Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
Haberler

[VİDEO] Afgan göçmen You Tube sayesinde Litvanya’ya sığındı

Pek çok drama sahne olan göçmenlerin umut yolculuğu, Afganistanlı Abdül Başir Yousefi için mutlu sonla bitti.

You Tube üzerinden Litvanya’ya sığınmak istediğini söyleyen Afganistanlı göçmen Abdül Başir Yousefi’nin mesajı Litvanyalı yetkililere kadar ulaşınca, Yousefi’nin rüyası İnternet sayesinde gerçek oldu.

Litvanya hükümeti, ordunun NATO çerçevesinde Afganistan’da görev yaptığı sırada, kendilerine yardımcı olan ve ordu ile yerel halk arasında olumlu bir ilişki kurulmasını sağlayan Başir’in talebini kabul ettiklerini duyurdu.

Litvanya Savunma Bakanlığı’nın Afganistan’daki birliğinde çalışan askeri yetkili, Yunanistan’ın Makedonya sınırında diğer göçmenlerle bekleyen Başir’in You Tube’dan yayınlanan mesajını izlediğinde Başir’i tanıdığını söylüyor:

“Başir, yerel halk ve bizim askerlerimiz arasında bağ kuran kişiydi. Onun tutumu, yerel halkın bize olan tutumunu etkiledi. Halkın bize yaklaşımı gerçekten çok olumluydu.”

2005 yılından bu yana Afganistan’da görev yapan Litvanya ordusuna yardımcı olan ve bir süre sonra Litvanya dilini öğrenerek çevirmenlik de yapan Yousefi, NATO ordusuna yardım ettiği için Taliban tarafından tehdit edildiğini ve Afganistan’da güvende olmadığını dile getiriyor.

Litvanya İçişleri Bakan yardımcısı da Başir’in talebini neden kabul ettiklerini açıklıyor.

“Bu insana yardım etmeye karar verdik. Çünkü çok açık bir şekilde kendi ülkesinde son derece tehlikeli tehdit mesajları alıyor. Şu anda Yunanistan’da, geçerli bir pasaportu var. Sadece buraya uçmasını sağlamalıyız, ya da kendisi buraya uçabilir.”

2013 yılında Litvanya ordusu Afganistan’ı terk ettikten sonra Taliban tarafından tehdit edilen Başir Yousefi, yaşadığı Ghor kentini terk ederek milyonlarca göçmen gibi umut yolculuğuna çıktı. Uzun yolculuğunun ardından Suriyeli ve Iraklı göçmenler gibi Yunanistan’ın Makedonya sınırında sıkışan Yousefi, burada bir gazeteciye Litvanya’ya gitmek istediğini anlattı. Gazeteci, Başir’in mesajını “https://www.youtube.com/watch?v=UhGRMdN_B2g” adresinden, internet üzerinden yayınladı. Videoyu gören çok sayıda Litvanyalı asker Başir’i tanıdı. Ve sonunda hem askeri hem de idari yetkililer, genç Afgan göçmenin talebini kabul ettiklerini bildirdi.

Başir şimdi Atina’dan bineceği bir uçakla Litvanya’ya uçmayı bekliyor. Ardından Afganistan’da bıraktığı ailesini getirmek istediğini belirten Başir, bir otel açmak ya da lokanta işletmek istiyor.

Litvanya ise AB ile varılan anlaşma sonucu 1000 göçmen alacağını taahhüt etmişti.

EURONEWS.COM

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]