Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
Foto GaleriGündem

MİT’in, Ukrayna’daki operasyonu ülke gündemine bomba gibi düştü

Alman Die Welt gazetesinde yer alan “Erdoğan hükümetinin yurtdışında 31 kişiyi kaçırdığı” başlıklı haber, Ukrayna gündemine bomba gibi düştü bütün ülke basını bunu konuşuyor.

Türkiye’nin yurt içi ve yurt dışı kaçırma ve işkence vakaları, Ukrayna gündeminde.

15 Temmuz 2016’daki darbe girişiminden sonra Gülen Hareketi mensuplarının yurtdışından kaçırılarak Türkiye’ye götürülmesi, Alman Die Welt gazetesinde haber oldu. “Erdoğan hükümetinin yurtdışında 31 kişiyi kaçırdı”  başlıklı haberde, 2020 yılında Türkiye’nin Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Konseyi UPR’nin (The Universal Periodic Review – Evrensel Periyodik Denetim) raporlarında ifade edilen hususlara değiniliyor.

Ukrayna’nın önde gelen ajanslarının ve medya guruplarının Ukraynaca ve Rusça yayınladığı haberde ayrıca 2016 yılından bu yana Erdoğan yönetimindeki Türk hükumetinin, Ukrayna’dan iki kişi (gazeteci Yusuf İnan ve esnaf Salih Zeki Yiğit) dâhil, 31 kişiyi yurt dışından operasyonlarla kaçırdığı bilgisinin yanı sıra, Türkiye Cumhuriyeti İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun, 20 ülkeden, 100’e yakın kişinin getirildiğine dair yaptığı resmi açıklamasına da atıfta bulunuluyor.

GÜLEN TARAFTARLARINA YÖNELİK KAÇIRMA FAALİYETLERİ DEVAM EDİYOR

Haberde ayrıca Alman Federal Anayasa Koruma Bürosu, 2018 tarihli bir raporda, yurt dışındaki Gülen taraftarlarını Türkiye’ye kaçırma, faaliyetlerinin düzenli devam ettiği konusunda uyarıda da bulunuldu.

Çeşitli yollardan Türkiye’den kaçmak zorunda kalan pek çok muhalif tarafından, BM UPR mekanizmasına çok sayıda rapor ulaştırıldığı bilgisine yer veriliyor.

 Deutsche Welle , Ukraynaca servisi haber yaptı.

DW’nin Ukraynaca haberinde raporlara yansıyan insan hakları ihlallerine geniş yer verildi.

Alman basınında çıkan haberleri, Ukrayna Devlet Haber Ajansı UKRİNFORM başta olmak üzere ülkenin önde gelen özel haber ajanları, UNİAN, UNN ve RBK müşterilerine Ukrayna ve Rusça olarak servisledi.

TSN, Gordon, Segodnya Gazetesi, Novoe Vremya Dergisi, RBK Ukrayna, gibi bir çok kuruluş da Die Welt’ten tercüme ederek habere yer verdi.

Ülkenin önde gelen medya kuruluşları habere geni yer verirken genel yayın yönetmenleri sosyal medya kullanıcıların yoğun şekilde gündem yaptı. Ukraynalılardan tepki çok büyük, “Gabon ile Ukrayna aynı ligde”, “Ülkeden valiz mi götürüyor bunlar?” şeklinde çok sayıda mesaj yayıldı.

Ülkenin en popüler haber televizyonu TSN haberi çok geniş olarak ele aldı. Haberin detayların ABD’de yaşayan Vaiz Fethullah Gülen’in yeğenin dahi göz altına alındığını ile birikte Ukrayna’daki Gülen taraftarlarının durumlarına  ilişkin hazırladıkları özel habere yer verildi.

Haberlerde Türkiye’de işkence vakıalarının arttığı hapishanelerde de bu dönemde 23 şüpheli ölümün tespit edildiği haberde belirtiliyor. HRD, Victim Laborers ve Victim Educators ile ortak sunulan raporda hapishanelerdeki ağır şartlara ve bu sürede artan işkence vakıalarına da işaret ediyor. 23 şüpheli ölüm vakiasının tespit edildiği, bu olaylara ilişkin Türk makamları tarafından yapılan araştırmaların sonuçlarının açıklanmadığı, bazı durumlarda araştırma dahi yapılmadığı, yapılan araştırmaların da uluslararası standartların gereklerini yerine getirmediği kaydediliyor.
2015 yılına kıyasla Türkiye’ye ilişkin daha çok STK raporunun UPR’ye ulaştırıldığı ifade edilen haberde, SERA Vakfı tarafından verilen raporda, Erdoğan’ın uzun kolunun Avrupa’ya da ulaştığı, MİT’in 2016 yılında İsviçre’de Türk-İsviçreli bir işadamını kaçırmaya çalıştığını ancak bunun yerel makamlar tarafından engellendiği ifade ediliyor.

ALMANYA’DAN 30 KİŞİNİN İADESİ İSTENİYOR
Malezya, Pakistan, Gabon, Kazakistan ve Kosova’da gerçekleşen kaçırılmalara da yer verilen haberde Alman Anayasayı Koruma Teşkilatının son raporunda yer alan bilgiye göre Türk ve Kosovalı İstihbarat teşkilatlarının işbirliği içinde olduğu belirtiliyor. Haberde ayrıca, Alman Adalet Bakanlığının Die Welt gazetesine verdiği bilgiye göre Türkiye’nin Almanya’dan da Gülen Hareketine mensup 30 kişi için iade talebinde bulunduğu yazıyor.

Haberde yer verilen Köln Merkezli HRD ve SDuB vakıfları tarafından sunulan ortak rapordan aktarılanlara göre ise, Türkiye’de Erdoğan’ı eleştiren herkesin tutuklanabileceğini göze alması gerektiği ve her türlü muhalefetin adli makamlar tarafından “teröre destek” şeklinde değerlendirildiği, Gülen Hareketi ile Kürt muhaliflerin özellikle bu uygulamalara tabii tutulduklarının altı çiziliyor

Haberlerde, SERA Vakfı tarafından verilen raporda, Erdoğan’ın uzun kolunun Avrupa’ya da ulaştığı, MIT’in 2016 yılında İsviçre’de Türk-İsviçreli bir iş adamını kaçırmaya çalıştığını ancak bunun yerel makamlar tarafından engellendiği, Ukrayna dahil olmak üzere, Malezya, Pakistan, Gabon, Kazakistan ve Kosova’da kaçırılmaların gerçekleştiği belirtildi.

UKRAYNA’DA NE OLMUŞTU?

Türkiye’nin Kıyiv Büyükelçiliği, gazeteci Yusuf İnan ve iş adamı Salih Zeki Yiğit operasyonuna ilişkin, Ukrayna basınına “gizli bilgi” açıklamasını yapmıştı. Ancak sözde gizli operasyonu Cumhurbaşkanı sözcüsü İbrahim Kalım deşifre etmişti.  Bu haberin üzerine  giden Ukrayna basını, neredeyse bütün detaylara ulaştı, hangi uçakla kaçırıldı, kaçırılan şahısların fotoğrafları nerede çekildi…  kaçırma listesinin detaylarına varana kadar Ukrayna basının tarafından yazılmıştı.

Türkiye’nin, Ukrayna’dan kaçırmak istediği muhaliflerin listesi ülke basına sızmıştı.
Ukrayna’da, MİT operasyonuna halk büyük tepki göstermişti. Ülke basının iade sürecin neden yasalara uygun yapılmadığı sorması üzerine, Ukrayna Başsavcılığı ise söz konu kaçırma operasyonları için Reisicumhur Recep T. Erdoğan ile Ukrayna eski Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko arasında ikili bir anlaşma gereği olduğunu söylemişti.

Erdoğan’a, Gülen mensuplarını Kasım 2019’a kadar teslim etme sözü veren Poroşenko, 21 Temmuz 2019’da ikinci tur seçimlerde genç Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy karşısında yüzde 73 gibi rekor bir oy oranı ile kaybetmişti.

ukraynahaber.com

ukraynahaber.com’da yer alan yazı ve görsel içeriğin tüm hakları saklıdır. UkraynaHaber’i kaynak göstermeden bu içeriklerin kopyalanması, yeniden yayınlanması veya yeniden dağıtılması açık olarak yasaktır.

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]