Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
Dünya

Biden, Cuma vakti Papa Francis ile biraraya geldi

Biden Cuma günü Vatikan’da Papa Francis ile dünyanın sorunlarını görüştü

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Joe Biden, bugün Vatikan’da Papa Francis görüştü.

Görüşmeye ilişkin sosyal medya hesapları üzerinden açıklama yapan Biden, “Bugün Vatikan’da Papa Francis ile tekrar görüşmek benim için bir onurdu. Kutsal Hazretleri’ne dünyadaki yoksulları ve açlık, çatışma ve zulümden muzdarip olanları savunduğu için teşekkür ettim ve iklim kriziyle mücadele ve pandemiyi sona erdirmedeki liderliğini övdüm.” dedi.

BİDEN AVRUPADA

Başkan Joe Biden, Roma’daki G-20 liderler zirvesine, daha sonra da İskoçya’nın Glasgow kentinde düzenlenecek COP26 adıyla da bilinen Birleşmiş Milletler İklim Değşikliği Konferansı’na katılmaya hazırlanıyor.

ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, Biden’ın G-20 liderleriyle Roma’da ve daha sonra iklim değişikliği konferansı için gideceği İskoçya’nın Glasgow kentinde aralarında Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un da olduğu bir dizi liderle görüşmesinin beklendiğini belirtti.

Sullivan, Biden’ın gündeminde İran, tedarik zinciri krizi ve gelecek pandemilerle mücadele gibi birçok farklı konunun olacağını belirtti.

Beyaz Saray’dan yapılan açıklamadaysa Biden’ın Glasgow’da Pazartesi günü önemli bir konuşma yapacağı belirtildi. Açıklamada G-20 konuşmasının kömür tüketiminin azaltılmasının denizaşırı finansmanıyla ilgili önemli kısımları olacağı belirtildi.

Beyaz Saray ayrıca Biden’ın, Fransa Cumhurbaşkanı Macron ile görüşmesinde Ortadoğu’da terörle mücadele, büyük güçlerin mücadelesi, ekonomi, ticaret ve teknoloji konularının ele alınacağını, ayrıca ‘‘deniz cephesinin’’ de gündeme geleceğini kaydetti.

ABD’nin Avustralya’yla yaptığı denizaltı anlaşması Fransa’nın tepkisine neden olmuştu.

Biden’ın Cumartesi günü Almanya, Fransa ve İngiltere’yle İran konusunu konuşacağı ve Pazar günüyse bir tedarik zinciri toplantısına ev sahipliği yapacağı kaydedildi.

Amerika’nın Sesi, Başkan’ın gündeminde olabilecek konuları uzmanlarla konuştu.

Roma’da G-20 liderlerinin zirve toplantısı için hazırlıklar sürüyor.

Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping ve Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin zirveye birebir katılmayacağını açıklayan liderlerden. Bu durum Başkan Joe Biden için bir fırsat olabilir.

ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan zirveler için ‘‘ABD ve Avrupa liderleri orada olacak. Hem G-20’de em de COP26’da dinamik şekilde ve birlik içinde gündemi belirleyecekler’’ ifadelerini kullandı.

‘‘Erdoğan ile Biden Glasgow’da Görüşecek’’
Ancak bu kolay olmayacak. Biden’ın Afganistan’dan kaotik çekilmenin ve Avustralya’yla yapılan denizaltı anlaşması yüzünden Paris’le yaşanan anlaşmazlığın ardından ABD’ye karşı oluşan güvensizliği gidermesi gerekecek.

Chatham House düşünce kuruluşundan Leslie Vinjamuri, ‘‘Afganistan’dan çıkış ve Avrupa’nın buna tepkisinin yaşandığı çok zor bir Ağustos ayının ardından transatlantik ortaklıkların yeniden oluşturulması gerekiyor’’ diyor. Vinjamuri’ye göre zirvede ele alınacak somut konular arasında iklim, küresel asgari kurumlar vergisi anlaşması ve borçların yeniden yapılandırılması da olacak.

Biden’ın, sera gazı emisyonlarını 2030’a kadar 2005 seviyesinin altına yani yüzde 50 oranında indirme sözünü yinelemesi bekleniyor. Ancak ABD’nin bu konudaki küresel liderliği de Biden’ın iç siyaset gündemindeki iklim takvimine yani Kongre’den geçmesi için çalışılan altyapı ve sosyal harcama paketlerine bağlı.

“Biden’ın G-20 Gündemi Enerji, İran ve Tedarik Zinciri”
Demokratlar’ın Kongre’den geçirmek için uğraştıkları bu paketlerden özellikle iklim değişiklikleri ve sosyal harcamaları içeren pakette Cumhuriyetçiler’le uzlaşı sağlayabilmek adına bazı ödünler veriliyor. İklim konusundaki harcamaların bir kısmında bu kapsamda geri adım atılıyor.

Stratejik Uluslararası Araştırmalar Merkezi’nden Matthew Goodman’a göre Başkan ne yazık ki diğer ülkeleri iklim konusunda daha iddialı vaatlerde bulunmaya itecek eski güçlü konumunda olmayacak.

Zengin ülkelerin, gelişmekte olan ülkelerin emisyonları azaltmasına ve iklim değişikliğinin etkilerini hafifletmesine yardımcı olmak için yılda 100 milyar dolar iklim finansmanı sağlama taahhüdü gibi, kömürün aşamalı olarak kaldırılmasının da iklim zirvesinin önemli tartışma konularından olması bekleniyor.

Çin Ekoloji ve Çevre Bakan Yardımcısı Ye Min, ‘‘Paris Anlaşması’nın resmen uygulanması çerçevesinde bu konular karşılıklı siyasi güveni ve gelişmekte olan ülkelerin iklimle ilgili eyleme geçme yeteneklerini etkileyecektir’’ dedi.

Pandemi cephesindeyse yardım örgütleri zengin ülkelerin geçen yılın G-20 zirvesinde aşıya küresel düzeyde erişim için verdikleri sözleri tutmadıklarını, bunun yerine yüzlerce milyon aşı dozunu kendi halkları için kullandıklarını söylüyor.

Sınır Tanımayan Doktorlar örgütünden Nathalie Ernoult ‘‘İsteğimiz bu dozların ülkelere şeffaf şekilde ulaştırılması için COVAX’a net bir takvim verildiğini ve sevkiyatın gerçekleştiğini görmek’’ diyor.

 

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]