ukrayna’yı baypas ederek Avrupa’ya Almanya üzerinden doğalgaz satışını mümkün hale getirmesi bekleniyor. Bu durum Kıyiv’i önemli transit gelirinden mahrum edecek.

Eski başkan Donald Trump’ın imzaladığı yaptırımlar nedeniyle boru döşeyen şirketlerden Allseas projeden ayrılmış, 2019’un sonunda boru hattının inşası durdurulmuştu. Geçen ay Almanya sularında boru hattının 2,6 kilometrelik bir kısmının döşenmesiyle projenin inşası yeniden başlatılmış oldu.

Projenin yüzde 90’ı tamamlandı, ancak hala Danimarka sularına 100 kilometre kadar sualtı borusu döşenmesi gerekiyor.

Kremlin’in sitesinde ise görüşmeyle ilgili farklı bilgilere yer verildi.

PUTİN, ABD İLE RUSYA İLİŞKİLERİNİN NORMALLEŞMESİ DÜNYANIN MENFAATİNE

Görüşmede Putin ise Rusya ile ABD arasındaki ilişkilerin normalleşmesinin her iki ülkenin ve – dünyada güvenlik ve istikrarı sağlama konusunda önemli olduğunu belirtti.

Kremlin’den koronavirüs salgını gibi akut bir soruna karşı mücadelede ve ticaret ve ekonomi dahil diğer alanlarda işbirliği olasılıkları değerlendirildiği bildirildi.

Kremlin görüşmenin oldukça açık ve dürüst bir şekilde gerçekleştiğini ifade etti.

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]