Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
Haberler

Osmanlı Devleti’nin, Ukrayna’yı tanıması Rusya’nın Ankara Büyükelçiliğini rahatsız etti

Geçtiğimiz günlerde İstanbul’da, Ukrayna Halk Cumhuriyeti’nin Osmanlı Devleti Büyükelçiliği’nin Nisan 1919’dan Mayıs 1922’ye kadar faaliyet gösterdiği binada bir anıt tabelanın açılışı yapıldı.

Rusya’nın Ankara Büyükelçiliği, geçtiğimiz günlerde İstanbul’da, Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko’nun katılımıyla, Ukrayna Halk Cumhuriyeti (UNR)’nin Osmanlı Devleti Büyükelçiliği’nin faaliyet gösterdiği binada bir anıt tabelanın açılışı yapılmasından rahatsız oldu.

“Tarih bilgisi derin” olan Rusya Elçiliğinin sayfasındaki paylaşıma gazeteci Yunus Erdoğdu, “Osmanlı Devleti’ni bölmek için Ermeni çetelerini Rusya topraklarında Rusya ordusunda bulunan silahlarla nasıl silahlandırıldığınızı da bir anlatsanız… arşivlerde vardır… kime ne kadar silah verildiği…” yorumunda bulundu.

St. Petersburg yönetiminin Ermeni bölücü çetelere gönderdiği silahları görmemezlikten gelen Rusya Devleti’nin, ezeli düşmanı Osmanlı Devleti’ni “bölücülükle” suçlaması dikkat çekti.

Rusya’nın Ankara Büyükelçiliği resmi facebook sayfasında konuyla ilgili şu ifadeler yer aldı: “Tarihteki ilgi çekici kesişme noktaları..Geçtiğimiz günlerde İstanbul’da, ‘Ukrayna Halk Cumhuriyeti’nin’ Osmanlı İmparatorluğu Büyükelçiliği’nin Nisan 1919’dan Mayıs 1922’ye kadar faaliyet gösterdiği binada bir anıt tabelanın açılışı yapıldı.
Bu gelişme, bizi bir dizi ilgi çekici tarihi gerçeklik hakkında hafızamızı tazelemeye itti. Öncelikle, Kasım 1918’den itibaren Osmanlı İmparatorluğu’nun başkentinin İtilaf Devletleri’nin birlikleri tarafından işgal edildiğini anımsatmamız gerekir. İngiltere, Fransa, Yunanistan ve İtalya’nın temsilcileri İstanbul’da hüküm sürerken sultan ise, ülkenin bölünmesinin meşru kılınması ve Türk halkının köleleştirilmesi için müttefiklerin ihtiyaç duyduğu ‘göstermelik işlevi’ yerine getirmekteydi.
Ankara’daki Türk hükümetini ilk Sovyet Rusyası tanıdı
Türkiye’nin içinde bulunduğu bu zor dönemde, General Mustafa Kemal, İstanbul’dan yabancı işgalcilere karşı ulusal kurtuluş mücadelesinin başlatıldığı Anadolu’ya doğru yola çıktı. Sovyet Rusya ve Sovyet Ukrayna’nın temsilcileri bu mücadelede Mustafa Kemal’e aktif olarak katkıda bulundu. Ankara’daki Türk hükümetinin meşruiyetini tanıyan ilk ülke olan Sovyet Rusya, Kasım 1920’de yeni başkentte diplomatik temsilcilik açan ilk devlet oldu ve Mustafa Kemal’e işgalcilere karşı mücadele etmek için gerekli mali ve askeri yardımı sağladı. 1921 yılında da, Mihail Vasilyeviç Frunze başkanlığındaki Ukrayna Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti’nin misyonu Türkiye’ye geldi.
Milliyetçi Ukrayna’nın büyükelçiliği, Türk halkına düşman olan İtilaf Devletleri’nin işgal güçlerinin bulunduğu sırada İstanbul’da faaliyetlerini yürüttü.
Sonuçlar: Aslında özel bir sonuç bulunmuyor. Yalnızca tarihin ne kadar garip bir şekilde inşa edildiğine dair bir örnek sunduk.”

Rusya, Ukrayna’nın bağımsızlık mücadelesinden tarih boyunca rahatsızlık duydu. Rusya, Ukrayna topraklarında Holodomor soykırımını gerçekleştirdi.

Rusya, 2014’te Ukrayna’ya bağlı Kırım Özerk Cumhuriyeti’ni işgal etmişti.

Ayrıca Rusya, halihazırda Ukrayna’nın doğusundaki bölücülere de aktif şekilde destek veriyor.

Yunus Erdoğdu – Kiev

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]