Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
Röportaj

Volodımır Zelenskıy, La Repubblica’ya konuştu: Rusya, Ukrayna’yı Batı’ya şantaj ve tehdit için kullanıyor

İŞTE RÖPORTAJIN TAMAMI

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy, İtalyan gazetesi La Repubblica’ya önemli açıklamalarda bulundu.

La Repubblica – Başkan Zelenskıy, Vladimir Putin askerlerini yeniden Ukrayna sınırında topluyor. Bu sefer askeri manevraların normalden daha büyük bir tehdit oluşturduğunu düşünüyor musunuz?

Zelenskıy – Sınırımızın yakınında toplanan birlikler ne için kullanılıyor? Bu her şeyden önce batılı devletlere karşı potansiyel bir şantajdır. Ancak Rus birliklerinin sayısı artarsa, devletimize ve belki de bir bütün olarak bölgeye yönelik saldırganlığın genişlemesine hazırlık olarak adlandırılabilecek şantaj daha da şiddetli hale gelecektir. Ukrayna, doğu sınırlarımızda olanlarda sürpriz görmüyor. Rusya bu savaşı 2014’te başlattı ve o zamandan beri her türlü senaryoya hazırız. Ne yazık ki, bu tüm Avrupa ülkeleri için söylenemez. Örneğin, Almanya kısa süre önce NATO’ya yalnızca savunma araçları olan uçaksavar silahları ve keskin nişancı savunma sistemleri sağlamamızı engelledi. Savaşın sekizinci yılında bunlara hakkımız yok mu? Belli ki var. Kendini saldırganlıktan koruyan herhangi bir demokratik devlet, bu tür savunma araçlarını satın alma hakkına sahip olmalıdır. Ancak bazı başkentlerde korku hâlâ hüküm sürüyor.

La Repubblica – Avrupa ve ABD gecikmeden Kremlin’i kınadı, yine Kıyiv’le yan yana durdu. Ama Ruslar yarın ülkenizi işgal etmeye karar verirse, Ukrayna ordusu onlara direnmeye hazır olacak mı?

Zelenskıy – Toprağımızı ve halkımızı her koşulda ve her türlü saldırından koruyacağız. Ukraynalılar özgürlüklerinden asla vazgeçmeyecek. Bu arada, Moskova’da çeşitli mahkumiyetlerden oluşan bir koleksiyona sahip bir müze açılabilir. Kuşkusuz, destek için minnettarız, ancak toplu çabalar, Rus tarafını yalnızca uluslararası hukuka ve komşu ülkelere saygıya dayalı olarak öngörülen politikaya değil, aynı zamanda doğuda anlamlı barış görüşmelerine döndürmek için yeterli değildir. Ukrayna. Bir örnek, 2019’da Paris’teki Normandiya formatındaki zirvenin hala uygulanmayan anlaşmalarından biri – mahkûmlar anlaşması. Yüzlerce insanımız işgal altındaki topraklarda esir tutuluyor ve Rusya, uluslararası kuruluşların tam ve koşulsuz olarak kabul edilmesini sağlayacağına dair açık bir söz verdi. Ama bu olmuyor, çünkü Ukraynalı tutsaklar o kadar korkunç bir durumdalar ki, Rusya onları Kızıl Haç’a dahi gösteremez.

La Repubblica – Savaş durumunda her iki taraftaki olası zayiat sayısını düşündünüz mü?

Zelenskıy – Tam da olası kurban sayısını düşündüğümüz için, sürekli olarak diplomasinin yoğunlaştırılmasında ısrar ediyoruz. Silahla “oynamıyoruz”, askerleri sınıra yığmıyoruz, devletimizin işgal altındaki topraklarına yönelik güçlü adımlar atmıyoruz. Savaş sırasında zaten yaklaşık 15 bin ölü var. Bir buçuk milyon Ukraynalı evlerini terk etmek zorunda kaldı ve iç mülteci oldu. Yerel değil, daha geniş çaplı çatışmanın bedeli hakkında konuşursak, insan kayıplarının çok daha yüksek olabileceği açıktır. Özellikle Ruslar için. Rus toplumu, Ukrayna’nın başka bir bölgesini işgal etme girişiminin bedelini oğullarının hayatlarıyla ödemeye hazır mı?

La Repubblica  – Bu arada Donbas’ta insanlar ölüyor. Aradan yaklaşık sekiz yıl geçmesine rağmen neden bu çatışmada barışa yol açacak hiçbir değişiklik yok?

Zelenskıy – Ukrayna barışı dürüst ve kalıcı kılmak için gerekli tüm çabayı göstermeye hazırdır. Savaş sırasında Rus tarafının bizden aldığı müzakereleri yoğunlaştırmaya yönelik tüm teklifleri ve girişimleri listelemeye başlarsam, bu röportaj kalın bir kitaba dönüşecektir. Ancak Rusya’nın yanıtlarını yeniden anlatmak için küçük bir paragraf yeterli olacaktır, çünkü bunların hepsi, kişinin kendisini bu savaşın bir tarafı olarak tanıma konusundaki isteksizliğinden kaynaklanmaktadır. Müzakere masasındaki rolü, Donbas’taki ayrılıkçılarla konuşmakta ısrar etmektir. Peki, kim bu ayrılıkçılar? İşgal altındaki topraklarda her şey Rus subaylar ve Rus yetkililer tarafından yönetiliyor.

La Repubblica – Şimdi Vladimir Putin, örneğin Kıyiv’in, NATO’ya katılmayı önleyici olarak reddetmesi gibi yazılı garantiler talep ediyor. Rus birliklerinin garantili bir şekilde Ukrayna sınırlarından çekilmesi karşılığında bu fikirden vazgeçmeye hazır mısınız?

Zelenskıy – Devletimiz, dünyanın en büyük üçüncü nükleer cephaneliği olan Sovyet nükleer cephaneliğinden vazgeçti ve karşılığında, özellikle Rusya’dan, sınırlarımıza ve güvenliğimize saygı göstereceğine dair güvenceler aldı. Bütün bunlara rağmen, Rus tarafının kendisi tarafından bu kadar çok söz verdiği halde garanti talep etmesi garip.

La Repubblica – Joe Biden’ın dile getirdiği “çok sert ekonomik yaptırımlar” tehditlerinin Moskova’yı durdurmaya yeterli olduğunu düşünüyor musunuz?

Zelenskıy – Amerikalı ve Rus liderler arasındaki görüşmelerden sonra sınırlarımıza yakın askeri grupta herhangi bir azalma söz konusu değil. Ayrıca, su sahamızın yüzde 70’inin Rusya tarafından engellendiği Azak Denizi’nde tırmanış için başka bir alan daha var. Bu değişmeye başladığında, argümanların kulağa inandırıcı geldiğini söyleyebiliriz.

La Repubblica – Moskova’nın yılda 55 milyar metreküp doğalgazı Almanya’ya ve diğer Avrupa ülkelerine taşımayı planladığı yeni inşa edilen Kuzey Akım-2 doğalgaz boru hattına baskı yapmanın Vladimir Putin’e baskı yapmaya yeteceğini düşünmüyor musunuz?

Zelenskıy – Kuzey Akım 2’nin varsayımsal olarak faaliyete geçirilebilmesi, bölgemiz için son derece istikrarsızlaştırıcı. Rusya, Ukrayna üzerinden gaz taşımacılığının sonu anlamına gelecek olan bu boru hattının çalışması için Avrupa ülkeleri üzerinde çeşitli baskı yapıyor. Bu olursa, Doğu ve Orta Avrupa’nın güvenliği anında çökecektir.

La Repubblica – Şu anda AB liderleriyle aktif bir diyalog yürütüyorsunuz. Avrupa’dan ve özellikle İtalya’dan tam olarak ne bekliyorsunuz?

Zelenskıy – Belki birileri Ukrayna’nın ekonomik potansiyelinden korkuyor, ancak İtalya ve diğer ülkeler ancak Ukrayna Avrupa topluluğunun tam üyesi olursa fayda sağlayacak. İtalyanlar, Rusya ile Avrupa’da barış hakkında konuşurken, müzakere çabalarına halihazırda dahil olan diğer ülkelerden daha az siyasi ağırlığa sahip değiller. Noel önümüzde – ve şimdi bir ateşkes, mahkumların serbest bırakılması ve insanların güvenli dolaşımı için koşulların yaratılması konusunda mümkün olduğunca anlaşmaya çalışma zamanı. İtalya’nın Moskova’da duyulacak sözünü söyleyebileceğinden ve Vladimir Putin’in bunu görmezden gelemeyeceğinden eminim.

Tercüme: Konstantin Konevets – Kıyiv

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]