Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
Haberler

Ґюлен написав для видання «Le Monde» статтю під назвою «Недостатньо лише засуджувати тероризм»

Фетхуллах Ґюлен написав для всесвітньо відомої французької газети «Le Monde» статтю, в якій звернувся до міжнародної спільноти і мусульман із закликами до боротьби з екстремізмом і тероризмом.
Наголошуючи на тому, що терористичні акти, здійснені в ім’я ісламу, не лише призводять до ізоляції мусульман, а й стають приводом для хибного трактування цієї віри, Ґюлен зазначив, що тероризм не має нічого спільного з релігією. Журналісти газети «Le Monde» представили Ґюлена читачами як «людину, що шанує науку, виступає за демократію і міжконфесійний діалог». У статті «Мусульмани, настав час здійснити критичний аналіз нашого розуміння віри», яку названий автор написав після кривавих подій уПарижі 13 листопада цього року, можна виділити кілька ключових тез, наведених нижче.

Майже цілу сторінку вчорашнього випуску відомої на весь світ газети «Le Monde» зайняла стаття Фетхуллаха Ґюлена. У статті підкреслюється, що жертви жорстоких терактів, які ІДІЛ один за одним влаштував у Франції, Лівані та Іраку, є, насамперед, людьми, а не представниками тієї чи іншої національності чи віри.

Не будьмо послідовниками сумнівних ідеологій
Мені важко висловити словами почуття, які викликали в мені безжалісні терористичні дії ІДІЛу та інших терористичних організацій. Те, що ці угруповання, прикриваючись релігією, чинять зло, надзвичайно засмучує півтора мільярди мусульман і, відповідно, мене. Ми, як мусульмани, мусимо діяти спільно зі світовою спільнотою, аби подолати тероризм, який загрожує всьому людству; крім того, ми маємо докласти зусиль, аби очиститися від того бруду, який виливають на світлий образ нашої релігії. Нещодавня трагедія у Франції у черговий раз засвідчила той факт, що і богослови, і пересічні мусульмани засуджують і вкрай негативно ставляться до звірських терактів, які начебто здійснюються на релігійному ґрунті. Проте одного засудження й неприняття недостатньо.  Не можна допустити того, аби терористи вербували мусульманську молодь до своїх угруповань. Необхідно розумно протидіяти цьому шляхом створення союзів, до складу яких входитимуть державні установи, релігійні лідери і представники організацій громадянського суспільства.

Кожна жертва – це, насемперед, людина
Те, що всі ми – люди, набагато важливіше за нашу національну або релігійну належність. Першим внаслідок варварських терористичних акцій страждає моральне обличчя всього людства. Французькі громадяни, що стали жертвами терактів у Парижі, ліванці-шиїти, які днем раніше загинули від рук терористів у Бейруті, вбиті мусульмани-сунніти з Іраку – всі вони, передусім, люди. Якщо ми не виявлятимемо одне до одного співчуття, не перейматимемося чужим горем і не робитимемо нічого, аби полегшити біль ближнього, про розвиток цивілізації можна і не мріяти.

Слід ставитися до себе критично
Ми, як мусульмани, не маємо прикриватися теоріями змови, що відволікають нас від урегулювання нагальних питань. Натомість нам слід замислитися, чи не демонструємо ми ухил до деспотизму, який потайки оселився у нашій свідомості, чи не стали такі проблеми, як фізичне насильство, нехтування молодддю і відсутність гармонії в освіти причиною того, що наша спільнота, сама цього не усвідомлюючи, підготувала благодатний ґрунт для діяльності тоталітарно налаштованих угруповань, які вербують нових прибічників? Може, саме ми винні в тому, що люди, розчарувавшись у невдалих спробах забезпечити реалізацію основних прав людини, верховенство права і єдину світоглядну систему, опинилися на роздоріжжі і почали шукати свій шлях?

Необхідно відродити свободу думки

Нашій спільноті слід навчитися приглядатися до молоді, що опинилася на розхресті, аби уберегти її від вкрай небезпечних пошуків себе. Для цього необхідно створити структури, які всіляко підтримуватимуть і консультуватимуть різні родини. Ми маємо навчити представників молодого покоління висловлювати свої думки у демократичний спосіб. Вже з початкової школи дітям треба розповідати про демократичні цінності, що допоможе нам виростити морально здорову молодь. Відродити свободу думки серед мусульман, не змушуючи їх поривати зв’язки зі своєю вірою, ‒ не лише можливо, а й конче необхідно. Тільки так ми зможемо по-справжньому боротися з радикалами й терористами, що вдаються до насилля.

Зіткнулися не цивілізації, а варварство із людяністю

Негативне ставлення до мусульман, різкі висловлювання про іслам, а також оборонні позиції, які деякі держави зайняли стосовно мусульман, можуть принести більше шкоди, ніж користі. На жаль, я з сумом мушу констатувати, що внаслідок нещодавніх подій концепт «зіткнення цивілізацій» знову набув популярності у певних колах. Очевидним є тільки те, що така риторика є «бальзамом на душу»для терористів. Те, що ми спостерігаємо сьогодні, ‒ аж ніяк не конфлікт цивілізацій, а боротьба між варварами і людьми.

ФЕТХУЛЛАХ ҐЮЛЕН | LE MONDE

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]