Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
Kültür

Vatikan Temsilcisi Thomas Michel: Ondan çok şey öğrendim

Bir Gayrimüslim Risale-i Nur'dan Neler Öğrenmeli?

Bursa’da düzenlenen Bediüzzaman’ı Anma Haftası’nın dikkat çeken misafirleri arasındaydı Vatikan temsilcisi Thomas Michel. ‘Bir Gayrimüslim Risale-i Nur’dan Neler Öğrenmeli?’ başlıklı sunum yapan Michell, kendi tecrübelerini anlattı: “Ondan çok şey öğrendim. Başta Allah’ın birliğini ve güzel ahlakı nasıl anlatacağımızı.”

Bursa, vefatının 51. yıldönümünde Bediüzzaman Said Nursi ile ilgili önemli bir dizi organizasyona ev sahipliği yaptı. Bediüzzaman’ı Anma ve Anlama Platformu tarafından 23-27 Mart tarihleri arasında gerçekleştirilen söyleşi, panel, sergi gibi etkinliklerde, Üstad’ın hayatı, fikirleri, çalışmaları ve anıları paylaşıldı. Bunlardan en dikkat çekeni, önceki gün düzenlenen panelde konuşan Vatikan temsilcisi Prof. Dr. Thomas Michell’e ait sözlerdi. Bediüzzaman’ın, hayatı üzerindeki etkisinden bahseden Prof. Dr. Thomas Michell, “Ondan çok şey öğrendim ve onun düşüncelerini dünyanın neresinde olursa olsun yaygınlaşması için öğreteceğim. Ondan Allah’ın birliğini ve güzel ahlakı nasıl anlatacağımızı öğrendim.” dedi.

Bediüzzaman’ı Anma Haftası etkinlikleri çerçevesinde Merinos Kongre ve Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen panele konuşmacı olarak katılan Vatikan temsilcisi Prof. Dr. Thomas Michell, ‘Bir Gayrimüslim Risale-i Nur’dan Neler Öğrenmeli?’ başlıklı sunum yaptı.

Prof. Dr. Michell, Bedüzzaman’ın yüz yıl önce Müslümanlar ile Hıristiyanların birbiriyle çatışması yerine işbirliği yaparak ortak düşmanlarına karşı mücadele etmeleri gerektiğine dikkat çektiğini anlattı. Said Nursi’nin, “Biz her şeyi Allah rızası için yaparız, şahsi menfaatlerimiz için değil.” sözlerini hatırlatan Prof. Dr. Thomas Michell, şöyle devam etti: “Bunu hem Kur’an hem de daha önceki vahiyler söylemektedir. Birlik ve huzur, insanların kendi menfaatini düşünmek yerine Allah rızasını düşünmesiyle sağlanacaktır.”

Bediüzzaman’ın 60 yıl önce Vatikan’a risale gönderdiğini anlatan Prof. Dr. Thomas Michell, şunları kaydetti: “Bugün birlikten bahsetmek kolay ama Said Nursi bundan 60 sene önce eserini Vatikan’daki bir papaza gönderdi. Bunu göndererek birlik ve beraberliğe vurgu yaptı. Üstad’ın o mektubunun İkinci Vatikan Konsülü ile ilişkisi vardı. Bu eserden sonra toplanan ikinci konsülde, Müslümanlarla kendilerinin düşmanının ortak olduğu sonucuna varıldı. İhtilafı ortadan kaldırıp ahlaksızlıkla mücadele etmek ve insan hürriyetini sağlamanın amaç olduğu görüşüne varıldı.”

“HUTBE-İ ŞAMİYE YENİDEN İHYANIN MANİFESTOSUDUR”
Bediüzzaman Said Nursi’nin vefat yıldönümünde İstanbul’da da etkinlikler vardı. Haliç Kongre Merkezi’ndeki 6. Risale-i Nur Kongresi’nde, Üstad’a göre İslam toplumlarının geleceği konuşuldu. Programın açış konuşmasını yapan Mehmet Kutlular, Bediüzzaman’ın yüz yıl önce Emevi Camii’nde irad ettiği Hutbe-i Şamiye’nin, İslam medeniyetinin yeniden ihyasında bir manifesto olduğunu söyledi.

Mümtaz’er Türköne de Said Nursi’nin toplumu değiştiren azminin meyvelerinin tadılmakta olduğunu ifade etti. Ülke olarak bugünlere gelinmesinde büyük çabaları olduğunu kaydetti: “Yüz yıl önce bir toplum önderinin çizdiği ufku analiz etmemiz hayranlıkla karşılanması gereken bir durum. Bu değerlere sahip çıkmak Risale okuyan okumayan herkesin vazifesidir.”

BURSA ve İSTANBUL

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]