Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
DünyaVideo

Kırgızistan’da gündem TC MEB’e bağlı okulda yaşanan taciz skandalı

TC MEB ile Türkiye Maarif Vakfı ile yurtdışında eğitim açılımı artık skandallarla gündeme geliyor.

Milletvekili İrina Karamuşkina’nın, Kırgızistan Parlamentosu’nda, başkent Bişkek’te hizmet veren Türkiye Cumhuriyeti Millî Eğitim Bakanlığına bağlı Bişkek Türk İlkokulu Müdürü Ömer Aydın’ın öğrencileri taciz ettiğini açıklaması ülke gündemini değiştirdi.

Milletvekili Karamuşkina, Kırgızistan Parlamentosu genel kurulunda yaptığı konuşmada kendisine 9 yaşındaki bir erkek öğrencinin annesinin ulaştığını ve çocuğunun okuduğu Türk okulu müdürü tarafından taciz edildiğini açıkladı.

Parlamentoda yaptığı konuşmada, Karamuşkina, “Manas Üniversitesi (Türk Hükümetine bağlı) kampusunda kaçak inşa edilen Bişkek Türk İlkokulu’nun velileri bana başvurdu. 20 yıldır okul lisansız çalışıyor çünkü Ömer Aydın’ın ifadelerine göre ‘arkaları sağlam’. Veliler Eğitim Bakanlığı’na başvurduğunda ise, memurların böyle bir okuldan haberinin dahi olmadığı ortaya çıktı.” dedi.

Müdür Aydın’ın, hem velilere hem de okul çalışanlarına hakaret ettiğini ifade eden Karamuşkina, velilerin öğretmenlerin tehdit edilmesine de şahit olduklarını belirtti.

Karamuşkina, Bişkek Türk İlkokulu’nda, Aydın’ın tehditlerine maruz kalan bütün öğretmenlerin Türk vatandaşı olduğunu ve Bişkek’teki Türkiye Büyükelçiliği’nden çekindikleri için bu durumu şikayet etmediklerini bildirdi.

Parlamentodaki milletvekillerine hitabında Karamuşkina şunları aktardı: “Hadise bir öğrencinin okula gitmekten korktuğunu ifade etmesi üzerine ortaya çıktı. Çocuğun psikologa aktardığına göre Okul Müdürü Ömer Aydın, çocukları odasına götürüp, kendi ve çocukların iç çamaşırlarını çıkartıyordu, pikniğe götürdüğü zaman da kırda çocuklara sarkıntılık yapıyordu. 9 yaşındaki çocuk bunları anlattığı için okul müdürü aydın çocuğu okuldan attı. Çocuğun annesi okula polislerle geldiğinde okula almak istemediler.”

Milletvekili İrina Karamuşkina

Bişkek Türk İlkokulu’nda, orta okul 8’e kadar eğitim verildiği, 200’ün üzerinde öğrencinin kayıtlı bulunduğu ve bu öğrencilerin çoğunluğun yoksul ailelerin çocuklarından oluştuğu, eğitimini tamamlayan çocukların Türkiye’de eğitimine devam edecek şekilde yönlendirildiği bildirildi.

İddialara göre Aydın, Kırgız çocukların Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığına geçtikten sonra Türk Silahlı Kuvvetleri’nde görev almaya teşvik ediyordu.

Okulun velileri olayın soruşturulması için Kırgızistan Devleti Milli Güvenlik Komitesi (GKND)’ne başvurdu.

Taciz edilen çocuğun annesi, Karamuşkina’ya, MEB’e bağlı Türk okulundan aracıların kendilerine para teklif ettiğini ve çocuğun yeninden okula kaydedebileceklerini ifade etti.

Veliler bir komisyon oluşturulması ve okulun faaliyetlerinin denetlenmesini teklif etti. Halihazırda Kırgızistan devleti; GKNB, İçişleri Bakanlığı ve Eğitim Bakanlığı konuyla ilgili sessizliğini korurken okulun sitesinden (http://btio.meb.k12.tr/tema/idari_personel/omer-aydin_732758.html) okul müdürü Ömer Aydın’ın adı çıkartıldığı görüldü. Okul çalışanlarım şemasında ise “müdür” pozisyonun boş olduğu görüldü.

TACİZ SKANDALI KIRGIZ BASININDA GENİŞ YANKI BULDU
Öte yandan Kırgızistan Parlamentosu’nda gündem olan taciz skandalı ülke basınında geniş yankı buldu.

Vesti.kz‘den muhabir Zulayka Erkimbaeva haberi okurlarına “Bişkek’te Türk okul müdürü bir öğrenciyi taciz etti” başlığıyla duyurdu ve milletvekili Karamuşkina’nın açıklamalarına yer verdi.

“Veçerniy Bişkek” Gazestesi muhabiri Yekaterina Ulitina imzalı haberde Kırgızistan Parlamentosu genel kurulunda yaşanan hadiseler geniş bir şekilde “Milletvekili: Bişkek’teki Türk Okulu Müdürü taciz etti” başlığı ile manşetten verdi.

Ülkenin önde gelen radyolarından Maral.FM ise haberi sitesinde, “Karamuşkina: Türk Manas Üniversitesi’de, okul müdürü çocukları taciz ediyor” başlıklı ile vererek parlamentodaki oturumun görüntülerini YouTube kanalında (https://www.youtube.com/watch?v=Txe_mHYZoT4) yayınladı.

Muhabir: Yunus Erdoğdu – Kiev

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]