Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
Ekonomi

IMF ve Almanya Merkez Bankası: yaşam süreleri uzadı ihtiyarlar ekonomiye yük oluyor

2016’da Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanı Christine Lagarde, yaşam sürelerinin uzadığını artan emeklilik masraflarının ödenmesi emeklilik yaşı arttırılması gerektiğini söylemişti. Almanya Merkez Bankası Bundesbank Başkanı Jens Weidmann, “Almanya’da 2020'den itibaren yaşlanan toplumun etkileri güçlü bir şekilde başlamış olacak” dedi.

Almanya Merkez Bankası (Bundesbank) Başkanı Jens Weidmann, “Almanya’da 2020’den itibaren yaşlanan toplumun etkileri güçlü bir şekilde başlamış olacak. Kapsamlı politika eylemi olmaksızın, bu durum potansiyel büyümenin önemli ölçüde yavaşlaması anlamına gelir.“ dedi.

Weidmann, Bundesbank ile Uluslararası Para Fonu’nun (IMF) Almanya’nın Frankfurt kentinde ortaklaşa düzenledikleri konferansın açılış konuşmasını yaptı.

Aynı zamanda Avrupa Merkez Bankası (ECB) Yönetim Kurulu Üyesi de olan Weidmann, Almanya’nın dört yıldır olumlu büyüme, rekor düzeyde istihdam ve en düşük işsizlik oranı yakaladığını söyledi.

Dışarıdan bakıldığında Almanya’nın ekonomik zorluklarının sonuçta o kadar çok görünmediğinin düşünülebileceğini dile getiren Weidmann, “Ancak IMF Başkanı Christine Lagarde’ın, John F. Kennedy’nin ‘Çatıyı tamir etmenin en iyi zamanı güneş parladığı andır’ sözünü çok sevdiğini biliyorum. Ve Almanya’da gelecekteki demografik değişimler karşısında, ihtiyatlılık, bu tavsiyeye uymamızı gerektiriyor.” ifadelerini kullandı.

Weidmann, Almanya’da yaşlanan toplumun olumsuz etkilerinin görülebileceğine işaret ederek, “Şuan Almanya, demografik duraklama olarak adlandırılan şeyin durgunluğundan hala yararlanıyor.” dedi.

2020’den itibaren yaşlanan toplumun etkilerinin güçlü bir şekilde başlamış olacağını belirten Weidmann, şunları kaydetti:

“Kapsamlı politika eylemi olmaksızın bu durum, potansiyel büyümenin önemli ölçüde yavaşlaması anlamına gelir. Ve bunun yansımaları Almanya ile sınırlı kalmaz. Avro Bölgesi’nin en büyük ekonomisindeki büyüme potansiyelinde gözle görülür bir azalma, Avro Bölgesi ekonomisinin genel durumu için bir yük olacaktır.“

Weidmann, bu durumun para birliğinde daha düşük uzun vadeli faiz oranlarına da dönüşebileceğini ve bunun para politikası yapıcılar için işleri kolaylaştırmayacağını dile getirdi.

ALMANYA’NIN CARİ İŞLEMLER FAZLASI

Jens Weidmann, Almanya’nın cari işlemler fazlası ve bundan duyulan endişelere ilişkin de değerlendirmelerde bulundu.

Almanya’nın dengeli bütçesinin, tasarruf kararlarının, veya daha genel bir ifadeyle, cari işlemler fazlasının bir sonuç olarak, demografik hususlara bağlı olduğunu belirten Weidmann, “Ancak, uluslararası perspektiften ele alındığında, uluslararası alanda talebi olumsuz etkileyebileceğinden, Avro Bölgesi ve dünya için sıkıntı oluşturabilir. Bu, aralarında IMF’nin de bulunduğu bazı gözlemciler tarafından dile getirilen bir endişedir.” değerlendirmesinde bulundu.

Weidmann ayrıca Almanya’daki olumlu ekonomik duruma rağmen, enflasyonun genişlemeye pek ayak uyduramadığına dikkati çekti.

IMF UZUN ÖMÜRDEN ENDİŞELİ

Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanı Christine Lagarde, ABD’de Massachusetts Teknoloji Enstitüsü’nde yaptığı konuşmada, yaşam sürelerinin uzadığını artan emeklilik masraflarının ödenmesi için emeklilik yaşı arttırılması gerektiğini söyledi.

Uluslararası Para Fonu’na göre, yaşlı işçilerin hızla artan emeklilik masraflarının ödenmesine yardımcı olmak için gelecekte çok daha geç emekli olmaları gerekecek.

Hükümetler de tüketim vergilerini arttırmak zorunda kalacaklar.

Christine Lagarde, dünyadaki hükümetlerin yaşlanan nüfuslarının gerçekliği ile yüzleşmeye başlaması gerektiğini, bunun da artan yaşam süresi gelecek yıllarda bütçeleri üzerinde dramatik bir etkisi olacağını dile getirdi.

Dünyanın yaklaşık 7.5 milyar kişilik nüfusunun 40 yılda 10 milyara çıkacağını söyleyen Lagarde, ancak bu büyümeye rağmen, çoğu gelişmiş ekonomi yaşlanma ve azalan nüfuslara doğru “anlık bir geçiş” yaşayacak ve bunun sonucunda ekonomik büyümeler düşecek.

Yaşlanan nüfusun oluşturduğu etkiyle Lagarde, gelişmiş ekonomilerdeki potansiyel büyümeyi orta vadede yaklaşık 0,2 puan, gelişmekte olan ekonomilerde ise iki kat azaltacağını söyledi.

Lagarde göre, bir tedbir alınmadığı takdirde, devletler emeklilik ve sağlık sistemlerini devam ettiremeyecek, nüfus ihtiyarladığı için bütçeyi destekleyecek daha az işçi olacak ve kaynakları yiyen daha fazla emekli olacak.

Lagarde, “Hükümetler, emeklilik fonları ve bireyler beklenenden çok daha uzun yaşama şansını ciddiye almıyorlar.” dedi.

Haberin devamı için tıklayınız.

IMF Başkanı: uzayan ömür süresine çare bulun emekliler bütçeyi batıracak

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]