Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
Foto GaleriGündemVideo

Ukraynalılar, Kıyiv Büyükelçiliği önünde Suriye Kürtlerine destek eylemi yapılacak

11 Ekim’de bir düzine insanın Kıyiv Büyükelçiliği önündeki savaş karşıtı eyleme Türkler tarafından yapılan saldırı, daha büyük bir eylemi tetikledi.

Ukraynalılar, Türkiye’nin Kıyiv Büyükelçiliği önünde protesto gösterisine hazırlanıyor. 11 Ekim’de eylemcilere Kıyiv Büyükelçiliği mensubu olduğu iddia edilen kişilerce saldırması daha büyük bir eyleme neden oldu.

Sosyal medya ve basında Türklerin, eylemcilere saldırması büyük tepki topladı. Çok sayıda vaandaş saldırıyı kınadı.

Gelen tepkilerin artması üzerine eylemciler yeniden organize oldu, eyleme ilişkin yapılan basın açıklamasında; 11 Ekim’de barışçıl eylemcilerin Türklerin saldırından koruyamayan Ukrayna Milli Muhafızlar ve Ukrayna polisi temsilcileri kınandı.

15 Ekim’de yapılacak eylemin duyurusunda; “Bütün iyi niyetli insanları, ırk, din, etnik veya ülkesine bakılmaksızın, barışçıl eylemimizde bulunmaya davet ediyoruz” denildi.

Sabah saat 10:00’da Ukrayna Dışişleri Bakanlığı’nda akabinde ise saat 16:00’da Kıyiv Türk Büyükelçiliğinde gerçekleşecek eylemle Suriye’nin kuzeyindeki Türk operasyonları kınanacak.

UKRAYNA DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI (Mıhaylivska Meydanı, No: 1) ÖNÜNDEKİ EYLEMİN AMACI:
1. Ukrayna vatandaşlarına yönelik saldırı soruşturulması, saldırganların belirlenmesi ve mevcut yasa uyarınca kovuşturma başlatılması.
2. Ukrayna Milli Muhafızları ve Ukrayna Emniyet Müdürlüğü’nün, Kıyiv ve Odesa’daki, barışçıl gösteri ve toplanmayı engelledikleri için soruşturma başlatılması.
3. Ukrayna Dışişleri Bakanlığı’nın Türkiye’ye diplomatik protesto notası vererek kamuoyuna resmi tepkisini göstermesi.
4. Ukrayna Cumhurbaşkanı’nın halka açık bir şekilde tepki göstermesi. şeklinde açıklandı.

KIYİV BÜYÜKELÇİLİĞİNDEKİ (15 Ekim, 16:00. Panasa Mırnoho Sokağı. No:22) EYLEMİN AMACI:

  1. Kürtler kimlerdir? Türkiye neden Kürdistan’ı işgal etti? Tepkimiz neden önemli? Kürtlerin konuşması.
    2. Eylem katılımcılarının basın açıklaması
    3. Kürtler hakkında bir film gösterimi
    4. Resim sergisi… şeklinde açıklandı.

Organizatörler ayrıca eyleme katılacakların yanlarında döviz getirmeleri, termosta çay ve kurabiye getirerek başkalarıyla da paylaşmalarını istedi.

11 EKİM’DE NE OLMUŞTU?

Türkiye’nin Kıyiv  Büyükelçiliği önünde, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) Fırat’ın doğusunda başlattığı, ‘Barış Pınarı Harekâtı’ protesto edildi.

Türkiye’nin, Suriye’de, devam eden operasyonunu, “Kürtlerin soykırımı” olarak niteleyen guruba Ukrayna Ulusal Muhafızları’nın yanı sıra Kıyiv Büyükelçiliği mensubu olduğu iddia edilen bir kişi müdahale etti.

Ellerinde Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a hakaret içeren, dövizlerin yanı sıra; “Rojava’ya özgürlük”, “Rojava işgalini durdurun!”,  “Rojava’nın kanı senin ellerinde”, “ Savaşa Hayır!”,  dövizler taşıyan gurubu, “Elçilik görevlisi” olduğu öne sürülen bir kişi taciz etti.

Eylemciler; “Biji Kürdistan”, “Katil Erdoğan”, “Defol Erdoğan”, sloganları atarken kimliği belirsiz şahıs, bu sefer de döviz tutan 32 yaşında bir kadının yüzünü yumruklayarak elindeki hakaret içerikli dövizi aldı ve kaçarak elçiliğe girdi.

Olay yerine gelen gelen ambulans ve doktorlar yüzüne yumruk atılan 32 yaşındaki Ukraynalı kadına tıbbi yardımda bulundu.

Hâlihazırda, eylemcilere saldıran şahsın kimliği, elçiliğin temsilcisi olup olmadığına ve şu bulunduğu yere dair kesin bir bilgi yok.

Eylemciler ise barışçıl bir eylem olduğunu belirterek kolluk kuvvetlerine aldırmadan eylemlerini sürdürdü.

Daha sonra basın açıklamasında; “Türkiye’nin, Suriye işgalini durdurmasını talep ediyoruz. Türkiye’nin terörle savaştığı iddia edilen bu savaşa son vermesini istiyoruz. Kürtlerin yıkımının durdurulmasını talep ediyoruz .” denildi.

UKRAYNA POLİSİ DE ÇOK YÖNLÜ SORUŞTURMA BAŞLATTI
Türk diplomatik misyonu önünde yaşanan hadiseye ilişkin açıklama yapan, Kıyiv Emniyet Müdürlüğü İletişim Departmanı Sorumlusu Oksana Tişçenko, devriye ekiplerinin bir grup vatandaşın barışçıl bir eylemde bulunmak için diplomatik misyona gittiğini tespit ettiğini, eylemde kimliği belirsiz bir şahsın döviz taşıyan eylemcinin yüzünün yaralandığını belirtti.

Yüzlerinde yumruk izi bulunan gösterici fotoğraflarını ve eylemin videolarını Ukrayna’da soysal medyada paylaştı. Eyleme katılan Sofiya Lapina ise eylem videosunu Facebook’ta yayınladı.

Eylem bir anda ülke gündemine oturdu. Devlet haber ajansı Ukrinform’ın yanı çok sayıda ajans ve yayın organı son dakika haberi olarak geçti .

ODESA’DAKİ EYLEMDE 3 KİŞİ TUTUKLANDI
Önceki gün Türkiye’nin Odesa Başkonsolosluğu önünde de, Barış Pınarı Operasyonu protesto edildi. Ukrayna’nın, Karadeniz kıyısındaki liman şehri Odesa’da polis, üç eylemciyi gözaltına aldı.

Solcu örgüt “Nihilist” tarafından yapılan açıklamada eylemcilerin; “Rojava’yı kurtarın!” ve “Saldırıyı durdurun ” yazılı dövizler taşıdığı bildirildi.

Kendilerini, liberal ve sosyalist olarak tanımlayan eylemciler, Türkiye’nin askeri operasyonunu durdurma çağrısı bulunan, dövizleri çıkardıkları anda gözaltına alındı.

Eylemlerinin “barışçıl” olduğunu ifade eden iki şahıs daha sonra polis tarafından serbest bırakıldı. Yaşı küçük bir aktivist ise ebeveynlerine teslim edildi.

Ukrayna yasalarına göre, barışçıl gösteri ve eylemler için önceden mülki idareden izin almaya gerek yok.

Türkiye’nin güvenli bölge oluşturmak amacıyla, başlattığı ‘Barış Pınarı Harekâtı’nı, Ukrayna basını, “Türkiye’nin Vietnam’ı” şeklinde yorumlamıştı.

UKRAYNA DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI, YAZILI AÇIKLAMA YAPTI
Öte yandan Ukrayna Dışişleri Bakanlığı’ndan, 10 Ekim’de yapılan yazılı açıklamada, Ukrayna’nın, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin, Suriye’nin kuzeydoğusunda başlattığı askeri operasyonu dikkatle takip ettiği bildirildi.

Suriye’deki çatışmaların yıllardır sürdüğü ve Suriye halklarının çektikleri acılara son verilemesi gerektiğine vurgu yapılan açıklamada, Beşar Esed rejimini destekleyen ve Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi’nin ilgili kararlarını engelleyen ülkelerin duruşlarına dikkat çekildi.

Açıklamada, “BM Güvenlik Konseyi’nin ve Türkiye’nin de dâhil olduğu ilgili taraflardan oluşan üyelerinin, güvenlik ve insani konularla ilgili sorunların uluslararası hukuk çerçevesinde çözümüne yönelik karar almalarını bekliyoruz” denildi.

ZELENSKIY, SURİYE OPERASYONU HAKKINDA YORUM YAPMADI
Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy’nin dün bütün gün boyu devam eden ve dünyanın en uzun basın açıklaması rekorunu kıran toplantıda bütün soruları cevapladı. Kesintisiz 14 saatlik röportaj ile bir dünya rekoru kıran ve kendisine yöneltilen 500 soruyu cevaplayan Zelenskıy, sadece DHA Kıyiv muhabiri Sonat Kerem’in, “Barış Pınarı Harekâtı’na” ilişkin sorusunu cevapsız bırakması dikkat çekti.

Muhabir: Yunus Erdoğdu – [email protected]

Twitter: @erdogduy

Facebook: facebook.com/erdogduy

İnstagram: instagram.com/ukraynahabercom/

Foto: Natalya Luno
Video: Sofiya Lapina

 

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]