Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
DünyaFoto GaleriVideo

MİT’in, Kosova’daki başarısız Gülen operasyonu uluslararası kriz çıkarttı

MİT'in operasyonu ile ilgili konuşan Kosova Cumhurbaşkanı: Kurumlarımız insan haklarını hiçe saydı.

Kosova’da yaşayan altı Türkiye Cumhuriyeti vatandaşının, Türkiye istihbaratının Kosova polisi ile yasadışı işbirliği sonucu gözaltına alması uluslararası krize yol açtı.

Dünyada daha çok yalan haberleriyle bilinen Türkiye’nin resmi haber ajansı Anadolu, söz konusu kişilerin ‘özel uçakla Türkiye’ye götürülerek adli makamlara teslim edildiğini’ yazdı. Türk polisi ise kaçırılan ve Türkiye’ye götürülen eğitimcilerin ailelerinden elbise ve ihtiyaç malzemelerini getirmelerini istedi.

Twitter hesabından olayla ilgili bir açıklama yapan Kosova Başbakanı Ramush Haradinaj de operasyondan haberi olmadığını bildirdi.

Kosova’daki kaynaklarımızın ukraynahaber.com’a verdikleri bilgide Başbakan Haradinaj’ın, MİT ile illegal işbirliği içerisindeki Kosova İstihbarat Servisi ve İçişleri Bakan’ının istifasını isteyeceği belirtildi.

Olayla ilgili yazılı bir açıklama yapan Kosova Cumhurbaşkanı Haşim Taçi ise ülkesindeki ilgili kurumların yabancı vatandaşların haklarını korumada başarısız olduklarını söyledi. Türklerin kaçırılmalarıyla ilgili nedenlerin açıklığa kavuşturulması gerektiğini belirten Haşim Taçi, “Yüksek demokratik standartlar doğrultusunda kurulan Kosova, kimliği ve inancı ne olursa olsun herkesin insan haklarına saygı gösteren bir ülkedir. Bu yasaları uygulamak devlet kurumlarımıza düşer. Bugün söz konusu kurumlarımız, yabancı ülke vatandaşlarının haklarını koruma konusunda bu ilkeleri yerine getirmede başarısız oldu. Hiç kimse farklı görüşlerinden dolayı sınır dışı edilmemeli.” dedi.

Reuters haber ajansı da Kosova içişleri bakanlığının gözaltına alınan kişilerin oturum izinlerini iptal ettiğini aktardı. Söz konusu kişilerin ‘güvenlik gerekçesiyle’ gözaltına alındıklarını açıklayan Kosova içişleri bakanlığı, Türklerin kaçırılmalarıyla ilgili detay vermedi.

Kaçırılan Cihan Özkan, Kahraman Demirez, Hasan Hüseyin Günakan, Mustafa Erdem, Osman Karakaya ve Yusuf Karabina adlı kişilerin adli makamlara teslim edildikleri açıklandı.

Yüzde 99,99 yalan haber yapan Türk basını ise adı geçen şahısların Türkiye’ye götürüldüğünü yazdı.

Öğretmenlerin çalıştığı Mehmet Akif Ersoy Koleji Müdürü Nami Ulus olay hakkında şunları söyledi:

“Bu gözaltıların sebebinin Erdoğan rejiminin Kosova hükümetine yaptığı baskı olduğuna inanıyoruz. Hem kendi adıma, hem ailem adına hem de meslektaşlarım adına çok korkuyorum.”

Gözaltına alınan Yusuf Karabina’nın eşi Jasim Karabina ise olay anını şu şekilde aktardı:

“Zorla darp edildi. Zorla kaçırılmaya çalışıldı. 15 dakika boyunca cebelleştik. Etrafta görgü tanıkları vardı. Onlara anlatmaya çalıştım, bunlar polis değil, Erdoğan’ın MİT’i bunlar dedim. İnsanlar yardım etmek istedi ama polis kıyafetinde oldukları için bir şey yapamadılar. Görüyorsunuz elimde darp izi var. Oğlum yerlerde sürüklendi, darp edildi.”

Kosova Başbakanı: Bana bilgi verilmedi

Kosova Başbakanı Ramush Haradinaj, sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada, “Kosova istihbarat birimi tarafından düzenlenen operasyonda 6 Türk vatandaşı sınır dışı edildi. Ben, bir başbakan olarak böyle bir operasyondan haberdar edilmedim. Bu yüzden anayasa ve yasal çerçevede bu konuyla ilgileneceğim.” dedi.

Öğrenciler havalimanında eylem yapıyor

Okul öğrencileri ise öğretmenlerinin tutulduğu havalimanında eylemlerine devam ediyor.

AP MİLLETVEKİLİ DE TEPKİ GÖSTERDİ

Avrupa Parlamentosu ve Yeşiller üyesi Rebecca Harms’tan yaşananları tepki gösterdi. Harms şunları yazdı: ”Bildiğime göre Kosova Cumhurbaşkanı (Haşim) Thaci’nin oğlu da Gülen okullarında öğrenci. Kosova Hizmet mensuplarını hangi nedenle adil yargılanma şanslarının olmadığı Türkiye’ye zorla geri gönderebiliyor? Hukukun üstünlüğü?”

15 Temmuz 2016 tarihinde düzenlenen başarısız darbe girişiminden Hizmet Hareketi lideri Fethullah Gülen’i sorumlu tutan Türkiye, ülke içinde ve yurtdışında Gülen hareketine mensup kişilere yönelik operasyonlarını sürdürüyor. Gülen, ise darbe girişiminin ardından yaptığı açıklamalarda “darbe yaptığına” ilişkin söz konusu iddiaları yalanlamıştı. Türkiye’de 15 Mart 2018 tarihine kadar 402 bin kişi Fethullah Gülen ile irtibatlı olduğu gerekçesiyle tutuklandı.

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]