Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
Dünya

Erdoğan’ın, Pis kokular geliyor dediği dava kimlere uzanacak?

ABD'de, görülen yolsuzluk davası: 126, 200, 289 dosyalarında kimlerin adı var?

Ekonomi eski Bakanı Çağlayan hakkında da tutuklanma talep edilen Reza Zerrab davasında 3 gizli dosyanın daha bulunduğu belirtildi. Bu dosyaların içeriği ve kimlerin suçlandığı bilinmiyor. Türkiye’den bir banka hakkında daha iddialar olduğu ileri sürülüyor. Bu bilinmezlik 17-25 Aralık 2013’te ortaya çıkan yolsuzluk ve rüşvet operasyonunda adı geçen kişileri endişendiriyor. Sırada kimlerin olduğu dava ilerledikçe ortaya çıkacak…

ABD’nin İran’a yönelik yaptırımlarını delmekle suçlanan ve 1,5 yıldır New York Güney Bölgesi Federal Mahkemesi’nde yargılanan Reza Zerrab davasında, üzerinde gizlilik bulunan 3 dosya daha olduğu ortaya çıktı. İsmi verilmeyen bir bankanın daha suçlandığı iddia edilen bu üç gizli dosyada Türkiye’den yeni isimlerin olup olmadığı ise gizemini koruyor. “Bu işlerin arkasından çok pis kokular geliyor” diyen AKP Genel Başkanı Recep Erdoğan’ın katılacağı 19-25 Eylül’deki New York’taki BM Genel Kurulu Toplantıları’ndan önce ortaya çıkan bu gelişme büyük bir gerilime neden oldu. Hukukçular, mahkemenin önündeki 3 dosyadaki bilgiler, suçlanan ve suçlamaların içeriğine ulaşılamadığına dikkat çekiyor.

New York Güney Bölgesi Federal Mahkemesi’nin davayla ilgili resmi kayıtlarına göre 2015’te 1 numaralı dosya açıldı. Bu dosyada Reza Zerrab’ın aleyhine hazırlanan ve hakkında gizlilik kararı olan ilk iddianame vardı. 19 Mart 2016’da Reza Zerrab’ın Miami’de tutuklandıktan sonra, 21 Mart tarihinde mahkeme kararıyla gizlilik kararının kalkmasıyla birlikte ilk iddianame kamuoyuna açıklandı. Bugüne dek 293 ayrı dosya işleme kondu. Bu dosyalardan kamuoyuna açıklanan 1 numaralı dosya dışında, üç ayrı dosyada hala gizlilik kararı var.

126, 200, 289 doyalar Türk yetkilileri korkutuyor!

11 Aralık 2016 tarihinde 126, 3 Mart 2017 tarihinde 200 ve son olarak 21 Ağustos 2017 tarihinde 289 sıra numarasıyla davaya eklenen dosyalarda gizlilik kararı bulunuyor. Bu dosyalarda ne tür bilgi, belgelerin yer aldığı ve kimlerin suçlandığı ise henüz bilinmiyor. Gizlilik kararı olan dosyalar ya savunma ya da iddia makamının talebiyle, hakim tarafından istenirse kaldırılabiliyor. Dava sürecini başından bu yana takip eden New York Barosu avukatı Cahit Akbulut, Amerika’nın Sesi’ne yaptığı açıklamada, gizli dosyalarda yeni isimlerin ve bankaların da olabileceğini söyledi.

“Bu durum bize ileride açıklandığı taktirde başka isimlerin, müesseselerin, şahsi ve tüzel kişilerin bu soruşturmaya dahil edilebileceğini izlenimini veriyor. Başka bankalar yer alabilir” veriyor diyen Akbulut, eski Ekonomi Bakanı Çağlayan’ın da bulunduğu ek iddianamede diğer iddianamelerden farklı olarak yeni suçlamalar yer aldığını belirtti.

SENATO’DAN ‘TÜRK YETKİLİLERİ ABD’YE SOKMAMA KARARI

Reza Zerrab davasında yaşanan gelişmeler tartışılırken ABD Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi, Türkiye ile gerilimi artıracak bir adım daha attı. Daha önce Kürtlere müdahale eden ve haklarında iddianame hazırlanan Erdoğan’ın korumalarına nota verilmesini talep eden ABD Senatosu Tahsisler Komitesi, Türk hükümet yetkililerinin ABD’ye sokulmaması için ABD Dışişleri Bakanlığı’na yetki veren bir kararı kabul etti. Kararda “ABD Dışişleri Bakanı’na, Amerikan vatandaşlarının kanunsuz ve yanlış bir şekilde tutuklanmasından bilerek sorumlu olduğu yönünde güvenilir bilgiye sahip olduğu Türk hükümetinden herhangi bir kıdemli yetkilinin ABD’ye girişini yasaklama yetkisi verilmesi ve Amerikan vatandaşlarının kanunsuz tutukluluğundan sorumlu olan Türk yetkililerinin, ABD vizesi başvurusunda bulunmamış olmaları halinde bile, belirlenmeleri konusunda sorumluluk verilmesi…” ifadeleri yer aldı.

SERBEST KALMADI TEKNİK HATA OLDU

Hakkında 75 yıl hapis cezası istenen ve dün akşam saatlerinde Manhattan Federal Mahkemesi’nde duruşmaya katılan Reza Zerrab’ın önceki gece ‘serbest bırakıldığı’ iddiası ortaya atıldı ancak gerçek kısa sürede ortaya çıktı. New York Güney Bölgesi Başsavcılığı yetkilileri, Reza Zerrab’a ait bilgilerin Federal Hapishaneler Bürosu’na ait sitede ‘serbest bırakıldı’ olarak görünmesinin teknik bir yanlışlıktan kaynaklandığını açıkladı. Dün öğle saatlerinde yenilenen www.BOP.gov (Federal Hapishaneler Bürosu) adlı siteden adı sorgulanan Reza Zerrab’ın, Brooklyn Tutukevi’nde bulunduğu bilgisi paylaşıldı.

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]