Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
ÇevreFoto Galeri

Ukraynalı fotoğrafçı Sodel, Çernobil’in son halini görüntüledi

Ukrayna'nın başkenti Kiev'in yaklaşık 136 kilometre kuzeyindeki Çernobil Nükleer Santrali 1986'da 25 Nisan'ı 26 Nisan'a bağlayan gece saat bir sıralarında bir kaza sonucunda patlamıştı. İnsanlığın en büyük nükleer faciasındaki patlamanın etkisiyle reaktörün içindeki radyasyon çevreye yayılarak Türkiye'ye kadar ulaşmıştı.

HBO’nun yeni dizisi “Chernobyl” ile tüm dünyanın gündemi 1986’da gerçekleşen Çernobil Faciası oldu. Kontrollü bir şekilde turist ziyaretlerine açılan bölge dizinin ardından turist akınına uğradı.

Deneyimli fotoğrafçı Vladislav Sodel, lahiti andıran ve Çernobil santralinin üzerini kapatan “Uzay Çatı” sisteminin altını görüntüleri.

ÇERNOBİL’DE NE OLMUŞTU?
Santralin test sırasında meydana gelen patlama ile birlikte 160 bin kilometrekarelik bir alan doğrudan radyasyona maruz kaldı. Radyasyondan etkilenen ülkelerin başında ise Ukrayna, batı Rusya, Belarus geldi. Kalan reaktörler patlamadan sonrada 15 Aralık 2000 yılına kadar çalıştırılmaya devam edildi.

Çernobil Nükleer Santrali’nin hemen yanı başında santral çalışanlar için kurulan Pripyat Şehri’nde 1986 yılında 25 farklı milletten yaklaşık 50 bin insan yaşıyordu. Çernobil santralinde çalışanların yoğunluklu yaşadığı şehirde 160 müstakil ev, 13 bin 414 apartman dairesi ve bekarlar için 7 bin 621 odalı kapasiteli çok sayıda yurt binası, bin 206 kişi yatak kapasiteli oteller mevcuttu.

Şehirde çalışanların ihtiyaçlarını karşılamak üzere mobilya mağazaları, alış-veriş merkezleri ve restoranlarda bulunuyordu. 15 kreş ve 5 lise olan şehirde; 1 lunapark, 35 çocuk parkı, 18 bin 136 adet ağaç, 249 bin 247 fidan, 33 bin gül fidanı vardı.

Çernobil’deki nükleer facia ile birlikte burada yaşayan insanlar kimliklerinden başka hiç bir şey belge almalarına izin verilmeden başka yerleşim alanlarına nakledildi. Sakinlerinin gitmesiyle birlikte “ölü şehir” adını alan Pripyat kıyamete kadar sessizliğe büründü.

Çernobil Nükleer Santrali’nin üzeri kazadan sonra mezar şeklinde kapatıldı bu koruma kalkanının 7 yıllık bir ömrü kaldı. Fakat şimdilerde çok farklı bir biçimde güvenlik tedbiri alınması ve alanın tamamının üzerini 105 metre yüksekliğinde ve 150 metre uzunluğunda ve 260 metre genişliğinde bir uzay çatı sistemi ile kapatılması planlanıyor. 28 ülkenin maddi destek verdiği projenin 2009 yılının ortalarına başlanması ve bekleniyor. 2008 sonu itibariyle söz konusu projenin hayata geçirilmesi için toplanan toplam yardım miktarı ise 200 milyon Euro’yu buldu. Toplanan yardımlarla santralin üzeri yeniden kapatıldı.
Muhabir: Yunus Erdoğdu

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]