Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
GündemVideo

Kiev’deki kilise Fener Rum Patrikhanesine devrediliyor

Ukrayna, Kiev'deki 18'inci yüzyıldan kalma Aziz Andreas Kilisesini Fener Rum Patrikhanesine devredecek. İstanbul'daki patrikhane, Kiev kilisesinin bağımsızlık talebini geçtiğimiz hafta kabul etmişti.

Ukrayna’da parlamento başkent Kiev’deki Aziz Andreas Kilisesinin İstanbul’daki Fener Rum Patrikhanesine devredilmesi için karar aldı. Karar, Ukrayna Ortodoks Kilisesinin Rus Ortodoks Kilisesinden ayrılıp bağımsız olmak için yaptığı talebin Fener Rum Patrikhanesi tarafından 11 Ekim’de kabul edilmesinin ardından geldi.

Ukrayna parlamentosu, tarihi kilisenin “dua, ayin ve dini tören” için Fener Rum Patrikhanesi tarafından kullanılmasına 30’a karşı 237 oyla izin verdi. 18’inci yüzyılda inşa edilen kilisenin ücretsiz olarak Fener Rum Patrikhanesi tarafından kullanılmak üzere devredileceği, ancak mülkiyetinin Ukrayna’da kalmaya devam edeceği belirtildi.

Parlamentonun kararını memnuniyetle karşılayan Ukrayna Cumhurba;kani Petro Poroşenko, bu hamlenin Ukrayna Ortodoks Kilisesini bağımsızlığa yakınlaştırdığını söyledi. Poroşenko, Facebook üzerinden yaptığı paylaşımda, “Aziz Andreas Kilisesi temsilcilik olarak kullanılmak üzere Konstantinapol Kilisesine devredildi” yazdı.

Müze olarak hizmet veren Kiev’deki kilise, 2015 yılından bu yana dini törenler için kullanılmıyor.
18’inci yüzyılda inşa edilen kilisede 2015’ten bu yana dini tören için kullanılmıyor.

18’inci yüzyılda inşa edilen kilisede 2015’ten bu yana dini tören için kullanılmıyor.

Fener Rum Patrikhanesi bağımsızlık talebini kabul etmişti

Patrik Bartholomeos tarafından yönetilen İstanbul’daki Fener Rum Ortodoks Patrikhanesi, Ukrayna Ortodoks Kilisesinin Rus Ortodoks Kilisesinden ayrılma talebini geçtiğimiz hafta kabul etmişti. Ukrayna’daki kilise üzerinde 300 yılı aşkın süredir devam eden etkisini kaybeden Moskova’daki kilise tepkisini, İstanbul’daki patrikhane ile tüm bağlarını koparma kararı alarak göstermişti.

Bu karar Moskova’daki kiliseyle İstanbul’daki patrikhaneden papazların birlikte dini hizmet veremeyeceği ve ibadet edenlerin de birlikte komünyon ayinine katılamayacağı anlamına geliyor.

Rusya’nın Kırım’ı ilhakı ve Moskova destekli muhaliflerin Ukrayna’nın doğusunda 2014 yılında başlattıkları ayaklanma, Ukrayna’da bağımsız kilise isteyenlerin sayısının artmasına neden olmuştu.

Ekümenik Patrik Bartholomeos, 45 milyon nüfusa sahip Ukrayna’nın, işgalci Rusya’dan dini bağımsızlığını kazanma çabaları desteklediği için Rusya yanlılarının hedefinde.

Ukrayna’nın siyasi bağımsızlığı akabinde Rusya’dan dini bağımsızlığını da kazanacak olması Kremlinistleri rahatsız ediyor. Ukrayna kilisesi bağımsızlığını tamamen kazanması halinde Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in elinden Ukrayna’nın iç işlerine müdahale için kullandığı din argümanı alınmış olacak.

[VİDEO] Ruslar, Ekümenik Patrik Bartholomeos’u zehirleyecek miydi?

Rusya Ortodoks Kilisesi Patriği Kirill’in, Ekümenik Fener Rum Patriği Bartholomeos’la görüşmesinde skandal bir iddia gündeme geldi.

[VİDEO] Poroşenko, İstanbul’da, Ekümenik Patrik Bartholomeos ile görüştü

Paskalya Bayramı’nda Poroşenko, Bartholomeos ile bir araya geldi…

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]