Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
Ekonomi

Küresel gıda kıtlığı: Ukrayna’da tahıl fiyatları arttı

Kuraklık ve kıtlık küresel çapta kendisini hissettiriyor

Bu senenin başından bu tarafa mısır ve buğday fiyatları Ukrayna’da önemli ölçüde arttı. Tahıl fiyatlarındaki artışın, küresel pazardaki genel eğilimlerden kaynaklandığı belirtildi.

2021 yılının ilk iki haftasında Ukrayna’da ikinci sınıf gıda buğdayı için alım fiyatları ton başına yaklaşık 32 dolar (900 grivna) arttı. Hasadını muhafaza eden Ukraynalı çiftçi daha çok kazandı. Ukrayna buğdayı hızla daha pahalı hale geliyor.

15 Ocak itibarıyla 2. sınıf tahılın tonu 316 ila 333 dolar (8850-9300 grivna),  yem fiyatlarının tonu ise 312 ila 326 dolar (8750-9150 grivna) arasında değişiyor.

Öte yandan Ukrayna limanlarında buğday fiyatlarının tonunun 9.000 grivnaya yani yaklaşık 322 dolara ulaştığı belirtildi.

Konuyu UkraynaHaber.com’a değerlendiren uzmanlar, fiyat artışında buğday alan ülkelerin bu sene kuraklık nedeniyle rekoltenin düşük olmasını bekledikleri için, aldıkları mahsulü kullanmak yerine stoklamayı tercih etmelerinden kaynaklandığını belirtti.

Ukrayna tarım pazarındaki son fiyat durumu yaklaşık olarak:

Limanlardaki buğdayın maliyeti bir ton için290-310 doları aralığında.

24 Aralık’ta Karadeniz limanlarında buğdayın tonu 257-262 dolar arasındaydı.

Fiyatların artışındaki ana unsuru dünya buğday piyasasındaki artış trendi. Artışın tüketime değil stoklamaya yönelik olduğu için alıcılar, Haziran’da fiyatın düşmesini riskini de düşünerek küçük partiler alıyor.

Muhabir: Yunus Erdoğdu

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]