Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
Türkiye

Türkiye’de, Ukrayna için üç firkateyn daha üretilecek.

MİLGEM (Milli Gemi) projesi, Türkiye'nin savunma sanayi sektöründe yürüttüğü bir gemi inşa programıdır.

Türkiye, Ukrayna Deniz Kuvvetleri’nin ihtiyaçları doğrultusunda İstanbul tipi üç yeni fırkateyn inşa etmek için sözleşme imzaladı. Bu gelişmenin 7 Nisan 2023’te gerçekleştiği bildirildi.

Sipariş edilen fırkateynler, MİLGEM projesinin 6., 7. ve 8. gemileri olacak. Tüm üç gemi aynı anda inşa edilecek ve tersaneler tarafından 36 ay içinde filoya teslim edilmeleri planlanıyor. Bu türden ilk fırkateyn, 23 Ocak 2021’de denize indirildi ve yeni projenin ana gemisi de bu yıl hizmete girmesi planlanıyor.

Türkiye Savunma Sanayii Teşkilatı Başkanı İsmail Demir, törende yaptığı konuşmada, bu sözleşmenin Türk özel tersanelerine ilk kez fırkateyn inşa etme fırsatı vereceğini vurguladı. Ülkenin savunma sanayiindeki üst düzey sistemlerin gelişimi sayesinde, Türkiye’nin bu alandaki iç göstergesi yüksek seviyelere ulaşmıştır.

Demir, fırkateynlerin kendi üretimleri olan sensör ve silah sistemleriyle, kendi hava savunma sistemleriyle donatılacağını belirtti. Ayrıca yerelleştirme çalışmalarının devam edeceğini ve ana top yatağı, helikopter montaj sistemi ve ana santralin çeşitli bileşenleri gibi birçok alanda çalışmaların sürdürüleceğini sözlerine ekledi.

MİLGEM’in ürettiği firkateynde kullanılan silah ve sistemlerin geldiği ülkeler. 8 ülkeden 14 şirketin ürünleri kullanılıyor. Geminin 117 parçasını Ukrayna üretiyor.

İstanbul tipi fırkateynler, deniz suyu alanlarının gözetlenmesi, devriye gezilmesi ve korunması için tasarlanmıştır. Gemi sistemlerinin konfigürasyonu, deniz hedeflerinin tespiti, sınıflandırılması, tanımlanması ve imhası için seçilmiştir.

MİLGEM NEDİR?

MİLGEM (Milli Gemi) projesi, Türkiye’nin savunma sanayi sektöründe yürüttüğü bir gemi inşa programıdır. Amacı, Türk Deniz Kuvvetleri’nin ihtiyaçlarını karşılamak ve yerli savunma sanayi sektörünü geliştirmek olan proje, 2000’li yılların başında başlatılmıştır.

MİLGEM projesi kapsamında, Türkiye’nin ilk yerli savaş gemisi olan “Heybeliada” sınıfı korvetler inşa edilmiştir. Bu korvetler, 99 metre uzunluğunda ve 14.4 metre genişliğinde olan, yaklaşık 2,400 ton ağırlığındaki gemilerdir. Ayrıca proje kapsamında, “Ada” sınıfı fırkateynlerin de inşa edilmesi planlanmaktadır.

MİLGEM projesi, yerli ve yabancı savunma sanayi firmalarıyla işbirliği içinde yürütülmektedir. Proje kapsamında, gemi gövdesi, silah sistemleri, elektronik sistemler, motor ve diğer ekipmanların bir kısmı Türkiye’de üretilmektedir. Projenin amacı, Türkiye’nin savunma sanayi sektöründe yerli ve milli teknolojilerin geliştirilmesini teşvik etmek ve ülke savunmasının güçlendirilmesine katkıda bulunmaktır.

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]