Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
Gündem

Onur ve Özgürlük Günü’nde, meydan olaylarında hayatını kaybedenler anıldı

Ukrayna'da 2013'te başkent Kıyiv'deki Bağımsızlık Meydanı'nda çıkan olaylarda hayatını kaybedenler için anma merasimleri düzenlendi.

Kanlı ‘Meydan’ hadiselerinin başlamasının beşinci yıl dönümünde hayatını kaybedenler, Cennetlik Yüz Kahraman adı altında düzenlenen resmi törenle anıldı.

Ukrayna’nın başkenti Kıyiv’de 21 Kasım 2013’te Ukraynalılar Avrupa entegrasyonu için barışçıl protestolarını başlattı. İlk başta çok küçük çaptaki protestolar Ukrayna’nın Rusya’ya kaçan lideri Viktor Yanukoviç’in sert tutumu nedeniyle kanlı olaylara dönüştü. Yüzü aşkın gösterici hayatını kaybettti.

Bağımsızlık Meydanı yakınında gerçekleşen törene, meydanda hayatını kaybedenlerin akrabaları ve yakınları katıldı.

Milliyetçi bir gurup Cennetlik Yüz Kahramanın anısına en kanlı ölümlerin gerçekleştiği alandaki anıta karanfil bırakarak saygı duruşunda bulundu.

Onur ve Özgürlük Devrimi’nin başlamasının 7. yıldönümü münasebetiyle başkentte çeşitli etkinlikler gerçekleşti. Kolluk kuvvetlerinin bütün birimleri teyakkuza geçerek Kıyiv’in merkezinde tedbirleri arttırdı.

UKRAYNA’DA MEYDAN OLAYLARI NASIL BAŞLADI?
Ukrayna Parlamentosu’nun ‘cumhurbaşkanı’ unvanını aldığı hakkında yakalama kararı bulunan Viktor Yanukoviç’in Avrupa Birliği ile ortaklık anlaşmasını askıya alması üzerine, 2013 Kasım ayında, Kıyiv’deki Bağımsızlık Meydanı’nda protesto eylemleri başlamıştı. Yanukoviç’in Ocak 2014’te onayladığı ‘iç güvenlik yasa paketi’ akabinde hadiseler daha da şiddetlenmişti. Yasayla koruma altına alınan keskin nişancı ve polisin açtığı ateş sonucunda 104 kişi hayatını kaybetmiş, 2 bin 500’ün üzerinde kişi yaralanmıştı.

Yanukoviç ise 22 Şubat 2014’de Rusya’ya kaçtı. Mart ayında Rusya, Kırım’ı işgal etti. Daha sonra ülkenin doğusunda Rusya yanlısı ayrılıkçılar; Donetsk ve Luhansk’ta sözde cumhuriyetler ilan ederek merkez yönetime karşı ağır silahlarla çatışmalara başladı. Nisan 2014’ten bu tarafa devam eden çatışmalarda 10 binden fazla kişi hayatını kaybetti.

Muhabir: Yunus Erdoğdu

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]