Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
GündemVideo

VİDEO | Türkiye tek seferde, Ukrayna’dan 323 vatandaşını tahliye etti

Ukrayna'dan bir haftada üç tahliye uçağı kalktı...

Türkiye Cumhuriyeti, Ukrayna’da bulunan 323 Türk vatandaşını dünya genelindeki korona virüs COViD-19 salgını nedeni ile Türkiye’ye tahliye etti.

Ukrayna’nın başkenti Kıyiv şehrini dünyaya bağlayan uluslar arası Borıspil Havalimanı’nda gerçekleşen tahliye için Türk Hava Yolları (THY) 350 kişilik bir uçak gönderdi.

Ukrayna’nın Odesa, Harkiv gibi farklı bölgelerinden başkent Kıyiv’e gelen Türk vatandaşları, Türk Havayolları’na ait uçakla saat 21.00 Ankara uçuşuyla Türkiye’ye tahliye edildi. Biniş kartlarında Ankara yazdı ancak uçağın Sivas’a indiği bildirildi.

Son tahliye uçağının ise 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’na denk gelmesi, Türk vatandaşlarına çifte sevinç yaşattı. Havalimanında Türk bayrağı açan vatandaşlar Türk bayrağını alkışlaması duygulu anlar oluşturdu.

Tahliye anlarında Türkiye Cumhuriyeti Kıyiv Büyükelçisi Yağmur Ahmet Güldere de havalimanında hazır bulundu. Uçuş öncesi çeşitli sıkıntılar yaşayan vatandaşların sorunlarını anında müdahil olarak yerinde çözen Güldere, “Kolay bir operasyon olmadı Ukrayna’nın tüm bölgelerinden vatandaşlarımızı getirttik. Hepsinin yolu açık olsun herkes için zor bir dönem.” dedi.

UKRAYNA’DAN GİDEN 323 TÜRK VATANDAŞI TOKAT’TA YURDA YERLEŞTİRİLDİ
Kıyiv’den, Ankara biniş kartı verilerek havalanan 250 kişilik THY uçağı, Sivas Havalimanı’na iniş yaptı. Daha sonra yolcular yoğun güvenlik önlemleri eşliğinde, Gençlik ve Spor Bakanlığına ait Ballıca ve Şehit Aydoğan Aydın Öğrenci yurtlarına yerleştirildi.

Yurtlarda 14 gün gözlem altında tutulacak vatandaşların ihtiyaçları, Tokat Valiliği, İl Sağlık Müdürlüğü, Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü, AFAD ile Türk Kızılay tarafından karşılanacak.

Tahliye operasyonu Türk vatandaşlarının ramazan ayını ve bayramı evlerinde geçirebilmesi amacıyla, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep T. Erdoğan’ın talimatı, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın koordinasyonu ve Dışişleri Bakanlığının çalışmasıyla gerçekleşti.

22 NİSAN’DA TAHLİYE EDİLENLER MANİSA’DA

Ukrayna’dan Türkiye’ye götürülen 298 Türk vatandaşı, Gençlik ve Spor Bakanlığına bağlı Manisa Muradiye Yurdu’nda karantinaya alındı.

Ukrayna’dan uçakla İzmir’e ardından da otobüslerle Manisa’ya getirilen 298 Türk vatandaşı Gençlik ve Spor Bakanlığına bağlı Manisa’daki KYK Muradiye Yurdu’na sağlık kontrollerinin ardından yerleştirildi.

Otobüslerden 10 kişilik gruplar halinde sosyal mesafe kurallarına uygun olarak indirilen vatandaşlar AFAD ve UMKE ekiplerinin yaptıkları sağlık kontrollerin ardından yurtta bulunan odalara tek tek yerleştirildi.

Her türlü ihtiyaçları devlet tarafından karşılanan vatandaşların odalarına bireysel temizlik ve bakım malzemeleri de bırakıldı. Burada 14 gün karantina altında tutulacak vatandaşların çevre güvenliği ise Jandarma ekiplerince sağlanıyor.

17 NİSAN’DA GİDENLER RİZE’DE

Ukrayna’dan 17 Nisan’da giden, aralarında öğrenci, bebek ve çocukların da bulunduğu 180 kişi, gece yarısı uçakla Trabzon Havalimanı’na indi.

Buradaki sağlık kontrollerinin ardından kara yolu ile Rize’ye ulaştırılan vatandaşlar, çanta ve valizlerinin dezenfekte edilmesinin ardından yurtlara yerleştirildi.

Yurt binaları önünde polis ekipleri önlem alırken, AFAD ve UMKE görevlileri de tedbir amaçlı bekledi.

Koronavirüs salgını tedbirleri kapsamında 14 gün karantinada kalacak olan vatandaşlar, bu sürenin sona ermesiyle sağlık kontrolleri yapılarak memleketlerine gönderilecek.

KIYİV BÜYÜKELÇİLİĞİ DUYURU YAYINLAMIŞTI
Türkiye’nin Kıyiv Büyükelçiliği koronavirüs (covid-19) salgını nedeniyle seyahat kısıtlaması sebebiyle Ukrayna’da mahsur kalan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının ülkelerine dönebilmesi için uçuşlar yapılacağını duyurdu.

Duyuru şöyle:

“Değerli vatandaşlarımız,

Pandemi (salgın/kıran – editörün notu) nedeniyle getirilen seyahat kısıtlamaları sonrasında Ukrayna’da kalan vatandaşlarımızdan Türkiye’ye gitmek isteyenlerin, Büyükelçiliğimize ve Odesa Başkonsolosluğumuza başvurmalarını istemiştik. Bu başvurular temelinde Türkiye’ye birkaç uçuş yapılması kararı alınmış olup, temsilciliklerimize müracaat edenlere gerekli bilgilendirme sağlanmıştır. Uçuşlarla ilgili başlıca hususları buradan da duyurmak istiyoruz:

– Bu uçuşlar, Ukrayna’da geçici statüde bulunan (öğrenciler ile turizm veya iş görüşmesi için gelip çıkış yapamayanlar) ve Türkiye’ye dönüş talebini temsilciliklerimize ileten vatandaşlarımız içindir. Ukrayna’da daimi ikamet sahibi vatandaşlarımız bu uçuşların kapsamına girmemektedir.

– Bu uçuşlarla Türkiye’ye dönecek tüm yolcular 14 gün karantinaya alınmaktadır.

– THY bu uçuşlar için online bilet satmamaktadır. Bu nedenle, başvuru sahiplerinin hangi uçuşla dönecekleri, temsilciliklerimizin vatandaşlarımızdan gelen talepler çerçevesinde oluşturduğu listeler üzerinden belirlenmektedir. Dönüş için hangi temsilciliğe (Kıyiv/Odesa) müracaatta bulunduysanız, seyahatinizi o temsilciliğin yönlendirmesine göre yapmanız gerekmektedir. Bu tedbir, vatandaşlarımızın Kiev’e (Kıyiv)gelip uçuş yapamaması gibi durumları önlemek için alınmıştır.

– İlk uçuş 16 Nisan’da gerçekleşmiş olup, ikinci uçuş 17 Nisan’da icra edildi. Önümüzdeki hafta yapılacak uçuşlara dair planlama son halini aldığında müracaat sahiplerine bilgi verilecektir.

-Bilet işlemleri, Odesa Başkonsolosluğu’na kayıt yaptırmış olanlar için Odesa’daki THY Ofisinde, diğer tüm yolcular için Kiev’de (Kıyiv- editörün notu) havaalanında yapılacaktır. Bilet bedeli 207 Dolar olup, ücretin THY’ye kredi kartıyla veya grivna cinsinden nakitle ödenmesi mümkündür.

– Ukrayna makamları diğer havaalanlarını kapattığı için uçuşlar Kiev’den yapılmaktadır. Diğer şehirlerden Kiev’e topluca gelecek vatandaşlarımıza, seyahatlerini sorunsuz gerçekleştirmeleri hususunda imkânlar ölçüsünde yardımcı olmaya çalışıyoruz.

– Temsilciliklerimize telefonla veya e-postayla yapılan bütün müracaatlar kayda alınmakta ve yapılan planlama uyarınca başvuru sahibine geri bildirim yapılmaktadır. Çok sayıda başvuru alıp geri bildirim sağladığımız bu dönemde telefonda bekletmek zorunda kaldığımız vatandaşlarımızın bizi anlayışla karşılayacağını umuyor, müracaat bilgilerimizi bir kez daha aşağıda paylaşıyoruz:

Kiev Büyükelçiliği
E-posta: [email protected]
Acil Durum Telefonları: +38 063 211 47 65 / +38 063 255 7748

Odesa Başkonsolosluğu
E-posta: [email protected]
Acil Durum Telefonları: +38 093 711 0024 / +38 093 711 0026

Sağlıklı günler dileklerimizle.”
Muhabir: Yunus Erdoğdu – [email protected]

Twitter: @erdogduy

Facebook: facebook.com/erdogduy

İnstagram: instagram.com/ukraynahabercom/

Telegram:
https://t.me/ukraynahaber
WhatsApp:

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]