Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
Haberler

BM: Ukrayna’da AIDS salgını kontrol edilemiyor

Birleşmiş Milletler (BM)’nin verdiği bilgilerine göre dünyada son on sene içerisinde HİV virüsün yayılma hızı yaklaşık yüzde 25 azalırken, Ukrayna’da AİDS’in yayılma hızında düşüş olmadı.
AİDS’in yayılma hızının düşmediği Avrupa ülkelerinin başında ise; Ukrayna, Rusya ve Estonya geliyor.

Ukrayna’da HİV İle Yaşayan İnsanların Ağı adlı organizasyonunun Başkanı Vladimir Jovtyak’ın yaptığı açıklamada, sadece geçen yıl ülkede yeni AİDS’e yakalan hasta sayısının 30 binin üzerinde olduğunu söyledi. Yapılan açıklamada Ukrayna’da AİDS’in yüzde 70 oranında cinsel yolla bulaştığı bildirildi.
Bugün New York’ta başlayan Birleşik Milletlerin HİV/AİDS konulu özel oturumuna Ukrayna’dan da bir heyet katılıyor. Oturumun gündemini Doğu Avrupa’da ve özellikle Ukrayna’da HIV salgını sorunu oluşturuyor. Hükümetin bu tür problemlere karşı ilgisiz olduğunu ifade eden Ukrayna heyetinden Vladimir Jovtyak, ülkesinin AİDS konusuna yeterince ciddi yaklaşmadığını ifade etti.

AİDS oturumunda ülkeleri cumhurbaşkanı, başbakan ve bakanlar seviyesinde temsil edilirken Ukrayna’dan ise orta düzey bir yetkili ile katıldı.
Öte yandan AİDS’in konuşulduğu oturumda, Ukrayna’nın batı komşusu Polonya’nın sağlık bakanı ve doğu komşusu Rusya’nın ise sağlık bakan yardımcısı hazır bulundu.

Ukrayna’nın heyet başkanlığını HİV ve AİDS ile Mücadelede Devlet Hizmeti Başkanı Aleksandr Fedko yaptı ve konu ile ilgili hazırladığı raporu sundu. Raporunda HIV / AIDS ‘e karşı mücadelede Ukrayna’nın yasama başarıları ve bu alanda devletin ödeneklerini arttırdığını kaydetti.

Bununla beraber bazı Sivil Toplum Kuruluşları’nın verilerine göre 2010 yılında önleyici tedbirlere ve ilaç satın alımına 500 bin dolarlık bir ödenek ayrılması planlanıyordu ama bu rakamdan sadece yüzde 40 ayrılabildi.

AİDS ile mücadele için ayrılan kaynağın da verimsiz bir şekilde harcandığını iddia eden STK’lar bu şekilde devam ederse Ukrayna’da AİDS virüsünün yayılmasını durdurmak için onlarca yıl gerekebileceğini söylüyor.

Yunus Erdoğgdu – Kiev – Cihan

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]