Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
Gündem

Ukrayna’da Anayasa Günü kutlanıyor

Ukrayna, Anayasa'sı Büyük Osmanlı Devleti topraklarında doğdu...

Ukrayna’nın ilk anayasasının kabulünün 21. yıldönümü nedeniyle başkent Kiev’de devlet erkânının katılımıyla bir dizi resmi etkinlik gerçekleştirildi.

Elveda, Rus Emperyalizmi!
Kiev Valisi Vitaliy Kliçko, Ukrayna Parlamentosu Başkanı Andiry Parubiy, Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko ve eşi Marina
Reformlar geliyor, milletvekili dokunulmazlıkları kalkacak!
Poroşenko: Yolsuzlukla mücadele aralıksız sürecek.
Poroşenko: Ben; bağımsız, tarafsız, hukuki ve şeffaf Avrupa standartları bir Anayasa istiyorum.
 
 
 

Ukrayna Parlamentosu ülkenin bağımsızlığın beşinci senesinde 27-28 Haziran 1996 anayasayı 315 ‘evet’ oyu ile kabul etti. Ukrayna, Sovyet cumhuriyetlerden yeni anayasayı kabul eden en son ülke oldu. Ukrayna’da 28 Haziran resmi tatil ve Anayasa Günü olarak kutlanıyor.

Anayasa Günü, münasebetiyle bugün üç asır evvel ilk anayasa metnini yazan Ukrayna Hetmanı Pılıp Orlık anıtında merasim gerçekleşti.

Etkinliğe eşi Marina ile katılan Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko, burada yaptığı konuşmada, Ukrayna’daki halkların eşit haklara sahip olduğunu ve demokrasi vurgusu yaptı.

Kısa zaman önce Avrupa Birliği (AB)’ne vizesiz seyahatin başladığına dikkat çeken Poroşenko, emperyalizme “Elveda!” diyerek AB ile Ortaklık Anlaşması’nın tamamlanmasından sonra Ukrayna’nın evi Avrupa’ya döndüğünü vurguladı.

Bugün, Ukrayna, Rus saldırganlığı karşısında sadece bağımsızlığını, toprak bütünlüğünü korumuyor! Avrupa yolunda demokrasiyi ve özgürlük mücadelesi veriyor.

Petro Poroşenko

28 HAZİRAN 1996’DA KABUL EDİLDİ

Parlamento tarafından 28 Haziran 1996’da uzun tartışmalar neticesinde kabul edilen Ukrayna Anayasası, insan hakları, inanç ve özgürlük bakımından geniş haklar içeriyor. Anayasaya göre devlet dili Ukraynaca olmasına rağmen azınlıklar dillerini istedikleri gibi kullanmakta özgür. Kırım Tatarlar’nın ana dillerinde yayın yapan gazete, dergi, radyo, TV ve haber siteleri bulunmakta.

Turuncu Devrim

Zamanın gereksinimlerine uygun olarak 20 yıl içerisinde anayasada değişikler yapıldı. İlk değişiklik ‘turuncu devrim’ esnasında siyasi krizi aşmak için aralık 2004’te yapılmıştı.

Ukrayna’nın, Ankara Büyükelçiliği resmi sitesinde ‘Ukrayna Anayasası Günü’ dolayısıyla kutlama mesajı yayınlandı.

Ukrayna Anayasa Gününü kutluyor! İlk Ukrayna Anayasası’nın Babası olarak tarihe geçen Ukrayna Hetmanı Pılıp Orlık, Anayasa fikrini iltica ettiği Osmanlı Devleti’nin topraklarında oluşturdu.

Petro Poroşenko, eşi Marina ile birlikte…
Poroşenko, halkla selamlaştı.
Terörle Mücadele Operasyonlarına (ATO) katınlan askerler de oradaydı…
Pılıp Orlik, anıtına çelenk koyma merasimi…
Petro Poroşenko ve Eşi Marina Hanım

İlk olarak Ukrayna Hetmanı Pılıp Orlık tarafından 1710 yılında yazılmış olan, Avrupa’da ilk anayasalarından biri olan Anayasa’ya atıfta bulunuldu.

Rus otoriter rejiminin baskıları nedeniyle 1709 yılında Ukrayna’dan ayrılmak zorunda kalan ve Sultan III. Ahmed’in iktidarındaki Osmanlıya iltica eden Pılıp Orlık, Osmanlı Devleti topraklarında Zaporojya Kazakları’nın Anayasasını yazmıştı.

Ukrayna’nın, ilk Türkçe Haber sitesi UkraynaHaber.com olarak; demokratik Ukrayna’nın bağımsızlığını, egemenliğini ve toprak bütünlüğünü yineden savunmak zorunda kalan Ukrayna halkına önemli olan bu devlet bayramını en kalbi duygularımızla kutlarız.

Petro Poroşenko ve Eşi Marina Hanım
Petro Poroşenko ve Eşi Marina Hanım, Pılık Orlik anıtına çiçek bıraktı.
Anayasa Günü, münasebetiyle bugün üç asır evvel ilk anayasa metnini yazan Ukrayna Hetmanı Pılıp Orlık anıtında merasim gerçekleşti.
Kiev Valisi Vitaliy Kliçko, Ukrayna Parlamentosu Başkanı Andiry Parubiy, Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko ve eşi Marina

Muhabir: Yunus Erdoğdu – @erdogduy

Fotoğraf: Mykhailo Markiv – Mykola Lazarenko

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

Bir Yorum

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]