Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
Foto GaleriGündemVideo

Erdoğan’ın Kiev ziyaretinin Ukrayna basınına nasıl yansıdı?

ERDOĞAN ZİYARETİNİN UKRAYNA YANSIMALARI

AKP Genel Başkanı Recep T. Erdoğan’ın, başkent Kiev’e yaptığı ziyarette Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko ile bir araya geldi. Erdoğan’ın, ülkeden ayrılması akabinde medyada yapılan görüşmeler ve imzalanan anlaşmalardan ziyade, Erdoğan’ın, Poroşenko ile yaptığı ortak basın toplantısında canlı yayında uyuması gündem oldu.

Erdoğan’ın, uyumasını Rus medyası, “Kırım, konusuna verilen değer” bağlamında alaycı bir üslupla ele alırken Ukrayna, medyası ise “stratejik olmayan” iki ilişkiler açısından ele aldı.

1. Haftalık Korrespondent dergisi:
http://korrespondent.net/ukraine/politics/3894908-erdohan-usnul-vyzyt-prezydenta-turtsyy-k-poroshenko
Türkiye Reisicumhuru, Poroşenko’yu ziyaretinde uyudu!
Bu başlıkla verilen haberde, Poroşenko ve Erdoğan arasındaki baş başa formatta geçen görüşmelerin planlanan 45 dakika yerine üç saati geçtiği belirtildi. Alt başlıkta ise ziyaretin olaylı geçtiğine dikkat çekilerek Erdoğan’ın basın toplantısında uyuduğu ve “rüyalar” gördüğü belirtildi. Kısa sürede 76 binden fazla tıklama alan Erdoğan’ın uyuduğu videonun olduğu habere 279 okur yorum yazılan haber ana sayfada en popüler ikinci haber konumunda. Okurlar yorumda Erdoğan’ı sert ve argo bir dille eştirdi. “Putin ya da Trump’ın yanında olsa uyur muydu?”, “Erdoğan, neden geldiğini bile bilmiyor.” en hafifi bu şeklinde olan aşağılayıcı ve hakaret ifadeleri içeren yorumlar bulunuyor.

2. Daha önce Türkiye’de görev yapan Türkiye’yi yakından tanıyan Ukrayna’nın eski İstanbul Başkonsolosu Bogdan Yaremenko, ülkenin önde gelen siteleri için Türkiye-Ukrayna Yüksek Düzeyli Stratejik Konseyi’nin 6. toplantısını eleştiren bir yazı kaleme aldı. Bogdan Yaremenko’nun yazısı ülke basınında çok geniş yer aldı.
https://gazeta.ua/bloguser/91183
http://nv.ua/opinion/yaremenko/ukraina-i-turtsija-partnerstvo-bez-strategii-2001097.html
https://112.ua/mnenie/ukraina-i-turciya-partnerstvo-bez-strategii-415270.html
https://politeka.net/blogs/516717-partnerstvo-bez-strategii/
Yaremenko, yazısında özetle; Türkiye, NATO ve AB’deki ortaklarıyla iyi geçinmeyi bırakın, şiddetli fauller yaptığına, Almanya ile başta askeri üsler olmak üzere sorunlar yaşadığına dikkat çekildi. Ukrayna’nın ise tam tersine, Rusya ile olan sorunlarını çözme ümidiyle Amerikan ve Avrupa’da diplomasi yürüttüğünü ifade etti. Türkiye’nin müttefiklerle ilişkilerinin skandallarla dolu olduğu, Kürt sorunu, Rus hava savunma sistemleri S-400 füzelerini almak istemesine ek olarak, Türkiye’nin, Romanya ve Ukrayna tarafından aktif olarak desteklenen Karadeniz’de NATO Donanmasının varlığını artırma girişimini engellediği gibi iki ülke arsındaki ihtilaf konularını detaylıca yazarak, Ukrayna için “Türkiye’nin stratejik bir ortak olmadığına” dikkat çekti. Ukrayna’nın mevcut konumuna rağmen, Türkiye’nin, Karadeniz’de Rusya ile ortak tatbikat yapması, Rusya Federasyonu ile birlikte, Ukrayna’nın, ulusal çıkarlarına zarar veren, Türk Akımının uygulanmasına başlanması, Rusya’nın uluslararası yaptırımlarını en çok ihlal eden ülkenin, Türkiye olduğu, ilişkilerde “stratejik bir şey olmadığı”, Geçen yıl mart ayında Ukrayna ile Türkiye Cumhurbaşkanlarının, 2016 yılı sonuna kadar serbest ticaret anlaşması yapmayı kabul ettiğini hiçbir ilerleme kaydedilmediği ortada bir anlaşmanın bulunmadığı, yakın gelecekte olacağına dair işaret de bulunmadığını yazdı.

3. Ülkenin başlıca haber ajanslarından UNİAN haber ajansı ise İsveç merkezli düşünce kuruluşu Stockholm Center for Freedom (SCF) Başkanı Abdullah Bozkurt‘un attığı twetleri haberleştirerek abonelerine servisledi.
https://www.unian.net/politics/2181049-kleval-nosom-na-konferentsii-na-zapade-prokommentirovali-vizit-erdogana-v-ukrainu.html
Haberde, Erdoğan’ın ortak basın toplantısında çok yorgun göründüğü ve uykuya yenik düştüğü belirtilerek, “Cumhurbaşkanı Poroşenko’nun konuşmasının en öfkeli kısmında Erdoğan, uyuyordu” ifadelerine yer verildi. Haberde, Türk gazeteci, Stockholm Center for Freedom (SCF) Başkanı Abdullah Bozkurt‘un attığı twetler aktif bir şekilde link verildi. Ayrıca, Alman ekonomist Timoti Esh’in Türkiye ile Rusya’nın ilişkilerinin iyi bir dönemde olduğu sırada, Ukrayna’ya neden geldiği geldiğini anlamadığına ilişkin açıklamalarına yer verildi.

Unian Haber Ajansı, Bir muhabirin, Erdoğan’ın ülkesinin Rusya’ya karşı yaptırım yapıp yapmayacağını sorması üzerine Erdoğan’ın, cevaplamaktan kaçınmasını haberleştirdi. Rusya, işgalindeki Ukrayna’nın en hassas gündemi işgal altındaki toprakların kazanılması oluşturuyor.

4. Sansürsüz Haber Portalı: Sitedeki, Erdoğan ile Ukrayna Başbakanı görüşmesi 812 kişi tarafından okunurken Erdoğan’ın, Poroşenko ile düzenlediği ortak basın toplantısındaki uykuyla mücadelesi ve şekerlemeleri başlıklı videolu haber 16.459 kere tıklandı.

https://censor.net.ua/video_news/458674/prezident_turtsii_erdogan_boretsya_so_snom_vo_vremya_sovmestnoyi_presskonferentsii_s_prezidentom_poroshenko/sortby/tree/order/desc/page/1#comments

5. DS News‘de yer alan analizde Maksim Mihaylenko, ziyaretin Türkiye’nin Rusya’ya yaklaştığı kötü bir zamana geldiğine dikkat çekti. Parti lideri, ideolojik bir kişi, yolsuzluklarda adı geçen Erdoğan’ın, “sultanlığının” batı uygarlığının ile ihtilaflı olduğu kaydedildi.
http://www.dsnews.ua/world/lovi-moment-chto-kiev-vyigryvaet-ot-ssor-ankary-s-bryusselem–10102017134800

6. Glavred Haber portalında; Türk gambit*, ya da Erdoğan Kiev’e neyle geldi? başlıklı yazıda, Avrupa, komşuları ve NATO ortaklarıyla ilişkilerinin kötüye giden Türkiye, Ukrayna ile işbirliğini güçlendirmeye hazır ifadesi dikkat çekti. Erdoğan’ın zoru başardığı, Avrupa Birliği liderleriyle kavga ettiği belirtildi. Ziyaretin Türkiye ile ABD arasındaki kriz gölgesinde gerçekleştiği, Fethullah Gülen’le bağları şüphesiyle ABD konsolosluk çalışanın gözaltına alındına dikkat çekildi. Erdoğan’ın, binlerce kişiyi Gülenle bağlantısı olduğu gerekçesiyle cezalandırdığı belirtildi.
http://glavred.info/politika/tureckiy-gambit-ili-s-chem-priehal-v-kiev-erdogan-462498.html

*Gambit, bir satranç terimidir. Daha iyi bir mevki kazanmak için bir oyuncunun bir veya birkaç taşı feda etmesi anlamına gelmektedir. Satranç dışında da hesaplı bir hareket, bir tür hile anlamlarında da kullanılır.

7. Segodnya Gazetesi: Erdoğan’ın, Kiev ziyaretinin sonuçlarını, Ukrayna, Putin’in “ortağı” Erdoğan ve batının düşmanı Erdoğan ile çalışacak? başlığı altında haberleştirdi. Son zamanlarda Türkiye Rusya ile ilişkiler kurduğu, batı ve ABD ile ilişkilerinin çok kötü olduğu ifade edildi. Türk iktidarının, ABD’nin, İslam vaizi Fethullah Gülen’i kendisini devirmek için kullandığını iddia ettiğini belirtti. Analizde, Türkiye’nin, Rusya ile askeri işbirliğine de dikkat çekildi.
https://www.segodnya.ua/world/wnews/itogi-vizita-erdogana-v-kiev-kak-podruzhitsya-s-partnerom-putina-i-nedrugom-zapada-1062923.html

Yunus Erdoğdu – Kiev

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Yorum

  1. Ne kadar ….. Allahsiz … surususunuz. Memlekete sizin derecenizde ihanet eden baska …. yoktur. Sallayin bakalim memlekete nereye varacaksiniz ….. … ….. Yaptiginiz haberin de sizin de Allah bin belanizi versin insallah. kendi nefesinizde bogulun … gibi uruyun buralarda kitapsiz …. namertler…

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]