Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
Dünya

Lukaşenko, muhalifleri ezerek yine kazandı

Lukaşenko: Anlıyor musunız, bu bir bayramdır. Birileri bu bayramımızı bozmak istedi. Biz onları farkettik, onlar bu gece daha da kendilerini gösterdi.

Belarus’ta pazar günü yapılan cumhurbaşkanlığı seçimlerini, ülkeyi 26 yıldır demir yumrukla yöneten Aleksandr Lukaşenko yeniden kazandı.

Lukaşenko lehine hareket etmekle suçlanan Seçim Komisyonu’ndan yapılan açıklamada, 65 yaşındaki mevcut başkanın oyların yüzde 80,23’ünü aldığı bildirildi.

Ayrıca yetkililer, Lukaşenko’nun en güçlü rakibi konumundaki Sviatlana Tsikhanouskaya’nın yüzde 9,9 oy oranına ulaştığını kaydetti. Ancak Tsikhanouskaya seçim sonuçlarını tanımadıklarını açıkladı.

Nihai olmayan ilk sonuçların ilan edilmesinin ardından başkent Minsk başta olmak üzere ülke genelinde birçok şehirde binlerce muhalif, seçime hile karıştırıldığını belirterek sokaklara akın etti.

Devlet kurum ve kuruluşlarının yanı sıra şehir giriş ve çıkışları dahil pek çok bölgede sıkı güvenlik önlemi alan polis, gösterilere müdahale etti. Polisle göstericiler gece boyunca çatıştı.

Polisin sis bombası ve göz yaşartıcı kullanarak dağıtmaya çalıştığı göstericiler şehrin başka bölgelerine doğru ilerleyerek eylemlerine devam etti.

Polis protestoculara müdahale ederken göstericiler de karşılık verdi ve olaylar sokak çatışmasına dönüştü.

Lukaşenko protestocuları koyuna benzetti

Güvenlik güçleri yaklaşık 3 bin göstericiyi gözaltına aldı, onlarca gösterici de yaralandı. Keza olayları takip eden bazı gazetecilerin de gözaltına alındıkları görüldü.

Seçim sonuçlarını değerlendiren Lukaşenko, proetstocuları ‘yabancı güçlerin kontrolündeki koyunlara’ benzetti.

Minsk’te ana caddeler trafiğe kapatılırken, ülke genelinde internete erişim kesildi.

Eski bir İngilizce öğretmeni olan Tsikhanouskaya, “Çoğunluk bizden yana.” açıklamasında bulundu ve Seçim Komisyonu yetkililerinin açıkladığı sonuçları kabul etmediklerini dile getirdi.

Tsikhanouskaya, destekçilerine oyların sayım işlemi yapılırken sandıkları terk etmemeleri çağrısında bulundu.

Bu arada Lukaşenko altıncı dönemine hazırlanırken gösteriler dalga dalga ülkenin diğer şehirlerine de yayılmaya başladı.

Lukaşenko 5 dönem cumhurbaşkanlığı yaptı

Aleksandr Lukaşenko, siyasi hayatına 1989’da Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği (SSCB) milletvekili seçimlerinde aday olarak başladı.

1994’te yapılan cumhurbaşkanlığı seçiminde yüzde 80 oy alan Lukaşenko, bağımsız Belarus Cumhuriyeti’nin ilk cumhurbaşkanı seçildi.

Bugüne kadar girdiği 5 seçimi de kazanan Lukaşenko, 2015’te yapılan son cumhurbaşkanı seçiminde yüzde 83,49 oy olarak seçildi.

Muhalefet ve uluslararası bağımsız gözlemciler, Seçim Komisyonu’nu, Lukaşenko yanlısı olmakla suçluyor.

İlk Putin tebrik etti

Dün gece Belarus’ta seçim sonuçlarına itiraz eden halka karşı sert müdahaleler uygulayan Lukaşenko’yu bugün ilk Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin tebrik etti. Ardından, Çin Devlet Başkanı Xi Jinping ve Kazakistan Devlet Başkanı Kasım Jomart Tokayev tebrik mesajlarını iletti.

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]