Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
EğitimHaberlerTurizm

[FOTO GALERİ] Kiev’in İstanbul ve Bursa ile sağlık kardeşliği

Sağlığı olanın umudu, umudu olanın her şeyi var demektir. Ukrayna Sağlık Bakanlığı Danışmanı İvan Soroka, Kiev İl Sağlık Müdürü Vitaliy Mohoriyev ve Kiev Belediyesi Milletvekili Sağlık ve Sosyal Politikalar Komisyon Başkanı Alla Şlapak başkanlığında bir heyet Ukrayna-Türkiye arasında sağlık ilişkilerini geliştirmek üzere bir Türkiye ziyareti gerçekleştirdi.

İstanbul-Kiev sağlık alanında iki kardeş şehir oldu. İstatistikî bilgilere başvurursak İstanbul’un sağlığıyla ilgili şu veriler karşımıza çıkar: “214 hastaneli İstanbul’da yaklaşık 30 bin hekim görev yapmaktadır. Yine yaklaşık 30 bin hasta yatak kapasitesine sahip İstanbul’da 91 bin 841 poliklinik mevcuttur. Şu an İstanbul’da obezite oranı yüzde 38, doktor başına düşen hasta sayısı 677,ambulans sayısı 645, aile hekim merkezi sayısı 163 ve yoğun bakım yatak sayısı 897’dir.”

Vitaliy Mohoriyev ile İstanbul İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Selami Albayrak, 14 Kasım 2013’te iki şehir arasında dostluk ve işbirliği protokolüne imza attı. Bu işbirliği protokolü muhtevasında, sağlık koruma metodları ve şekilleri geliştirme noktasında, tıptaki yeni kullanılan teknolojiler, sağlık alanında finansal kaynak sağlamada farklı kaynakların oluşturulması konularında, tıp teknolojisinde yeni buluşlar ve uygulamalar gibi farklı birçok alanda tecrübe paylaşımında bulunulması kararı aldı.

Protokolü imzalamaktan duyduğu memnuniyeti dile getiren Selami Albayrak:

“Birbirine iki saat uzaklıktaki komşu ülke Ukrayna’nın başkenti Kiev’le kardeş olmaktan mutluyuz. Sağlık alanındaki bilgi ve birikimlerimizi seve seve komşumuzla paylaşmaya hazırız. Bu ziyaretler ve dostluklar her iki ülkenin diğer alanlarında da yoğun bir şekilde yapılmaktadır. Ümit ederim ki sağlık alanında da bu dostluklar kısa zamanda çok güzel bir seviyeye ulaşacaktır. İstanbul olarak biz bu işbirliğinin formal yapıda kalmasını istemiyoruz.” dedi.

Kiev hakkında bilgi vererek konuşmasına başlayan Mohoriyev ise şunları söyledi:

“78 il sağlık yöneticisinin sağlık işlerini organize ettiği Kiev’de, il sağlık müdürlüğüne bağlı toplam 60 bin sağlık personeli yaklaşık 600 hastanede görev yapıyor. Ukrayna’da toplam 130 bin, Kiev’de 13 bin doktor çalışıyor. Özellikle son 10 yılda Türkiye sağlık alanında bir reform gerçekleştirmiştir. Şu an Ukrayna, sağlık alanında bir yenilenmenin ayrım noktasındadır. Ülkede yapılacak bu alanda ciddi bir reform için Türkiye bizim için iyi bir modeldir. Bu alandaki tecrübe paylaşımı her iki ülke açısından çok faydalı olacaktır. Bu atılan imzalar bizim için çok değerlidir. İlişkilerin, sadece il sağlık yöneticileri arasında değil başhekimler, doktorlar, tıp üniversitesi akademisyenleri, sağlık meslek okulları gibi sağlık sektörünün diğer kurum ve kişilerince de aynı zenginlikte sürdürülmesini arzu ediyoruz. Misafirperver Türk halkına, İstanbul’lu meslektaşlarıma ve bu yola çıkmamıza olumlu teşvikleri olan Kiev Meridyen okulları idarecilerine teşekkür ediyorum.”

Heyette Ukrayna Sağlık Bakanlığını temsilen bulunan Bakan Danışmanı İvan Soroka ise:

“Gerek İstanbul’da yaptığımız İstanbul M.Akif Ersoy Kalp ve Damar Eğitim ve Araştırma hastanesi ve Fatih üniversitesi Tıp Fakültesi (eski adıyla Sema hastanesi) ziyaretleri, gerekse Bursa’da Acıbadem hastanesi,Medical Park hastanesi ve Uludağ Tıp fakültesi ziyaretleri Türkiye’de yapılan sağlık reformunun resmini net çekmemiz açısından çok verimli oldu. Eylül ayında iki ülke sağlık bakanlarının İzmir’de bir araya gelmesi ve ikili ilişkilerin geliştirilmesi noktasında aldıkları karar, Ekim ayında Sayın Yanukoviç ve Sayın Erdoğan’ın Ankara’da buluşmaları ve yine bu görüşmelerde sağlık bakanlarının da olması, sağlık alanında bizim attığımız adımlara güç vermektedir. Her iki ülkenin birbirine katkı sağlıyacağı hususlar çoktur. Ümit ederim ki bu ilişkilerimiz her geçen gün daha da artan bir ivmeyle iki ülke insanını ve sağlıkçılarını birbirine yakınlaştırır.” diye konuştu.
15 Kasım’da Bursa’yı ziyaret eden heyet, Bursa Vali Yardımcısı Samet Ercoşkun, İl Sağlık Müdürü Kadir Özcan ve Bursa Sağlık Turizm Başkanı Dr. Metin Yurdakuş tarafından Bursa valiliğinde karşılandı.

Bursa – Kiev sağlık işbirliği protokolü Mohariyev ile Özcan’ın imzalarıyla hayat buldu. Vali yardımcısı Samet Erçoşkun, “iki hafta önce Kiev’deki sağlık ve turizm fuarına katıldıklarını ve Kiev’in ve Ukrayna insanının çok cana yakın ve misafirperver olduklarını” söyledi.

Erçoşkun: “ Bu atılan imzaların Kiev-Bursa ilişkileri için bir milat olduğunu sadece sağlık değil her alanda birbiriyle çok ortak paydaları olan bu iki şehrin birbirlerini tanıma ve yardımlaşmada bir model olmasını temenni ettiklerini.” ifade etti.

“Kiev’in Bursa’da tanıtımı adına her türlü projeye açık olduklarını, iki şehir ilişkilerinin üniversiteler arası, turizm kurumları ve şehir idarecileri arası geliştirilmeye açık olduğunu ve bu meyanda her türlü katkıyı vermeye hazır olduklarını” sözlerine ekledi.

Kiev Belediyesi Milletvekili Sağlık ve Sosyal Politikalar Komisyon Başkanı Alla Şlapak:

“Bursa İl Valiliği’nin bu üst düzey ilgisinden duydukları memnuniyeti dile getirerek, vali yardımcısının temennilerine katıldığını ve Kiev belediyesi olarak da aynı duyguları paylaştıklarını ifade etti.

Ercoşkun atılan imzaların sonunda, Vitaly Mohariyev’e Bursa şehrinin silüetinin olduğu, ipekten yapılmış özel bir resmi, Alla Slapak’a ise özel bir ipek atkı hediye etti.

Kiev heyeti adına Şlapak, vali yardımcısı Ercoşkun’a Ukrayna’yı temsil eden milli bir elbise ile bereketi temsil eden bir kukla hediye etti.

İstanbul – Kiev, Bursa-Kiev sağlıklı bir ilişkinin ilk adımlarını atarak, bu çalışmalara “evet” dedi.

Yöneticilerin samimi, ciddi yaklaşımları ve gayretleri bu ilişkileri yarı yolda bırakmayacak gibi görünüyor.

En azından bizim umudumuz böyle.

Hem ne demişler; “Sağlığı olanın umudu, umudu olanın her şeyi var demektir.”

ALEKSANDR ABDULLAHOV | www.UkraynaHaber.com

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]