Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
DünyaYunus Erdoğdu

[ANALİZ] Dünya işgalci Rusya’nın ağzının payını verdi sadece18 ülke destek oldu

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, Ukrayna'nın sunduğu ve Rusya'nın Kırım, Sivastopol, Azak Denizi ve Karadeniz'i askerileştirdiği karar taslağını onayladı.

New York’ta düzenlen Birleşmiş Miletler Genel Kurulu (BMGK) oturumunda Ukrayna’nın verdiği,
“Karadeniz ile Azak Denizi dahil olmak üzere Kırım Özerk Cumhuriyeti ve Sivastopol şehrini askerleştirme sorunu” hakkında kararına dünya destek çıkarak Rusya’nın işgalci olduğunu tescilledi.

Rusya’nın işgalci olarak tanımlandığı karara Türkiye dahil 66 modern ülke destek verdi.

Bu oylama Rusya’nın yalnızlaştığını gösterdi. İşte Rusya’ya destek olan ülkeler; Ermenistan, Belarus, Bolivya, Burundi, Kamboçya, Küba, Kuzey Kore, İran, Laos, Myanmar, Nikaragua, Sırbistan, Güney Sudan, Sudan, Suriye, Özbekistan, Venezuela ve Zimbabwe.

KIRGIZİSTAN, KAZAKİSTAN, MOLDOVA…
Rusya’nın arka bahçesi olarak gördüğü ülkeler, Kazakistan, Kırgızistan, Moldova, Gürcistan bile artık onu resmen işgalci olarak tanımlıyor. Rusya’nın dost bildiği Çin ve Vietnam bile çekimser durarak Rusları yalnız bıraktı.

BATI ÜLKELERİ UKRAYNA’NIN YANINDA YER ALDI
Batı dediğimizde, sadece Avrupa Birliği, Amerika Birleşik Devletleri, Kanada, Avustralya ve Yeni Zelanda’yı kastetmiyorum; İsrail, Türkiye ve Japonya da doğru bir kararla Ukrayna’nın saflarında yer aldı.Modern dünya böylelikle Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e ait olduğu diktatörlerin adresini göstermiş oldu.

Son dönemde Rusya’nın eksenine iyice yakınlaşan Türkiye’nin, demokratik Ukrayna’dan yana tavır alması ve ait olduğu batı bloğunu tercih etmesi sevindirici bir gelişme.

UKRAYNA TOPRAKLARINI TERK ET RUSYA
Ukrayna’nın sunduğu karar metni uyarınca Birleşmiş Milletler, Rusya’dan işgal ettiği Kırım’dan bir an evvel askerlerini çıkarması ve Ukrayna topraklarının işgaline son verilmesi çağrısında bulundu.
Ukrayna, Rusya’dan Karadeniz ve Azak Denizi’nde uluslararası gemiciliğini sınırlandırmamasına dahil ticaret gemilerini takip etmemesini istiyor.

Moskova’ya, Ukrayna toprağı olan Kırım’da nükleer güçlü hava araçları, füzeler, silahlar ve mühimmatlar göndererek durumu istikrarsızlaştırmaya son vermesi çağrısı yapıldı.

Ayrıca, Rusya’nın Kırım yarımadasında bölgesel güvenliği ve çevreyi olumsuz etkileyebilecek çok sayıda tatbikat yaptığı belirtilerek, bu durumun endişe verici olduğu da ifade edildi.

Kırım ile Rusya’yı bağlayan Kerç Köprüsü de karardan nasibini aldı. Köprünün inşası kınanarak, Rusya’nın ticari gemilere ve uluslararası gemi taşımacılığına yönelik tacizlerde bulunduğu belirtildi.

Karar taslağına 66 ülke ‘evet’ oyu verirken, 19 ülke karşı çıktı, 72 ülke de çekimser oy kullandı.

Ukrayna’yı destekleyen ülkeler şöyle; Avusturya, Bulgaristan, Kanada, Hırvatistan, Çekya, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Fransa, Gürcistan, Almanya, İzlanda, İrlanda, İtalya, Letonya, Litvanya, Lüksemburg, Karadağ, Hollanda, Polonya, Portekiz, Moldova, Romanya , Slovenya, İsveç, Türkiye, Birleşik Krallık (İngiltere), Amerika Birleşik Devletleri, Belçika, Yunanistan, Macaristan, Lihtenştayn, Makedonya, Malta, Yeni Zelanda, Slovakya ve İspanya.

Ukrayna’ya ait 3 gemi 25 Kasım’da kendi kara sularında Kerç Boğazı’na doğru ilerlerken, Rus sınır güvenlik güçlerinin saldırısına uğramış 6 askeri yaralı olmak üzere 25 askeri esir almıştı.

Muhabir: Yunus Erdoğdu – Kiev | [email protected]

Twitter: @erdogduy

Facebook: facebook.com/erdogduy

İnstagram: https://www.instagram.com/founderofukraynahaber/

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]