Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
Haberler

Japonya da eskiyen anayasasından kurtulmak istiyor (ÖZEL)

Japonya, ağır bir yenilgi aldığı 2. Dünya Savaşı’ndan bugüne kadar ABD’lilerin yazdığı anayasa ile yönetiliyor. Ancak 16 Aralık seçimleriyle tekrar iktidara yükselen Liberal Demokratlar (LDP) artık yeni bir anayasa yazmak istiyor. LDP’nin üst düzey isimlerinden Yuriko Koike, İngilizceden çevrilmemiş Japonya’ya uygun yeni bir anayasaya sahip olmalarının vakti geldiğini söyledi. Yuriko, 67 sene önce yazılan anayasanın güncelliğini yitirdiğini ve pek anlaşılmadığını vurguladı.

Japonya’da anayasa tartışması, erken genel seçimlerden sonra hız kazandı. Başbakan Şinzo Abe, Amerikalıların yazdığı bir anayasa yerine Japonya’nın gelenek ve göreneklerine uygun bir anayasa oluşturmak istiyor. Meclisin alt kanadında tartışmasız bir üstünlüğü bulunan Liberal Demokratların, yaz aylarında yapılacak seçimlerle meclisin üst kanadında da üstünlüğü sağlamasıyla anayasanın değişmesinin daha kolay olacağı yorumları yapılıyor. Cihan Haber Ajansı’na(Cihan) özel açıklamalarda bulunan LDP’nin üst düzey ismi ve eski bakanlardan Koike, savaşın ardından ABD’nin etkisinde yazılan anayasanın Japonya’ya uygun hale getirildiğini söyledi. İngilizceden çeviri bir anayasanın, 67 yıldır yürürlükte olduğunu vurgulayan Yuriko Koike, “Artık Japonya’nın kendi anayasasını kendi asıl dilinde İngilizce içinde olmadan yazmasının vakti geldi.” diye konuştu. Koike, çeviri olduğu için de anayasada bir “yabancılık” hissedildiğinin altını çizdi. İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra dünyanın çok değiştiğini ancak anayasada herhangi bir değişiklik olmadığını vurgulayan Yuriko Koike, Japonya etrafındaki şartların değiştiğini ve çevre bilincinin değiştiğine dikkat çekti. Yeni bir dünya kurulurken Japonya’nın da buna ayak uydurması gerektiğine işaret etti. İktidardaki Liberal Demokratların tanıtım işlerinden sorumlu isim olan Koike, ABD’lilerin yazdığı anayasada temel hak ve özgürlüklerin de zikredilmediğini söyledi. Yuriko, yeni anayasanın hem ülkenin güvenliğini hem de bireyin hak ve özgürlüklerini gözeteceğini belirtti.

GÜNÜN İHTİYAÇLARINA CEVAP VERMİYOR
Anayasa tartışmalarını Cihan’a yorumlayan Tokyo Vakfı adlı düşünce kuruluşunda uzman ve eski vekil Zentaro Kamei, 1947’den beri yürürlükte olan anayasanın günün ihtiyaçlarına cevap vermekten uzak olduğunu söyledi. Anayasa tartışmalarının Japonya’nın ordu sahip olamayacağını belirten 9. madde çerçevesinde kaldığını ancak var olan anayasanın ihtiyaçlara cevap veremediğinin anlaşılmasıyla bu çerçeveden çıktığını anlattı. Kamei, “Başka maddelerin de değiştirilmesi gerektiği bilinci arttıkça anayasa değişikliğini konuşmak tabu olmaktan çıktı.” diye konuştu. Anayasanın anlaşılır bir dille yazılması ve günün ihtiyaçlarına cevap vermesi gerektiğinin altını çizdi.

SİYASİLER HAREKET ALANI İSTİYOR
Tokyo Vakfı’nda görevli uzman Kamei, yeni anayasa tartışmalarında siyasetçi-bürokrasi çekişmesi de olduğu yorumunda bulundu. 1947 Anayasası’nda bürokratlara geniş alanlar çizildiğini, siyasetçilerin hareket alanın dar olduğunu belirten Kamei, yeni anayasayla bunun da değiştirilmek istediğine dikkat çekti. “Siyasiler özgürlük istiyor.” diyen Kamei, bürokrasiyi kontrol etme ihtiyacı olduğunu belirterek siyasilerin, halk iradesine yer açmak istediğini vurguladı.

JAPONYA ASKERİ BİR YAPIYA BÜRÜNMEYECEK
LDP’nin üst düzey ismi Koike, anayasa değişikliğiyle Japonya’nın askeri bir yapıya bürünmesinin ise hedeflenmediğine dikkat çekti. Bununla birlikte Koike, ülkenin kendini koruma hakkını elinde olduğunu net bir şekilde belirteceklerini vurguladı. Japonya’nın etrafındaki diğer ülkelerin askeri yapıda hareket etmesinin Japon halkını oldukça “rahatsız ettiğine” dikkat çeken Koike, “Doğu Asya’da barışı sağlama sorumluluğunu en çok Japonya’nın omuzlarında olduğunu düşünüyorum.” ifadelerini kullandı. Yuriko Koike, anayasanın getirdiği kısıtlamalar nedeniyle Japon askerlerin uluslararası görevlerde yeteri katkı sağlayamadığını belirtti. Bu tür görevlerde yer alan Japon askerlerini korumak için de başka askerlerin görev yapması gerekiyor. Saldırı anında Japon askerler ateş açamıyor. Yeni anayasa ile bu tür sıkıntıların da aşılması hedefleniyor.

TUNCAY KAYAOĞLU | TOKYO – CİHAN

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]