Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
Sağlık

Koronavirüs salgını nedeniyle Kıyiv Bölgesinde OHAL uygulamaları başladı

Koronavirüs salgını giderek artıyor

Ukrayna’nın başkenti Kıyiv’in bulunduğu, Kıyiv Bölgesi Valiliği Teknojen ve Ekolojik Güvenlik komisyonu toplantısı akabinde bölgede Olağanüstü Hal (OHAL) ilan edilmesi kararı alındı.

Toplantıya, Kıyiv Bölgesi Vali Vekili Vasıl Volodin başkanlık etti.

Kıyiv Bölgesindeki toplantıda koronavirüs (COVID-19) virüsünün neden olduğu salgın durumu incelendi ve “bölgesel bir doğal biyomedikal ve biyolojik acil durum” olarak tanımlandı ve geçici olarak Kıyiv Bölgesinde OHAL kararı alındı.

Kriz masasının OHAL komisyonunun yönetimi belirlendiği toplantıda Vasıl Volodin, “Mümkün olduğunda COVID-19 ile mücadeleye odaklanmamız gerekiyor. Tüm önlemleri bölgesel düzeyde alıyoruz” dedi.

OHAL zarfında öncelikle sağlık çalışanlarının desteklenmesi, hastanelerin lojistiği ve halka bilgi desteği verilecek.

Ayrıca, Kıyiv Bölgesi Sağlık Departmanı’ndaki acil yardım hattının “(+38) 045 631-00-46” çalışmaya devam ettiği belirtildi. Acil durum hattında danışmanlar koronavirüs hakkında gerekli bilgileri veriyor ve COVID-19’dan şüphelenilenlere yardım ediyor.

Kıyiv Bölgesi idaresi insanların hastalığın tehlikesinin farkında olmasını, güvenlik kurallarına uyması ve sakin kalması istedi.

BAŞKENT KIYİV’DE OHAL YOK

Ukrayna İçişleri Bakanı Arsen Avakov, “Ne yazık ki, Kıyiv şehrinde böyle bir rejimi (OHAL) uygulamaya koyma kararı henüz yok. Bu yüzden sadece bölgesel konuşabiliriz. Hükümet düzeyinde karar alınmasını bekleyeceğiz.” dedi.

OHAL ne anlama geliyor?  OHAL, insanların normal yaşam koşullarının kısıtlandığı bir idari durumdur. İdari birimler vatandaşların anayasal haklarına kısıtlamalar  getirir.

Daha önce, OHAL kararı koronavirüsten ilk ölümlerin kaydedildiği Çernivtsi ve Jitomir bölgelerinde alınmıştı daha sonra diğer bölgelere de yayıldı.

ÜLKEDEKİ BÜTÜN METROLAR KAPATILDI

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy’nin talimatıyla, koronavirüs (COViD-19) Ukrayna’da metropollerindeki toplu taşıma aracı metroları 18 Mart’ta saat 23.00’den itibaren kapatıldı.

Zelenskıy, Telegram’da kanalından paylaştığı videoda, Çin’in deneyiminin, popüler olmayan ve sert çözümlerin virüsü aştığını ve hayat kurtardığını gösterdiğini söyledi. Zelenskıy, 60 üzeri yaşlıların evden çıkmamalarını da istedi.

YUMUŞAK TEDBİRLER KORONAVİRÜSÜN MÜTTEFİKLERİ

Zelenskıy, diğer ülkelerin deneyimlerinin, yumuşaklığın ve liberalliğin koronavirüsün müttefikleri olduğunu gösterdiğini söyledi.

Zelenskıy, Ukraynalıların yaşam ve sağlık hayat kurtaracak sert, acil, belki de sevilmeyecek, kararları alacaklarını söyledi.

Restoran, kafelerin internet üzerinden sipariş alacağını belirten Zelenskıy, kiliselere de seslenerek cemaatleri kiliselerden uzak tutmalarını isteyerek: “Tüm kiliselerin liderlerinden insan sağlığı ve yaşamı için bir tehdit olduğunda bu durumu anlayışla ele almalarını şiddetle istiyorum .” diye konuştu.

Zelenskıy, hükumet tarafından hazırlanan bir listeye göre, gıda ürünlerinin ihracatına sınırlama istedi.

Zelenskıy’nın üstünde durduğu ana noktalar:

17 Mart’tan itibaren market ve hırdavatçılar, benzin istasyonları, bankalar hariç bütün iş yerleri kapandı.

  • Restoranlar ve kafeler online sipariş alıp kapıya teslimat yapacak.
  • Metro kapanacak . Otobüs ve troleybüslerde 20’den fazla kişiye izin verilmeyecektir.
  • Şehirler arasındaki ulaşım kapanacak.
  • Emekliler ayrıca 1.000 grivna ödenecektir .
  • İki bölgede OHAL ilan edilecek: Çernivtsi, Jitomir.
  • Yetkililer ve hastaneler normal şekilde çalışmaya devam edecek.
  • Hastaneler acil durum hariç tüm operasyonları durduracak.
  • Başkan herkesin evde kalmasını istedi özellikle 60 yaş üstü insanlar.

Alınan tedbirler hakkında geniş bilgi veren Zelenskıy tedbirleri tek tek anlattı ve herkesin vücut sıcaklığının 36,6 derecede kalmasını istedi.

Ukrayna’nın başkenti Kıyiv’de yarın, (17 Mart) itibaren koronavirüs (covid-19) ile bağlantılı olarak karantina tedbirleri üst seviyeye çıkartıldı.

Şimdilik, Kıyiv’e giriş ve çıkışların kapatılmayacak.

Ukrayna Parlamentosu’nun resmi Facebook sayfasından yapılan açıklamada, Kıyiv’de; market, eczaneler ve benzin istasyonları hariç bütün işletme ve ofislerin kapatıldığı bildirildi.

17 Mart tarihinden itibaren Kıyiv ile diğer yerleşim birimlerine ulaşım, vatandaşların toplu katılımıyla gerçekleşecek kültürel, spor, sosyal, dini ve diğer etkinlikler, toplu gıda üretimi ve yemek yenilen mekanların çalışmaları kısıtlandı.

İşletmelere kısıtlamalar gelirken benzin istasyonları, bankalar ve ATM’ler çalışacağı bildirildi.

Öte yandan spor kompleksleri ve salonlarının çalışması geçici olarak askıya alındı, SPA salonları, güzellik sauna, masaj salonları, kuaförler, dövme salonları yanı sıra eğlence tesisleri, diskolar, gece kulüpleri, bilgisayar kulüpleri, internet kafeler de kapatıldı.

Fast food işletmeleri, restoranlar, kafeler, barlar sadece internet üzerinden yemek siparişini kabul edebilecekler ve adrese teslim edecekler.

Kıyiv Belediye Başkanı Vitaliy Kliçko karantinanın en üst seviyeye çıkartıldığı şehirde, sosyal güvenliği bulunmayan nüfus gruplarına, özellikle yalnız kalan yaşlılara, yiyecek ve temel ihtiyaçlar sağlamaya özen gösterileceğini evlerine gıda teslim edileceğini bildirdi.

Odesa ve Lviv’de market ve eczaneler hariç tüm kamu tesislerinin ve şirketlerin pazartesiden itibaren kapatılması tavsiye edilmişti.

Daha sonra Lviv, Odesa, Kıyiv, Zaporoje, Ujgorod, Poltava, Nikolayev, Sumı, Ivano Frankivsk ve Ternopil bölgelerinde OHAL ilan edildi.
YABANCILAR ÜLKEYE ALINMIYOR

Ukrayna, koronavirüse (covid-19) karşı alınacak önlemler çerçevesinde 16 Mart’tan itibaren yabancıların ülkeye girişini askıya aldı. Yerel saat ile 00.00’den itibaren sınır muhafızları farklı ülkelerden gelen 500’ün üzerinde vatandaşı geri gönderdi.

Ukrayna Sınır Muhafızları Birliği, yüzlerce yabancının Ukrayna’ya girmesine izin verilmediğini açıkladı.

Ayrıca 15 Mart’ta, sınır muhafızları yaklaşık 120 bin kişinin sıcaklık taramasını gerçekleştirdi.

VİRÜS YURTTIŞINDA 6 UKRAYNALIYA BULAŞTI

Buna ek olarak, 16 Mart’tan itibaren yaklaşık yüz sınır kontrol noktasını geçici olarak kapatıldı.
Ukrayna Dışişleri Bakanlığı 16 Mart sabahı itibariyle, yurttışında koronavirüs bulaşan Ukraynalı sayısını altı (6) olarak açıkladı.

Ukrayna Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada koronavirüs (Covid-19) bulaşan Ukraynalıların; İtalya (2), Almanya (2), Moldova (1) ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE)’de (1) tedavi edildiği belirtildi.

Öte yandan yurttışında koronavirüs bulaşan beş Ukraynalının sağlına kavuştuğu belirtildi.

Ancak Ukraynalı bir kadın 13 Mart’ta İtalya’da koronavirüsten öldü.

Şimdiye kadar, Çin’den 45, İtalya’dan 123 ve Grand Princess tatil gemisinden de 2 kişi olmak üzere toplam 170 Ukraynalı koronavirüsten etkilenen bölge ve ülkelerden tahliye edildi.

UKRAYNA İÇİNDE 5 KORONAVİRÜSLÜ HASTA VAR

Ukrayna’da beş koronavirüs (COVID-19) enfeksiyonu vakiası beşe çıktı. Ukrayna Sağlık Bakanlığı, 16 Mart yerel saat ile 9:30 itibariyle COVID-19 vakiasının 5 kişi olduğunu bildirdi.

Merkezin Viroloji Referans Laboratuarına göre, COVID-19 görülen hastaların dördü Çernivtsi Bölgesinde biri de Jitomir Bölgesinde bulunuyor.

Başkent Kıyiv’de henüz tespit edilmiş vakia bulunmuyor.

Ukrayna Halk Sağlığı Merkezi’nin yeni bir koronavirüs enfeksiyonu şüphesi bulunan kişilerin sayısını ise 94 olarak açıkladı.

Toplamda, Ukrayna Halk Sağlığı Merkezi Virolojik Referans Laboratuarı, 500’den fazla kişiye test yaptı denildi.

İTALYA’DAN GELENLERDE VİRÜS ÇIKMADI

Ukrayna’nın başkenti Kıyiv’i dünyaya bağlayan, Borıspil Havalimanı’na, İtalya’dan tahliye edilen 123 kişi taşıyan uçak indi.

Tahliye edilen yolculara koronavirüs (COVID-19) ekspres testi yapıldı. Tüm testlerden negatif sonuç çıktı yolcularda koronavirüs enfeksiyonu tespit edilmedi.

Ukrayna Sağlık Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, “İtalyan doktorlar uçağa binmeden önce yolcuları sağlık kontrolünden geçirdi. Sıcaklık taraması da yapıldı. Ukraynalı doktorlar da tahliye edilen vücut sıcaklığını ölçtüler. Tüm yolcular için sağlıklıydı. Afet Tıp Merkezi hekimleri uçuş boyunca sağlık izlemesi gerçekleştirdi.” denildi.

Uçağın Ukrayna’da Borıspil Havalimanı’na inişi akabinde, salgın uzmanları hızlı bir COVID-19 testi yaptı.

Tüm tahliye edilenler 14 gün süresince kendi kendilerine izolasyon gerçekleştirme sözü vermesi akabinde serbestçe ülkeye dağıldı.

UKRAYNA SINIRLARINI YABANCILARA KAPATTI

Ukrayna’nın kara, hava, deniz bütün girişlerinde, 16 Mart Pazartesi günü saat 00: 01’den itibaren yabancıların ülkeye girişini yasakladı.

Koronavirüs (Covid-19) salgını nedeniyle, yabancılara geçici süreyle sınırların kapatılmasına ilişkin karar; Ukrayna Cumhurbaşkanı, Ukrayna Hükümeti, Ukrayna Ulusal Güvenlik ve Savunma Konseyi, Sınır Muhafaza Birliği tarafından duyuruldu.

Tüm sınır kapıları 16 Mart 2020 günü Kıyiv saati ile 00.01 itibarıyla iki hafta süresince yabancı uyruklulara ve vatansız kişilere kapatıldı. Karar iki hafta sonra tekrar gözden geçirilecek.

Yabancıların iki haftalık süre zarfında; havayolu, karayolu, demiryolu veya başka bir yöntemle transit geçiş amacıyla da olsa Ukrayna’ya giriş yapması mümkün olmuyor.

Öte yandan Ukrayna’da geçici veya sürekli ikamet izni olan yabancılar ile resmi uluslararası kuruluşlar, diplomatik misyonlarda çalışanlar ve aileleri bu uygulamadan muaf tutuluyor.

ULUSLARARASI TİCARET AKSAMAYACAK
Yük-kargo geçiş noktaları (havayolu, demiryolu, denizyolu ve karayolu) faaliyete devam ediyor. Gemi, uçak ve karayolu nakil araçlarının mürettebatı Ukrayna’ya giriş yapabiliyor olmakla birlikte, bu kişilere hızlı tıbbi testler uygulanıyor.

Sınır muhafızları Ukrayna vatandaşlarının istedikleri zaman Ukrayna’ya dönebileceklerini vurguladı.

Öte yandan Ukrayna sınırlarında yasa dışı geçişlerin önlenmesi için tedbirler de arttırıldı.

Ayrıca Ukrayna vatandaşlarının da yurtdışına seyahat etmemeleri gerektiği belirtildi.

Ukrayna’da salgını önleme tedbirleri arasında, 12 Mart-3 Nisan tarihleri arasında eğitim kurumlarında karantina uygulanması ve kamuya açık etkinliklerin yasaklanması kararı almıştı.

Tehlikeli bir hastalığa neden olan bir koronavirüs (CoVID-19) ilk olarak 2019’un sonlarında, Çin’de Vuhan şehrinde görüldü. Yaklaşık 3 ay içerisinde, tehlikeli virüs Ukrayna dahil olmak üzere 130’dan fazla ülkede yayıldı.

11 Mart’ta, Dünya Sağlık Örgütü hastalığın yayıldığını ve bir salgın olduğunu resmen kabul etti.

Muhabir: Yunus Erdoğdu – [email protected]

Twitter: @erdogduy

Facebook: facebook.com/erdogduy

İnstagram: instagram.com/ukraynahabercom/

Telegram:
https://t.me/ukraynahaber
WhatsApp:

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]