Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
Haberler

Mısır TIR’ları da Türkiye üzerinden Ukrayna’ya gelecek

Mısır TIR’ları da Türkiye üzerinden; Ukrayna Rusya ve Orta Asya Türk cumhuriyetlerine mal taşıyacak.

Ortadoğu’ya ihracat için Irak ve Suriye’ye alternatif hat olarak oluşturulan Mısır’a ilk Ro-Ro seferleri başladı. Mersin’den yola çıkan Anna Marine gemisi 23 TIR’lık yüküyle dün Mısır’ın Port Said Limanı’na ulaştı. Suudi Arabistan’a gıda maddeleri taşıyan TIR’lar Mersin’den yola çıktıktan 26 saat sonra Mısır’a vardı.

TIR’lar Mısır’a vardıktan sonra Safaga Limanı’ndan Suudi Arabistan’a geçecek. Türk TIR’ları Safaga Limanı’ndan Körfez ülkeleri ve Ürdün’e mal taşıyacak. Mersin Limanı’ndan yola çıkan TIR’ların ortala 3,5 günde teslim noktasına ulaşması hedefleniyor.

Uzun yıllardır gündemde olan iki ülke arasındaki Ro-Ro taşımacılığı hafta içi iki ülke bakanlarının imzaladığı anlaşma ile yürürlüğe girmişti.

Varılan anlaşmaya göre Mersin Limanı’ndan Port Said’e haftada iki Ro-Ro seferi düzenlenecek ve her seferinde 85 TIR taşınacak. Anlaşmaya göre her iki ülke TIR’ları da herhangi bir geçiş vergisi ödemeyecek.

Türkiye Mısır güzergahını kullanarak hem Körfez ülkelerine ve hem de Doğu Afrika ülkelerine ulaşacak. Mısır TIR’ları da Türkiye üzerinden Rusya ve Orta Asya Türk cumhuriyetlerine mal taşıyacak.

İki ülke ekonomilerinin gelişiminin yanı sıra iki ülke arasındaki ticaret hacminin gelişmesine de büyük bir katkı yapması beklenen Ro-Ro seferleri ile iki ülke denizden komşu olacak.

Suriye’de başlayan olaylardan sonra Türkiye’nin bu ülkeye olan ticareti büyük bir darbe yemiş, bu ülke üzerinden Körfez ve Ortadoğu ülkelerine karayoluyla yapılan ticarette de büyük bir azalma görülmüştü.

Olayların devam ettiği Irak güzergahının güvenilir olmamasının yanı sıra, Irak hükümetinin Suriye rejimine destek amacıyla Türk TIR’larına zorluk çıkarması da Türkiye’yi yeni arayışlara itmişti.

Mısır’a Ro-Ro seferlerinin sağlıklı işlemesi durumunda Türkiye’nin Afrika ülkelerine olan ihracatında da büyük bir patlama yaşanabileceği ifade ediliyor.

Mısır’ın güneyindeki Sudan, Etiyopya, Kenya gibi ülkeler Türk ihracatçıların gözde hedefleri arasında yer alıyor.

CUMALİ ÖNAL, AMR MUSTAFA | PORT SAID – CİHAN

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]