Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
Medya

Wikipedia, darbeciler listesinden Erdoğan’ı çıkarınca, AYM açma kararı aldı

Wikipedia yasağının ifade özgürlüğünün ihlali olduğuna hükmeden AYM'nin kararı Resmi Gazete'de yayımlandı. Wikipedia açıldı.

Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) gerekçeli kararının Resmi Gazete’de yayımlanmasının ardından Türkiye’de 2,5 yılı aşkın süredir erişim engeli bulunan internet ansiklopedisi Wikipedia’nın yeniden erişime açıldı.

Geçen ay AYM kararında ifade özgürlüğünün ihlal edildiğine hükmeden Anayasa Mahkemesi’nin gerekçeli kararında, Anayasa’nın dayanak alınan 26’ncı maddesinin ilgili kısmı şöyle aktarıldı:

“Herkes, düşünce ve kanaatlerini söz, yazı, resim veya başka yollarla tek başına veya toplu olarak açıklama ve yayma hakkına sahiptir. Bu hürriyet resmi makamların müdahalesi olmaksızın haber veya fikir almak ya da vermek serbestliğini de kapsar. Bu hürriyetlerin kullanılması, milli güvenlik, kamu düzeni, kamu güvenliği, Cumhuriyet’in temel nitelikleri ve Devlet’in ülkesi ve milleti ile bölünmez bütünlüğünün korunması, suçların önlenmesi amaçlarıyla sınırlanabilir.”

“Ölçülülük ilkesine aykırı olamaz”

Mahkeme, Wikipedia’nın tamamına yönelik erişimin engellenmesinin, Anayasa’nın 13’üncü maddesinde belirtilen koşullara uygun olmadığı müddetçe Anayasa’nın 26’ncı maddesini ihlal edeceğini belirtti. Kararda, Anayasa’nın 13’üncü maddesinin ilgili kısmı ise şöyle ifade edildi:

“Temel hak ve hürriyetler yalnızca Anayasa’nın ilgili maddelerinde belirtilen sebeplere bağlı olarak ve ancak kanunla sınırlanabilir. Bu sınırlamalar, demokratik toplum düzeninin gereklerine ve ölçülülük ilkesine aykırı olamaz.”

Hemen açıldı

Mahkeme, gerekçeli kararı, ifade özgürlüğünün ihlalinin sonuçlarının ortadan kaldırılması için yeniden yargılama yapılmak üzere Ankara 1’inci Sulh Ceza hâkimliğine gönderdi. Kararın Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’na (BTK) ulaşmasının ardından Wikipedia’nın yeniden açıldı.

AYM’ye şikâyet başvurusunda bulunan avukatlardan Veysel Ok, sitenin bugün açıldığını söyledi.

CHP’li eski milletvekili Barış Yarkadaş, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda; “Hukuksuz bir biçimde erişime engellenen Wikipedia ‘nın derhal açılması gerekiyor. Bununla ilgili konuşmak ve twit atmak bile abes… Ancak ne yazık ki; artık AYM kararlarının bile uygulanmadığı bir ülkede yaşıyoruz…”

BTK, 29 Nisan 2017’de Wikipedia’nın tüm dillerdeki edisyonlarına Türkiye’den erişim yasağı getirmişti. Erişim engeline gerekçe olarak sitede “Türkiye’yi terör örgütleriyle aynı zeminde gösteren ifadelerin bulunması” gösterilmişti.

Wikipedia’nın Türkçe sayfası neden açıldı?

Arama motoruna “kendi kendine darbe” yazıp aratıyorsunuz. Terimin anlamını açıklayan küçük bir paragraftan sonra altta bildiğiniz liste uzanıyor.

Listenin tepesindeki Romalı diktatör gitmiş yerine Roma’da diktatörlük kurumu olduğunu anlatan iki satır gelmiş ama liste aynı liste. Bir farkla, daha doğrusu bir-iki eksikle…
Son üç ismi tekrar yazalım ki, karşılaştırmak kolay olsun:

“Nepal Krallığı: Kral Gyanendra (1 Şubat 2005)
Pakistan: Başkan Gen. Pervez Müşerref (3 Kasım 2007)
Nijer: Başkan Mamadou Tandja (29 Haziran 2009)”

Pakistan ve Nijer liderleri duruyor ama Türkiye Cumhuriyeti Başkanı Recep T. Erdoğan listeden kaldırıldı. Ancak İngilizcesinde duruyor. (https://en.wikipedia.org/wiki/Self-coup) Acaba Türklerin çoğu İngilizce bilmiyor diye mi bıraktılar diye soru işaretleri oluştu. Wikipedia’nın ayrıca Erdoğan’ın sansürlenmesini istediği bütün içerikleri sansürlediğini bildirdi.

İngilizce sayfada kendi kendine darbe yapan liderler sayfası:

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]