Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
Dünya

Erdoğan ile Putin anlaştı: Türkiye ve Rusya, İdlib’de silahlardan arındırılmış bölge oluşturacak

Silahlar susacak mı?

Türkiye Reisi Recep T. Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin Soçi’de bir araya geldi.

Putin, görüşme sonrası düzenlenen ortak basın toplantısında silahlardan arındırılmış bölge oluşturma konusunda anlaştıklarını açıkladı.

Vladimir Putin, “15 Ekim’e kadar Nusra Cephesi dahil tüm savaşçılar bu bölgeden çekilecekler. Erdoğan’ın teklifiyle ağır silahlarıyla birlikte çekilecekler” dedi.

Putin, 15-20 kilometrelik derinlikte oluşturulacak silahlardan arındırılmış bölgede kontrolün Rusya ve Türkiye tarafından ortak denetim mekanizmasıyla yürütüleceğini de söyledi.

Putin’den sonra söz alan Erdoğan yaptığı açıklamada, “Muhalifler ve rejim kontrolündeki alanlar arasında silahlardan arındırılmış bir bölge oluşmasını kararlaştırdık. Muhalifler bulundukları alanda kalmaya devam edecek” dedi.

“Radikal grupların söz konusu alanda faaliyet göstermemesini sağlayacağız” ifadesini kullanan Erdoğan, “Rusya İdlib’e saldırılmaması için gereken tedbiri alacak” diye ekledi.

Putin’e, “Kıymetli dostum” diye hitap eden Erdoğan sözlerini, “Belirlenecek silahsızlandırılmış bölge sınırlarının iki tarafında koordineli devriye faaliyeti gerçekleştirilecek, Türkiye gözlem noktalarını tahkim edecek” şeklinde sürdürdü.

Erdoğan, Rusya’nın yaptığı Akkuyu Nükleer santrali, Türkiye’ye gelen Rus turist sayısındaki artış ve yeniden Rusya’nın, Türkiye vatandaşlarına vizeleri kaldırması konularını dile getirdi.

Erdoğan görüşme öncesi yaptığı açıklamada, “Ortak açıklamamız bölgeye yeni bir umut getirecek” demişti.

‘ASKERİ OPERASYON YOK’

Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu da İdlib’e askeri operasyon düzenlenmeyeceğini açıkladı.

Erdoğan’a gezisinde Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ve Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan eşlik ediyor.

Suriye hükümeti, Rusya ve İran’ın desteğiyle birlikte silahlı muhalif örgütlerin elinde kalan son büyük eyalet olan İdlib’e askeri bir operasyon hazırlığı yapıyordu.

Suriye, büyük çoğunluğu cihatçı örgütlerin kontrolü altında olan İdlib’e yönelik operasyonun “terörle mücadelesi” açısından kritik önem taşıdığını söylüyor.

Türkiye ise operasyonun düzenlenmesine karşı çıkıyor ve ateşkes çağrısı yapıyordu.

Ankara ayrıca, “terör örgütleri” ile ılımlı muhalif grupların birbirinden ayrıştırılarak, geniş kapsamlı değil, birlikte nokta atış bir operasyonlar yapılmasını savunuyor.

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]