Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
Blog

[GÖRÜŞ] Tek Başına Duanın Gücü Koronavirüs Gibi Bir Salgını Durdurabilir mi?

Hz. Muhammed Bile Aksi Düşündü

COVID-19 salgını, hükümetleri ve haber kaynaklarını dünya nüfusuna en doğru ve yararlı tavsiyeyi vermeye zorluyor çünkü hastalık gerçekten de küresel ölçekte. Sağlık uzmanlarına ve pandeminin bulaşma ve etkilerini araştıran bilim adamları da yüksek talep görüyor.

İmmünolog Dr. Anthony Fauci ve tıp muhabiri Dr. Sanjay Gupta gibi uzmanlar, iyi hijyen ve karantina uygulamasının veya bulaşıcı hastalıkların yayılmasını önlemek umuduyla başkalarından izole etme uygulamasının COVID-19’u kontrol altına almak için en etkili araçlar olduğunu söylüyorlar.

Bir pandemi sırasında başka kimlerin iyi hijyen ve karantina önerdiğini biliyor musunuz?

İslam’ın peygamberi Muhammed, 1.300 yıldan fazla bir süre önce.

Ölümcül hastalıklar konusunda hiçbir şekilde “geleneksel” bir uzman olmasa da, Muhammed’in yine de COVID-19 gibi yayılmaları önlemek ve bunlarla mücadele etmek için sağlam tavsiyeleri vardı.

Muhammed dedi ki: “Bir ülkede bir salgın olduğunu duyuyorsanız, oraya girmeyin; ama siz oradayken bir yerde veba salgına çıkarsa, oradan ayrılmayın.”

Ayrıca “Bulaşıcı hastalığı olanlar, sağlıklı olanlardan uzak tutulmalıdır” dedi.

Muhammed ayrıca insanları enfeksiyondan koruyacak hijyenik uygulamalara şiddetle teşvik etti. Aşağıdaki hadisleri veya Hz.Muhammed’in sözlerini düşünün:

“Temizlik, imandandır.”

“Uyandıktan sonra ellerinizi yıkayın; çünkü uyurken ellerinizin nerelerde bulunduğunu bilmiyorsunuz.”

“Yiyeceklerin bereketi yemekten önce ve sonra el yıkamaktır.”

Ya birisi hastalanırsa? Muhammed acı çeken insanlara ne tür bir tavsiyeler verirdi?

İnsanları her zaman tıbbi tedavi ve ilaç aramaya teşvik ederdi: “Tıbbi tedaviden yararlanın,” dedi, “çünkü Allah, bir hastalık -yaşlılık- haricinde, bir çaresi olmayan hastalığı yaratmadı.”

Belki de en önemlisi, inancı akılla ne zaman dengeleyeceğini biliyordu. Son haftalarda bazıları, duanın kişileri koronavirüsten korumada sosyal mesafe ve karantina kurallarına bağlı kalmaktan daha faydalı olacağını öne sürecek kadar ileri gitti. Peygamber, duanın hastalıklara tek başına veya en asıl çare olduğu fikrine nasıl cevap verirdi?

Dokuzuncu yüzyılda yaşayan alim Tirmizi’nin bize ulaştırdığı şu hikâyeye bir bakalım: Bir gün Hz. Muhammed, bir Bedevinin devesini bağlamadığını fark etti. Bedevi’ye “Neden devenizi bağlamıyorsunuz?” diye sordu. Bedevi, “Allah’a güveniyorum” diye cevap verdi. Peygamberimiz, “Önce devenizi bağlayın, sonra Allah’a tevekkül edin” dedi.

Muhammed insanları dinlerinde rehberlik aramaya teşvik etti, fakat yine de o herkesin istikrar, güvenlik ve refahları için temel ihtiyati tedbirleri almalarını umuyordu.

Başka bir deyişle, insanların sağduyularını kullanacağını umuyordu.

Dr. Craig Considine, Rice Üniversitesi Sosyoloji Bölümü’nde çalışan bir akademisyen, profesör, konuşmacı ve medya katılımcısıdır. The Humanity of Muhammad: A Christian View (Blue Dome Press, 2020) ve Islam in America: Exploring the Questions (ABC-CLIO 2019) adlı kitapların yazarıdır.

Bu makalede ifade edilen görüşler yazarın kendisine aittir.

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]