Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
Haberler

Yeşillenen patatesler zehirliyor

Kışlık patatesler bu mevsimde çimlenmeye başlıyor. Çimlenen patatesteki ‘solanin’ adlı toksin madde ise gıda zehirlenmelerine neden oluyor.

Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Nurten Budak, patateste çimlenmeyle ortaya çıkan yeşilimsi tabakanın insan sağlığı için son derece zararlı olduğunu kaydetti.

Üzerinde yeşil tabaka oluşan patateslerin kesinlikle tüketilmemesi gerektiğini vurgulayan Budak, ‘Solanin adlı toksinin neden olduğu besin zehirlenmesi, patates tüketiminden birkaç saat sonra kendisini göstermeye başlar. Baş dönmesi, baş ağrısı, bulantı, kusma, karın ağrısı ile ishal gibi belirtiler görülebilir.’ dedi. Budak, bazı bölgelerde yeşil tabaka oluşan patateslerin hayvanlara yem olarak verildiğini belirtti ve bunun da doğru olmadığını aktardı.

Her bitkiyi yemeyin!

Öte yandan Yüzüncü Yıl Üniversitesi Çevre Sorunları Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Yrd. Doç. Dr. Fevzi Özgökçe, Van bölgesinde son yıllarda, bitki zehirlenmesi vakalarında artış olduğunu söyledi. İlkbaharın gelişi ile vatandaşların arazilerde ve dağlık kesimlerde yetişen bitkileri toplayarak tükettiğini, bu durumun da bazı sıkıntılara yol açtığını belirten Yrd. Doç. Dr. Özgökçe, ‘İlkbaharın gelmesiyle insanlarımız, bitkilerden yararlanarak çeşitli yemekler yapıyor. Aslında bu, çok olumlu bir durum. İlaçların etken hammaddelerinin büyük bölümü de bitkilerden geliyor. Vatandaşlarımızın, baharın gelmesiyle gördüğü her bitkiyi, tanımadan bilinçsizce tüketmemesini istiyoruz.’ dedi.

Yaklaşık bir hafta önce bir kız çocuğunun, evlerinin bahçesinde yeşeren zehirli bir bitkiyi tükettiği için yaşamını yitirdiğini anlatan Özgökçe, şunları söyledi: “Çocuğumuz masumane bir hareketle bahçesinde bulduğu bir bitkiyi yemiş. Bu bitki, halk arasında ‘baldıran otu’ olarak bilinmektedir. Bu bitkinin 6 gramı öldürücü etkiye sahiptir. Ancak insanlarımız, maydanozgillerden olan bu bitkiyi karıştırabilmekte ve ölümle sonuçlanabilmektedir.” KAYSERİ VAN AA ZAMAN

 

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]