Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
Haberler

Hasidik Yahudileri, yeni yılı kutlamak için Ukrayna’ya geliyor

Dünyanın değişik bölgelerinde yaşayan Hasidik Yahudileri, 4-5 Eylül tarihlerine denk gelen geleneksel Roş Aşana (yeni yıl) kutlamaları için Ukrayna’nın başkenti Kiev’in 220 kilometre güneyindeki Uman Şehri’ne geliyor. Yahudi takvimine göre kutlanan yeni yıl için Museviler, Uman’da bulunan Yahudi Breslovlu Rabbi Nachman’ın kabrini ziyaret etmeye başladı.

İçişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, 2 Eylül’de yerel saat 14.00 itibariyle Uman Şehri’nde, 798’i çocuk 7’si kadın olmak üzere toplam 9 bin 291 Hasidik Yahudi toplandı. Ziyaretçilerin yaklaşık yüzde 80’i İsrail’den gelirken, İngiltere, Almanya, Fransa, ABD, İsviçre, İtalya ve Hindistan’dan da gelenler olduğu belirtildi.

Uman’a bu sene Roş Aşana kutlamak için 24 ülkeden yaklaşık 24 bin Musevi gelmesi bekleniyor. İçişleri Bakanlığı, Uman’da güvenliği 400’ün üzerinde polisin sağlayacağını kaydetti.

BRESLOVLU RABBI NACHMAN

Ukrayna’nın Hımelnitski Bölgesinde 1772 yılında doğan ve değişik şehirlerde yaşayan Hasidik tarikatının önde gelenlerinden Breslovlu Rabbi Nachman, ölümünden kısa bir süre önce Uman şehrine yerleşti. Nachman, 1810 yılında hayatını kaybedince Uman Şehri tarikatın önemli merkezlerinden birisi oldu. Dünyanın dört bir yanından gelen Hasidik hareketi üyeleri, Nachman’ın mezarını ziyaret ederek burada ibadet ediyor.

1917 yılına kadar ziyarete açık olan mezarın Sovyet devrimi ile 1920’de yıkılması kararı alındı. Bu aşamada devreye giren Kievli zengin bir Yahudi araziyi satın alarak yıkımdan kurtardı. Yahudilerin 1930 yılında ülkeye girişi tamamen yasaklandı. Korunan ve gözetilen mezar Sovyet rejiminin zayıfladığı 1988 yılında tekrar ziyarete açıldı.

YUNUS ERDOĞDU | KİEV – CİHAN

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]