Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
Gündem

Bağımsız Ukrayna Ortodoks Kilisesi ilk Noel’ini coşkuyla kutladı

Ukrayna Ortodoks Kilisesi, Moskova'dan bağımsızlığını ilan ettikten sonraki ilk dini ayinini gerçekleştirerek Noel'ini büyük bir coşkuyla kutladı.

Ekümenik Fener Rum Patrikhanesi, Ukrayna Kilisesi’nin bağımsızlığını resmen onaylamış, 5 Ocak 2019 tarihinde ‘otosefali’ (özerklik) statüsü için gerekli kararname Tomos’a imza atmıştı.

Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko’nun katılımıyla başkent Kiev’de bulunan Aziz Sofya Katedrali’nde düzenlenen Noel kutlamasına çok sayıda vatandaş da eşlik etti.

Ayini düzenleyen Ukrayna Ortodoks Kilisesi’nin yeni lideri 39 yaşındaki Metropolit Epifaniy bugünü tarihi bir olay olarak niteledi.

Manevi bağımsızlığı kazandıklarını Avrupa Birliği (AB) ve NATO üyesi de olacaklarını ifade eden  Poroşenko dini ayin sonrasında yaptığı konuşmasında “Rusya Ortodoks Kilisesi’den ayrılarak Moskova’nın ve onun Ukrayna üzerindeki fantezileri ile de aramızdaki son bağları koparmış bulunuyoruz.” diye konuştu. Papazlar katedrale gelen vatandaşlara Rusya ile aralarındaki bağın koptuğunu belgeleyen emri gösterdi.

Rum Ortodoks Kilisesi haricindeki Ortodoks Hıristiyanlar Miladi takvimi kabul eden Katoliklerden farklı olarak, M.Ö. 46 yılında Jül Sezar’ın yaptırdığı Jülyen Takvimi’ni takip ettiklerinden, Noel’i Katoliklerden 13 gün sonra yani 6-7 Ocak’ta kutluyor.

Ukrayna’da Ortodoks dünyasının tanımadığı kiliseler, bu senenin nisan ayında Ekümenik Fener Rum Patrikhanesi’ne başvurarak, otosefallik (özerklik) talep etti. Ukrayna Parlamentosu da bu talebin arkasında durdu. Fener Rum Patrikhanesi, 11 Ekim’de Ukrayna Ortodoks Kilisesi’nin Moskova’daki Rus Ortodoks Kilisesi’nden ayrılma yolundaki talebinin kabulü “Tomos” kararı vermişti.

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]