Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
Foto GaleriGündemVideo

VİDEO VE FOTO GALERİ | Ukrayna Ortodoks Kilisesi: Buzlu suda vaftiz Rus bid’atıdır

Ukrayna Ortodoks Kilisesi, geleneksel olarak toplu şekilde suya girerek vaftiz olmanın bidat olduğu açıklandı

Ukrayna’daki Ortodokslar, Hazreti İsa’nın vaftiz olduğuna inandıkları, 19 Ocak gününde aynı şekilde vaftiz olmak niyetiyle nehirlere ve göllere iklim şartlarının elverişsiz olmasına rağmen giriyorlardı.

Her sene medyaya “buzlu suya girdiler” şeklinde yansıyan vaftiz hadisesine ilişkin, iki sene önce Tomos (özerkliğini) kazanan, Ukrayna Ortodoks Kilisesi açıklık getirdi.

Kilisenin Facebook sayfasından yapılan açıklamada, “Son yıllarda, Hz İsa’nın vaftiz kutlaması zamanında, kitle modası olarak opolankalardan (buz tutan su yüzeyinin kesip, suya girmek için açılan oyuklardan) suya dalınıyor. Bu eylemde herkesin motivasyonu farklı: birileri; ‘günahlarından arınıyor’, birileri ‘vücudunun dayanıklılığını test ediyor’, birileri de ‘eski Ukrayna geleneğini yaşatıyor’. İşin gelenek kısmı zaten tamamen yanlış!” denildi.

Açıklamada şu ifadeler yer aldı:

“Bizim halkımızın bu bayramla alakalı (suya dalmak gibi) hiçbir zaman böyle adet ve geleneğimiz olmadı. Etnograflar olsun, tarihçiler olsun 20’inci yüzyılın ortasına kadar vaftiz bayramına has halkın toplu olarak ‘geleneksel’ buzlu suya dalışına ilişkin hiç bir kayda rastlanmadı. Aynı şekilde ne eski kaynaklarda, ne Ukrayna’nın Kozak geleneğinde, ne de yaşlı insanların anlatımında böyle bir kayda rastlanmadı.

Bazı tarihçiler bu geleneğin, kuzey komşulardan yani Ruslardan kaynaklandığını söylüyor. Komşularda (Rusya’da), sıcak saunadan sonrası buz suyuna atlanması geleceği var aynı zamanda ve vücudu çelikleme amaçlı sağlıklı yaşamın parçası olarak mevcut.

Gözlemlerimize göre Hz. İsa’nın vaftiz bayramında toplu suya giriş, ilk defa 1995’ten sonra 2000’lerin başına denk geliyor. Bu geleneğin kökeni Ukrayna’da eskiye dayanmıyor, oldukça yeni.”

“KUTSANMIŞ BUZLU SUYA DALMAK GÜNAHLARDAN ARINDIRMAZ”

Kilisenin ülke gündemini değiştiren açıklamasında, “kutsanmış buzlu suya dalmak günahlardan arındırmaz” ifadesiyle asıl olanın içte niyet olmasına dikkat çekildi.

Açıklamada geleneğin yanlışlığı;

“Aynı zamanda hatırlatmak isteriz ki kutsanmış buzlu suyun günahları temizlediği düşüncesi yanlıştır. Nasıl bir şekilde günahlarınızı ‘yıkarsınız’? Tövbe etmeden fiziksel olarak suya dalmak, günahları yok eder mi? Hiçbir kilise kaynağında, Hz. İsa’nın vaftiz bayramında böyle bir eylem yapıldığına ilişkin delil yok.

Sonsuz mutlu hayata ve kurtuluşa giden yol, yalnızca günahlara içten tövbe, dua ve Rabbimize ve yakınlarımıza olan sevgiden geçer. Ruhunuzu günahtan sadece, Rab kurtarabilir. Bunun tek yolu var; tövbe, günah çıkarma ve komünyondan (Evharist – kilisedeki şahadet ayini) geçer.” şeklinde izah edildi.

Kilise, kışın suya dalmayı yasaklamamakla birlikte, bunun kişisel bir hak ve seçim olduğunun kendilerinin sadece bunun, Hz. İsa ve kiliseye ait bir eylemmiş gibi gösterilmemesi gerektiğinin altını çizdi.

Kilise, suya dalmayı tercih edenleri; davranışlarının neticesini artılarını ve eksilerini, sağlık kişisel durumunu bundan sonra katlanacağı sonuçlarını husussan da salgın döneminde iyice düşünerek hareket etmesi gerekir uyarısında bulundu.

Kilisenin mesajı şu ifadelerle son buldu:

“Yarın Hz. İsa’nın vaftiz gününde bu bayramın kaynağını, hakikatleri hatırlayalım ve bu olayın her birimizi kurtuluşa erdirecek bir olay olduğunu hatırlayalım. Kutsanmış suyun herkesin menfaatine olmasını temenni ederiz.”

Ukrayna genelinde kilisenin bu açıklamalarına rağmen buzlu suda vaftiz için hazırlıklar sürüyor. Bir çok göl ve nehirde opolonkalar açıldı, vaftiz ayini için son hazırıklar yapıldı.

Açıklama üzerine sosyal medyada bir çok paylaşım ve yorum yapıldı.

Foto muhabirler, “Vaftiz olanların fotoğraflarını çekmek günah mı?” diye sorarken, vatandaş da, “Rahipler neden buzlu suyu kutsamayı bırakmıyor?” diye sordu.

Eski Türkiye Büyükekçisi Serhiy Korsunkıy de, “En sonunda açıkladılar” şeklinde yorumladı.

Bir vatandaş da, “Niyetim sosyal medyada beğeni toplamaktı, buzlu suya girip fotoğrafımı Facebook’ta paylaşıp, aldığım beğenilerle gururlanıyorum acaba bu gurur da günah mı?” diye sormuş.

BİD’AT NE DEMEK?

Bid’at’ın kelime anlamı “sonradan ortaya çıkan şey.” Ancak genellikle İslam’la ilgili, bu dinin peygamberi Hz. Muhammed’den sonra ortaya çıkan ve “dine aitmiş gibi” kabul edilen hal, davranış ve geleneklere verilen isim. Ancak diğer dinlerde de “aslında dinde olmayan ama gelenekte yeri olan” çeşitli davranışlar, bid’at olarak kabul ediliyor.

Muhabir: Yunus Erdoğdu | Kıyiv – [email protected]

Twitter: @erdogduy

Olay yerinden Canlı Yayınlar için : Twitter: @ukraynahaber

Facebook: facebook.com/erdogduy

İnstagram: instagram.com/ukraynahabercom/

Son Dakika için Telegram Haber Kanalımız:
https://t.me/ukraynahaber
Haber İhbar Hattı WhatsApp:

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]