Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
Medya

Dünya basını: Türkiye’nin en büyük gazetesine kayyım atandı

İstanbul 6. Sulh Ceza Hakimliği'nin Zaman Gazetesi'ne kayyım atamasına Rus basınından tepki geldi. Rusya Politik Haberler Ajansı kayyım haberini okuyucularına "Erdoğan özgür medyanın boğazına bindi, Türk basını kapanmanın eşiğinde" başlığıyla duyurdu.

Zaman Gazetesi’ne kayyım atanmasına dair alındığı ifade edilen karar, dünya basınında da yankı buldu. BBC haberi, ‘Hükümetin kontrolünde olmayan son gazeteydi’ olarak sundu.

BBC, Türkiye’de hükümetin kontrol altına alamadığı son gazete Zaman’a kayyım atandığını duyurdu. Mahkemenin aldığı kararla ilgili bir açıklama yapılmadığını yazan BBC, Erdoğan hükümetinin basına yönelik tavırlarından dolayı dünyadan tepki topladığını yazdı.

Haber ajansı AP, Türkiye’nin en çok satan muhalif gazetesine kayyım atandığını duyurdu. Haberde, Zaman’a karşı atılan bu adımın, Türkiye’de basın hakları ve özgürlükleri ile ilgili endişeleri artıracağı yorumunda bulundu.

Reuters, söz konusu adımın ‘Amerika’da oturan İslam alimi Fethullah Gülen’in destekçilerine karşı genişleyen baskılar kapsamında’ olduğu yorumunu yaptı. Haberde, İngilizce çıkan Today’s Zaman Gazetesinin karardan nasıl etkileneceğinin bilinmediği kaydedildi.

Ajansa konuşan Today’s Zaman Genel Yayın Editörü Sevgi Akarçeşme, “Bu, Türkiye’de basın özgürlüğünün fiili olarak sona ermesidir. Basın her zaman baskı altındaydı ama hiç bu kadar aşikar olmamıştı. Gazeteye el koymak anayasayı ihlaldir, özellikle bunun hiçbir temeli yoksa. Bu, anayasanın askıya alındığı anlamına gelir.” dedi.

Zaman gazetesine hukuksuz kayyım atanması Fransa’da geniş yankı buldu. Fransız medyası, Erdoğan’a muhalif her kesimin susturulmaya çalışıldığını yazdı.

‘Erdoğan, özgür basının boğazına bindi’

İstanbul 6. Sulh Ceza Hakimliği’nin Zaman Gazetesi’ne kayyım atamasına Rus basınından tepki geldi. Rusya Politik Haberler Ajansı kayyım haberini okuyucularına “Erdoğan özgür medyanın boğazına bindi, Türk basını kapanmanın eşiğinde” başlığıyla duyurdu.

Rusya’nın en büyük haber ajansı Ria, Türkiye’de basın üzerindeki siyasi baskıya dikkat çekti. Ajans Zaman Gazetesi için, “Zaman Gazetesi, Türkiye’de basına uygulanan siyasi baskıların artmasıyla birlikte ülkede kalan ender muhalif basından biri.” tanımını kullandı.

Zaman Gazetesi’nin kayyım atanması ile ilgili yayınladığı “Kaygılıyız” adlı bildiriyi okuyucularıyla paylaşan Ria, bildiride yer alan kayyımın göreve başlamasından sonra gazetenin kapanacağı endişesini okuyucularıyla paylaştı.

‘En büyük muhalif gazete kontrol altına alındı’

İspanyol gazeteleri, “Türkiye’nin İslamcı hükümeti en büyük muhalif gazete Zaman’ı kontrol altına aldı” şeklinde gördü.

İspanya’nın en önemli gazetesi El Pais, “Türkiye’nin en çok satan muhalif gazetesine el konuldu” başlığını attı. Zaman gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Abdülhamit Bilici’nin açıklamalarına yer veren El Pais, Erdoğan’ı en çok eleştiren gazetenin 650 bin tirajıyla Türkiye’de ilk sırada geldiğine dikkat çekti.

İspanyol gazetesi, İpek medya grubuna seçimlerden önce kayyım atandığını hatırlatarak, “bir gün içinde yayın politikasını değiştirerek hükümetin yalakası haline geldiğini” ifade etti. Dünyanın en büyük İspanyolca yayın yapan haber ajansı EFE de “Türkiye’nin İslamcı hükümeti en büyük muhalif gazeteyi kontrolü altına aldı” dedi.

Savcılığın talebiyle Zaman’a kayyım atandığını kaydeden ajans, aynı şekilde İpek medyaya atanan kayyımların geçtiğimiz günlerde iki gazete ve iki televizyonun kapısına kilit vurduğunu aktardı.

İspanya’nın La Vanguardia, ABC, El Diario gazeteleri ve 04’nın El Universal gazetesinde yer alan haberlerde, Uluslararası Af Örgütü’nün bir bildiri yayınlayarak Türk hükümetinin basına yönelik saldırılarını kınadığı belirtildi.

Fransız basını

Fransız haber ajansı AFP, Zaman gazetesine kayyım atanmasını flaş olarak abonelerine aktardı. Haberde, Türkiye’de Eroğan’a muhalif önemli bir gazeteye kayyım atandığı belirtildi.

Fransa’nın dünyaca ünlü gazetesi Le Monde, devlet tarafından “kayyım” atanan Zaman gazetesinin yolsuzluk skandalından sonra devleti yıkmak için paralel devlet kurmakla suçlanan Gülen hareketine yakın olduğunu aktardı.

Sabah saatlerinde Boydak holdinge yapılan baskına da değinen gazete, Gülen hareketine finansal destek verdiği iddiasıyla Boydak holdingin 4 yöneticisinin gözaltına alındığını, terör suçlamasıyla bilgisayar ve belgelere el konulduğunu yazdı. Ayrıca 2015 yılında İpekKoza Holding’e de baskın yapılarak televizyon ve gazetelerine de dahil olmak üzere gruba el konulduğunu yazdı.

Sağ eğilimli gazete Le Figaro ise Zaman gazetesine aleni bir mahkeme kararıyla kayyım atandığını duyurdu. Le Figaro Zaman grubunun 2013 yılında Tayyip Erdoğan ve çevresini ilgilendiren büyük yolsuzluk olaylarının ortaya çıkmasından sonra önce hedef seçildiğini daha sonra da hükümeti devirmek ve komplo kurmak suçundan terörizmle suçlandığını yazdı. Hükümete yakın sol görüşlü Liberation gazetesi ise Zaman grubunun, daha önce de birkaç kez soruşturma geçirdiğini hatırlattı.

‘Erdoğan, muhalif medyayı kontrol altına aldı’

İsveç’in resmi haber ajansı TT, en çok satan gazetecilerinden Aftonbladet, Svenska Dagbladet, Eskilstuna-Kuriren, Sydsvenskan gibi bir çok gazete Zaman Gazetesi’ne kayyım kararını okurları ile paylaştı.

“Erdoğan muhalif medyayı kontrol altına aldı” başlığı ile verilen haberde Türkiye’nin en çok satan muhalif gazetesine kayyım atandığı belirtildi. Haberde, Zaman’a karşı atılan bu adımın, Türkiye’de basın hakları ve özgürlükleri ile ilgili endişeleri artıracağı yorumunda bulundu. Haberde, söz konusu adımın ‘Amerika’da oturan İslam alimi Fethullah Gülen’in destekçilerine karşı genişleyen baskılar kapsamında’ olduğu yorumunu yaptı. Haberde, İngilizce çıkan Today’s Zaman gazetesinin karardan nasıl etkileneceğinin bilinmediği kaydedildi.

İsveç devlet televizyonu SVT ise ‘son dakika’ olarak verdiği haberde, Türk mahkemesinin günlük gazete Zaman’a kayyım atandığını belirtti ve Zaman’ın Cumhurbaşkanı R. Tayyip Erdoğan’a muhalifliği ile bilindiğini ekledi. Bu kararın, Türkiye’de basın ve düşünce özgürlüğü ile ilgili ciddi kaygılar varken alındığını belirten SVT, kararın Today’s Zaman gibi gazeteleri nasıl etkileyeceğinin bilinmediğini vurguladı.

İsveç’in yüksek tirajlı gazetesi Svenska Dagbladet de web adresinde son dakika olarak verdiği, “Erdoğan’ı eleştirenler kontrol altına alınıyor” başlıklı haberde, Zaman Gazetesi’ne el konulmasını ele aldı. Gazete, basın ve ifade özgürlüğü konusunda ciddi kaygıların olduğu bir zamanda kayyım ataması yapıldığına dikkat çekti.

Dünya gündemine oturdu

Zaman Gazetesi’ne kayyım atanması sonrası twitter üzerinden etkileşime geçen kullanıcılar attıkları çok sayıda tweet ile konuyu Türkiye ve tüm dünya gündemine taşıdı.

Zaman Gazetesi’ne atılan tweet sayısı an itibari ile 15 bin sayısını geçmiş durumda.

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]