Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
OtomobilTeknoloji

Hyundai ile Apple ucuz elektrikli araç üretmek için görüşüyor

Elektrikli oto piyasasında rekabet artıyor…

Güney Koreli Hyundai Motor Co Cuma günü yaptığı açıklamada, Apple ile elektrikli otomobil hususunda görüşmelerde bulunduğunu belirtti.

 Reuters’ın haberi, Apple’ın otonom araç teknolojisi ile geliştirdiğini açıklaması ve 2024 gibi bir tarihte kendi çığır açan pil teknolojisini içerebilecek bir binek araç üretmeyi hedeflediğini bildirmesinden haftalar sonra geldi.

Cuma günü erken saatlerde Korea Economic Daily TV, iPhone üreticisi ve Hyundai’nin 2027 yılına kadar sürücüsüz elektrikli araçlar geliştirmek ve Hyundai ya da bağlı şirketi Kia Motors Corp tarafından işletilen ABD fabrikalarında pil geliştirmek için görüşmelerde bulunduğunu söyledi.

Hyundai geçtiğimiz günlerde “Erik Dalı” oynayan robotları üreten Boston Dynamcis’i de almıştı. Yeni elektirkli otomobillerin robotik bir yapısı olacağı düşünülüyor.

Hyundai’dan yapılan resmi açıklamada, “Apple ve Hyundai görüşüyor, ancak erken aşamada olduğu için hiçbir şeye karar verilmedi” dedi. Görüşmelerin ne hakkında olduğunu söylenmedi ve daha önceki bir açıklamada Apple’ın Hyundai’nin yanı sıra diğer küresel otomobil üreticileri ile görüşmelerde bulunduğu belirtilmişti.

Daha sonra yayınlanan bir düzenleme dosyasında, otomobil üreticisi, hiçbirini isim vermeden “çeşitli şirketlerden otonom elektrikli araçların ortak geliştirilmesine yönelik işbirliği talepleri aldığını” söyledi.

Apple konuya ilişkin yorum yapmayı reddetti. İPhone üreticisinin ürün planlarını sıkı bir şekilde sakladığı biliniyor.

Apple markalı bir araba, elektrikli araç (EV) pazar lideri Tesla Inc. için büyük bir zorluk olabilir. Böyle bir arabayı kimin monte edeceği belirsizliğini koruyor, ancak analistler şirketin bir üretim ortağına güvenmesini beklediklerini söyledi.

Bu girişim Türkiye’nin, İtalya’da yaptırdığı prototipini gösterdiği 400 bin lira olması beklenen TOGG’u nasıl etkileyeceği de belli değil.

DAHA DÜŞÜK MALİYET

Hyundai ve Apple, Apple’ın iPhone’ları çeşitli araçlara bağlamak için kullandığı yazılım CarPlay üzerinde zaten birlikte çalışıyor.

Hyundai’de eski bir tasarımcı ve Güney Kore’de UNIST’te bir profesör olan Jeong Yun-woo, “Hyundai’nin otomobil üretimini dışarıdan tedarik etmesi mantıklı, çünkü (Koreli firma) kaliteyle tanınıyor,” dedi.

Tayvanlı sözleşmeli çip üreticisinin iPhone’lar için Apple ile tedarik sözleşmesine atıfta bulunarak, “Ancak otomobil üreticileri için Apple’ın Foxconn’u gibi olmanın iyi bir strateji olup olmadığından emin değilim,” diye ekledi.

Analistler, Apple’ın araç geliştirme ve üretme maliyetlerini düşürmek için Hyundai’nin elektrikli otomobil platformunu ve tesislerini kullanmakla ilgilenebileceğini söyledi.

EBEST Investment & Securities analisti Kevin Yoo, “Apple, Hyundai’yi ideal bir ortak olarak görebiliyordu, çünkü eski ABD’li otomobil üreticileri söz konusu olduğunda, Apple’ın kaçınmak istediği güçlü sendikalara sahipler,” dedi.

Hyundai’nin maaliyetleri, ABD’li otomobil üreticilerinin işgücü maliyeti, araba üretimi gibi alanlarda daha düşük.

Apple’ın diğer otomobil üreticileriyle görüşüp görüşmediği bilinmiyor.

Bir sözcü, Reuters’e verdiği demeçte, Japon otomobil üreticisi Honda Motor’un iPhone üreticisi ile görüşmediğini söyledi.

Daha büyük rakip Toyota Motor Corp, Foxconn’un yaptığı gibi spekülasyonlar hakkında da yorum yapılmadı.

Bu haberlerle birlikte Hyundai Motor hisseleri yüzde 24,8’e kadar sıçradı ve yedi yılın en yüksek seviyesi olan 255,000 won’a ulaştı ve ardından yüzde 19 oranında yükselişle kapandı.

Otomobil parçaları üreticisi Hyundai Mobis Co Ltd hisseleri de borsada yüzde 18 değerlendi kapatırken.

Kia’nın hisseleri ise yüzde 8,4 yükseldi.

Batarya üreticileri de değer kazandı ve SK Innovation yüzde 7.6 oranında kapattı. Geniş KOSPI pazarı yüzde 3.97 oranında kapadı.

UkraynaHaber.com

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]