Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
Haberler

Bu ülkede ne iktidar var ne muhalefet!

Bu kavram; ‘Bu ülkede ne iktidar var ne muhalefet.’ bağlamının dışında kullanıldığında sadece soyut kelimeler.

Bu ülkede sadece şu yerde ve şu anda herhangi bir güç kaynağına sahip gruplar var.

Üstelik böyle bir güce sahip olmak için haiz olunması gereken formaliteler ise oldukça az.

Zaten etkili insanlarının çoğunun hiçbir sorumluluğu yok.

Tersine bugün en üst düzeydeki yöneticilerin çoğu piyon durumunda.

Bu sözler Ukrayna’nın ünlü hukukçularından Tetyana Muntyan’ın Zerkalo Nideli gazetesi için yazıp söylediklerinden bazıları.

Muntyan Ukrayna’nın siyasi manzarasını analiz ederken, iktidar ve muhalefet kavramlarının havada kaldığını söylüyor.

Hâlbuki açık ve yapılanmasını tamamlamış toplumlarda iki kurumun da yapacakları işler ve görevleri şekillenmiştir, diyor.

Muntyan şöyle devam ediyor:

İktidardaki Bölgeler Partisi üzeri kabuk bağlamış bir magmayı andırıyor. Katılmış tabaka altındaki mücadele ve savaş, “Turuncular” dönemindeki “sevgili dostlar” arasındaki çekişmelerin pabucunu dama atar. Onun için sonbahar seçimleri öncesinde siyasi arenayı ısıtacak iktidar-muhalefet kavgası değil, Bölgeler’in içindeki tartışmalar olacak.

Ukrayna siyasetindeki “tutunamayanlar” ise kendilerine muhalefet denenler. Muhalefet kelimesi onlar için fazla yüksek perdeden. Bunlar zamanında açgözlülük uğruna yöneticilik yeteneklerini geliştirememiş, o yüzden acımasızca oyun alanı dışına fırlatılmışlar. Elbette o “muhalefet” güçlerini bir yöne kanalize edebilecek, sonra da sonuç verebilecek bir siyasi hareketi yönetecek yeteneğe sahip değiller.

Muhalefet insanlara hiçbir net alternatif sunamıyor. Bırakın hazır kanun tasarılarını, yapıcı reform planları bile yok. Bu esnada iktidar ise bir taraftan öteki tarafa vurarak, bakanlar, makamlar arasında kavga ederek, hatalar yaparak hiç olmazsa bir şeyler yapmaya çalışıyor.

Tetyana Muntyan, Yanukoviç’in seçimlerden sonra gitmesi için bir nedeninin olmadığını, yüzde 99 yerinde kalacağını söylemişti.

Ona göre, yeni parlamento anlamsız tartışmalar yerine kendilerine verilene razı olarak başkan ile çalışmayı yeğleyecek.

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]