Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
Gündem

Ukrayna, Saakaşvili’yi Polonya’ya iade etti

Eski Gürcistan Cumhurbaşkanı Mihail Saakaşvili, Ukrayna’nın öncelikli gündemi olmaya devam ediyor.

Eski Gürcistan Cumhurbaşkanı ve Odesa Valisi Mihail Saakaşvili’nin Ukrayna tarafından sınır dışı edilerek ülkeye en son girdiği ülke olan Polonya’ya iade edildiği bildirildi.

Ukrayna Sınır Servisi Sözcüsü Oleg Slobodyan’ın Facebook’tan yaptığı açıklamaya göre Saakaşvili, bugün bir charter uçakla Ukrayna’dan Polonya’nın başkenti Varşova’ya gönderildi.

‘YASAL PROSEDÜRLERE UYGUN OLARAK GELDİĞİ ÜLKEYE GERİ GÖNDERİLDİ’

Slobodyan, “Bu kişi Ukrayna topraklarında yasadışı olarak bulunuyordu ve bu nedenle tüm yasal prosedürlere uygun olarak geldiği ülkeye geri gönderildi” ifadelerini kullandı.

BAŞSAVCI LUTSENKO DEMİŞTİ…

Ukrayna Başsavcısı Yuriy Lutsenko yaptığı açıklamada eğer mahkemenin kararı gereğince Odesa bölgesinin eski valisi Mihail Saakaşvili, Ukrayna’daki siyasi sığınma hakkına kabul edilmezse, gönüllü olarak ya da zorla, seçtiği ülkeye götürülme imkânına sahip olacağını söyledi.

Ukrayna Başsavcısı Yuriy Lutsenko – Fotoğraf UNİAN

Lutsenko: “Birinci seçenek olarak seçilen ülkelerden herhangi birine, örneğin ailesinin yaşadığı Hollanda’ya gönüllü olarak dönüş. Bu konuda Hollanda da aile birleşiminden kabul etmeye hazır bulunuyor. İkincisi- ya gönüllü ya da zorla seçtiği ülkeye gidebilir ya da sınırını yasadışı geçtiği Polonya’ya gönderilebilir. Ve en son Gürcistan’ın savcılığın talebi üzerine Gürcistan’a verilebilir. Ama bu benim için en zor son karar olurdu çünkü Saakaşvili’nin Gürcistan’a gitmesi yüzde yüz hapse girmesi anlamına geliyor. Dürüst olmak gerekirse ben de Saakaşvili’yi Gürcü hapishanesine göndermek istemem.” dedi.

POLONYA SINIRINDA BAŞLAMIŞTI SON HİKAYE ORADA BİTTİ!

Polonya-Ukrayna sınırındaki Şehıni gümrük kapısında mahsur kalan eski Gürcistan Cumhurbaşkanı ve Ukrayna’da muhalefetteki Yeni Güçler Hareketi’nin lideri Mihail Saakaşvili, partililerinin desteğiyle Ukrayna’ya girdi.

Yeni Güçler Hareketi, üyesi bir gurup Ukrayna sınırındaki güvenlik kontrolünü aşarak eski Odesa Valisi Mikail Saakaşvili’yi ülkeye getirdi.

Daha sonra içlerinde Saakaşvili’nin de olduğu araç konvoyunun ülkenin batısındaki Lviv şehrine doğru hareket ettiği bildirildi. Saakaşvili’nin, daha sonra Kiev’e geçmesi bekleniyor.

OLAYLAR NASIL GELİŞTİ?

Daha önce 10 Eylül’de Ukrayna’ya gireceğini belirten Saakaşvili, oğlu ile birlikte Polonya’nın Przemysl şehrinden Ukrayna trenine bindi. Ancak Ukrayna Demir Yolları’nın, Saakaşvili inene kadar trenin hareket etmemesi talimatı vermesi üzerine yarı yolda trenden indi. Otobüsle girmeye çalıştı onda da başarıla olamadı.

Yeni Güçleri Hareketi Partisi üyeleri, liderlerini Ukrayna sınırında karşılamak için toplandı. Krakovets sınır kontrol noktasının yakınında bir çadır kampı kuran destekçilere Ukrayna meclisinden bazı milletvekilleri de katıldı.

Polonya sınırında pasaport kontrolünü sorunsuz şekilde geçen Saakaşvili, Ukrayna kapısında sınır muhafızları tarafından geçişi engellendi. Liderlerini karşılamak için toplanan taraftarları sınırdaki güvenlik kontrolünü aşarak Saakaşvili’yi ülkeye soktu.

Geçtiğimiz ay Saakaşvili, Amerika Birleşik Devletleri’nde bulunduğu esnada, Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko’nun imzası ile Ukrayna vatandaşlığından çıkarıldı.

Ukrayna eski Başbakanı ve Anavatan Partisi Lideri Yuliya Timoşenko da süreçte Saakaşvili’ye destek için yanındaydı.

Gürcistan’da hakkında tutuklama kararı bulunan Saakaşvili’ye Poroşenko Mayıs 2015’te Ukrayna vatandaşlığı vermişti. Saakaşvili, Odesa Valiliği görevine atanmış ama 2016’da bu görevden istifa etmişti. Yeni Güçler Hareketi Partisini kurarak muhalefette yer almıştı.

Saakaşvili’nin Ukrayna macerası şimdilik Kiev’de bir restoranda yakalanıp, Polonya’ya gönderilmesi ile noktalandı.

Yunus Erdoğdu – Kiev

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]