Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
Sağlık

Gençlik ve sağlık sırrı kırmızı çay: Rooibos

Afrika kökenli “kızıl çalı” bitkisinden elde edilen kırmızı çay, kanserli tümör hücrelerini küçültüyor. Yaşlanmanın etkilerine ve kalp hastalıklarına karşı koruyucu özellik taşıyor.

Son zamanlarda bitki çaylarının gözdesi haline gelen Rooibos çayı; kırmızı rengiyle göze, damaklarda bıraktığı hoş tadı ve yüksek antioksidan kapasitesiyle de tüm vücuda yarar sağlıyor. “Kırmızı çay” ya da “kızıl çay” olarak da anılan bu çay Afrika kökenli “kızıl çalı” bitkisinden (Aspalathus linearis) elde edilmektedir. Rooibos çayı kafein içermediğinden kafein içeren diğer içeceklerden ayrılarak rahatlıkla içilebileceğini ifade eden bitkisel tedavi uzmanları, “En sık bilinen özelliği cilt ve cilt sağlığına iyi gelmesi olsa da tüm sağlığa olumlu etkisi ettiği yapılan çalışmalaryla bilinen bir gerçek. Demir, kalsiyum, potasyum, magnezyum, manganez, bakır, çinko ve beraberlerinde alfa hidroksi asit içerir. Doğru kaynaklardan elde edilmiş Rooibos çayı yan etkisi en az olabilecek bitki çaylarındandır” diyor.

KEMİKLERİ GÜÇLENDİRİR 

Tüm bireylerin ve özellikle sporcuların kemik sağlığı için gereklidir. Kalsiyum içeriği sayesinde artrit, osteoporoz ve eklem ağrısı gibi durumlara karşı koruyuculuğu artırabilirsiniz. Özellikle antioksidan kapasitesi ile serbest radikallerin artışını da durdurur, damarlardaki kan akışını destekler. Böylece HDL kolesterol dediğimiz iyi kolesterolün egzersiz ve spor ile birlikte daha fazla ve hızlı artışına sebep olabilir. Bununla birlikte kötü kolesterol dediğimiz LDL kolesterol seviyesinde azalmaya yardımcı olur.  Bu da damar sertliği, kalp krizi ve felç gibi durumlara karşı koruyucu etki yaratarak kalp sağlığını olumlu yönde etkiler.

KAFEİN İÇERMİYOR 

Rooibos çayı kafein içermediği için uykusuzluk, huzursuzluk, baş ağrısı ve stres gibi olumsuz faktörleri kontrol altına alır. Özellikle vanilyalı olanları lezzetli ve tatlı aroması sayesinde rahatlıkla şekersiz olarak tüketilebilir. Rooibos çaynın en güzel özeliklerinden birisi de ısıtılmış süte ilave ederek çok lezzetli ve doyurucu bir ara öğün olabilmesidir. Kimyasal bileşiminde А, В1, В2, В5, В6, В12, С, D, Е, К ve РР vitaminleri; potasyum, kalsiyum, magnezyum, iyot, florin, bakır, manganez, demir, çinko, selenyum, fosfor ve sodyum bulunduran rooibos çayının faydaları üzerine araştırmalar yapılmıştır. Yapılan araştırmalarda kanserli tümörlerin boyutunun küçültülmesinde etkili olduğu belirtilmiştir. Çayın düzenli kullanılmasının kansere, yaşlanmanın etkilerine ve kalp hastalıklarına karşı koruyucu etkiye sahip olduğu belirtilmiştir. Aynı zamanda LDL kolesterolünü düşüren rooibos çayı, iyi kolesterolü yükselmektedir.

LEZZETLİ VE HOŞ KOKULU

Güney Afrika’da Batı Cape’in küçük bir dağlık bölgesi olan Cederberg’te yetişmektedir. Çalı şeklinde bir bitki olan rooibos işleme sırasında fermantasyon işleminden geçirilir ve böylece kırmızı-kahverengi arasında bir renk verir. Kırmızı rooibos çayı tatlı ve hoş kokuluyken, yeşil rooibos çayının tadı ise otsudur.

SÜTLÜ DE İÇİLİYOR

Bu çayın hazırlanması siyah çayla benzerdir. Ölçü olarak bir kupa başına bir çay kaşığı rooibos çayının kullanılmasını alabilirsiniz. Kaynayan suya çayı katarak demlenmesini bekleyin. Yaklaşık 5 dakika demlenmesinin ardından çöplerinden arındırmak için süzün. Doğal olarak tatlı olmasından ötürü şekersiz tüketim için uygundur. Ancak geleneksel kullanım şekilleri arasında şeker veya süt ilave ederek de tüketilmektedir.

YAN ETKİLERİ

Rooibos bitkisinin veya çayının da diğer pek çok şeyde olduğu gibi fazla tüketilmemesi gerekmektedir. En çok merak edilen konuların başında hamilelerde kullanımı gelse de bu konuda yapılmış bir araştırma yoktur. Öte yandan kanser tedavisi görenlerin, antioksidan takviyesi kullananların rooibos çayı konusunda doktor tavsiyesi alması ve buna göre tüketmesi gerekmektedir.

ROOİBOS ÇAYI NASIL HAZIRLANIR?

Bu çayın hazırlanması siyah çayla benzerdir. Ölçü olarak bir kupa başına bir çay kaşığı rooibos çayının kullanılmasını alabilirsiniz. Kaynayan suya rooibos çayını katarak demlenmesini bekleyin. Yaklaşık 5 dakika demlenmesinin ardından çöplerinden arındırmak için süzün. Doğal olarak tatlı olmasından ötürü şekersiz tüketim için uygudur. Ancak geleneksel kullanım şekilleri arasında şeker veya süt ilave ederek de tüketilmektedir.

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]