Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
Dünya

Çin ve Türkiye’de Müslümanlar cami yıkımına karşı direniyor

Çin'de tarihi bir camiye sonradan eklendiği ileri sürülen bazı birimlerin yıkımını protesto eden çok sayıda Müslüman gözaltına alındı.

Çin’in güneybatısında yer alan Yunnan eyaletine bağlı Nagu kasabasında, Çin Hükümetinin tarihi bir caminin kısmi yıkımı kararı almasının ardından çok sayıda Müslüman bu kararı protesto etmek için gösteri düzenledi.

AFP Ajansı’na konuşan görgü tanıklarının aktardığına göre, protestoları bastırmak için gösterilere müdahale eden güvenlik görevlileri caminin bulunduğu yerde çok sayıda kişiyi gözaltına aldı.

Çinli Müslüman azınlık topluluğu Huilerin yoğun yaşadığı Nagu kasabasından sorumlu yerel hükümet Tonghai tarafından Pazar günü yayınlanan bir bildiride, “sosyal düzeni ciddi şekilde bozan bir vaka” hakkında soruşturma başlattığı belirtildi.

Cumartesi günü patlak veren olaylarda hem sosyal medyada dolaşan görüntülere hem de AFP’ye konuşan ve adını vermek istemeyen bir görgü tanığına göre, çok sayıda polis, cami yıkımını protesto eden göstericilerin güvenlik birimlerine sert cisimler atması üzerine kalabalığı püskürttü.

İsminin açıklanmasını istemeyen bölgeden bir kadının yaptığı açıklamada, “Zor kullanarak yıkmaya devam etmek istiyorlar, bu yüzden buradaki insanlar onları durdurmak istiyor” dedi.

Kadın, “Camiyi yıkmalarına izin vermeyeceğiz” diye konuştu.

Caminin kubbesinin de yenilenerek, yeni minare ve binaların eklendiği 2020 yılındaki restorasyonun yasa dışı olduğunu gerekçe gösteren Çinli makamlar, ilave edilen kısımların mahkeme kararıyla yıkılmasını istiyor.

Çorum’da cami yıkımı protesto edildi

Çorum’da AKP’li belediyenin yol yapım çalışmaları nedeniyle Prof. Dr. Akif Ersoy Caddesi üzerindeki caminin yıkımına başlaması, vatandaşlarla güvenlik güçlerini karşı karşıya getirdi. Çorum Eczacılar Odası Başkanı Şefkat Güler, “Gerekirse Tayyip Erdoğan gelecek. Nasıl oy aldı, bu camiyi yıkmak için oy almadı. Cami mihraplarında özgürce namaz kılmak için aldı. Hani Kılıçdaroğlu geldiğinde camilerimizde namaz kılamayacaktık. Bugün camiyi yıkıyorsunuz. Bugün ben nasıl inanacağım sözlerinize” diye tepki gösterdi.

AKP’li Çorum Belediyesi’ne bağlı ekipler, yol yapım çalışmaları nedeniyle Prof. Dr. Arif Ersoy Caddesi üzerindeki caminin mahkeme kararıyla 40 günlük boşaltma süresi ve yine 12 günlük ek sürelerin dolması üzerine bu sabah erken saatlerden itibaren yıkımına başladı. Belediye yetkilileri, Galibi Vakfı İbadethanesi ve Külliyesi’ne ait olan yapıyla ilgili yıkım kararını önceden ilgililere tebliğ etmiş, yıkım kararının uygulanacağını bildirmişti.

“TAYYİP ERDOĞAN BU CAMİYİ YIKMAK İÇİN OY ALMADI”

Yıkım işlemleri sırasında vatandaşlarla belediye zabıta ekipleri ve güvenlik güçleri arasında sık sık tartışma ve gerginlik yaşandı.

Yıkıma tepki gösteren Çorum Eczacılar Odası Başkanı Şefkat Güler, şunları söyledi:

“Memleketi ne hale getirdi. Böyle bir şey olabilir mi? Ben bu insanlarla iç içeyim bu camiyi yaparken ne kadar mücadele ettiklerini gördüm. Bir daha bana İHA’lar, insan haklarına yardımlaşma, Filistinli kardeşlerim derse inanmayacağım. Müslümanlık için yaptığınız hiçbir şeye inanmayacağım. Burada bu kadar Müslüman bu cami yıkılmasın istiyor. Siz bunu yıkıyorsunuz Müslümanlık için yapmıyorsunuz.

Gerekirse Tayyip Erdoğan gelecek. Nasıl oy aldı, bu camiyi yıkmak için oy almadı. Cami mihraplarında özgürce namaz kılmak için aldı. Hani Kılıçdaroğlu geldiğinde camilerimizde namaz kılamayacaktık. Bugün camiyi yıkıyorsunuz. Bugün ben nasıl inanacağım sözlerinize? Bana dün pazarcı diyor ki, ‘Şevkat Hanım, Tayyip Erdoğan gelmeseydi bugün bu pazarı açamazdık’ diyor. Bak bugün diyeceğim o pazarcıya geldi ve camiyi yıkıyor. Nasıl açıklayacağım pazarcıya nasıl? Nasıl açıklayacağım? Koskoca belediye, imarı Allah mı yapıyor? Siz kendiniz siz kullar ayarlıyorsunuz. Nasıl ayarlayamazsınız bunu. Hangi müteahhitler? Getirin o müteahhitleri karşıma getirin. O Halil İbrahim Aşgın buraya gelecek.”

Bir vakıf üyesi de önceki dönem AKP’li Belediye Başkanı Muzaffer Külcü’nün vakıf için verdiği yapı kayıt belgesini göstererek, “‘Kimse yıkamaz, siz korkmayın, yapın’ dedi. Yıkamaz diyen belediye başkanı tekrar kendisi imzaladı” dedi.

“YIKIM KARARI ONAYLANMADI, BELEDİYE SUÇ İŞLİYOR”

Avukat Vedat Canbolat ise mahkeme kararı ile gelerek yapılan yıkımın durdurulmasını istedi. Verilen kararda tahliye yazdığını, yıkım kararının ise onaylanmadığını belirten Canbolat, belediyenin suç işlediğini söyledi. Yıkımın yapılabilmesi için güvenlik güçleri vatandaşları, cami sınırları dışına çıkartırken önlerinde kalkanlarla bariyer oluşturdu.

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]