Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
Al Monarda

Çernobil – Pripyat

Yüzyılın faciası hakkında bilinenler.

26 Nisan 1986’da dünya tarihi sonuçları hala insanlık için korkunç olan bir felakete tanık oldu. Çernobil felaketi, Uluslararası Nükleer Olay Ölçeğinde en yüksek sınıflandırma oranı olan 7 ile ölçeklendirilmiştir. Bu sınıfta ölçeklendirilen yalnızca iki nükleer felaket bulunmaktadır. Bunlardan birisi Çernobil felaketi, diğeri ise 2011 yılında meydana gelen Fukuşima I Nükleer Santrali kazasıdır.  Uluslararası Nükleer Olay Ölçeğine (INES) göre, en büyük insan yapımı felakettir.

Çernobil, 1945 Hiroşima ve Nagasaki’ye düşen atom bombalarının etkisinden 100 kat daha fazla radyasyon yaydı.  Nükleer yağmurlar o kadar arttı ki İrlanda’ya bile ulaştı. Çernobil kazası nedeniyle Sovyetler Birliği ve şimdiki Rusya ve Ukrayna yüz milyarlarca dolar kaybetti.

Bu kazada gösterilmek istenenden çok daha fazla kişi yani yaklaşık 800 bin kişi hayatlarını tehlikeye attı. Çok daha fazlası da kazayı önlemek, sonuçları bertaraf etmek ve ülkeyi istikrara kavuşturmak için zarara uğradı.

Pek çok kişi bu bölgede çalıştı, 25 bini hayatını kaybetti  ve 70 binden fazla kişi engelli duruma geldi. Acıdır ki ölümlerin yüzde 20’si intihardır. Greenpeace, Çernobil kazasının bir ölüm nedeni olduğunu iddia etmektedir. Zira olaydan sonra kanser dünya çapında yaklaşık 90 bin kişi oranında arttı.

Bazı insanlar ise aileleri ile birlikte etkilenen bölgeye geri döndü.

5 milyondan fazla insan bu bölgelerde yaşıyor.

Kaza sonrası radyoaktif maddelerle iç içe durumdalar.

Çernobil kazası, insanlığın nükleer tarihinde en ciddi ve en kötü kaza olarak kabul edildi.

Kaza öncesi dünyanın en eşsiz rezervlerinden biri olan ve birçok kurt, geyik, kunduz, kartal ve diğer hayvan çeşitlerinin yaşadığı bölge kaza sonrası radyasyon sızıntısı sebebiyle yakınlardaki ormanlarla birlikte kırmızıya boyadı yani riskli bölge haline geldi. O zamandan beri kendisine “Kızıl Orman” adı verildi.

www.UkraynaHaber.com

Günümüzde bu kazanın neden olduğu psikolojik rahatsızlıklar en büyük halk sağlığı sorunları arasındadır. Doğu Avrupa ve Sovyetler Birliği’ndeki birçok doktor hamile kadınların kürtaj yaptırmasını afetin etkilerinden olan kusurlu ve hastalıkları olan çocukları doğurma riskinden kaçınmak için önermektedir.

Belarus, zararlı kirliliğin yüzde 70’ini Çernobil’den almıştır.

Resmi kaynaklar etkilerin tamamen ortadan kalkmasının 100 yıl süreceğini belirtmekte.

Ve önemli bir ayrıntı da şu ki, 2016 yılında istasyon tamamen kapatılana dek 200 ton radyoaktif malzemenin bugüne kadar hala orada var olduğu bilinmektedir.

Al Monarda

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]