Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
Haberler

İşte 64. Hükümet’in 2016 Eylem Planı: Gurbetçinin askerlik bedeli 1.000 Euro

Türkiye Başbakanı Ahmet Davutoğlu, seçim vaatlerini hayata geçirmek için önümüzdeki 6 ayda yapacakları ekonomik icraatları açıkladı. Buna göre asgari ücret 1.300 liraya çıkacak. Üniversite öğrencilerinin kredi ve bursları 400 lira olacak. Gurbetçiler için bedelli askerlik ücreti 1.000 Euro’ya inecek. İmar rantına vergi gelecek.

1 Kasım seçimleriyle tek başına iktidara gelen Adalet ve Kalkınma Partisi hükümeti, seçim öncesindeki vaatlerini hayata geçirmek için yol haritasını açıkladı. 64. Hükümet’in 2016 Eylem Planı’nı açıklayan Başbakan Ahmet Davutoğlu, yasal düzenlemeye ihtiyaç duymayan vaatleri bir hafta içinde hayata geçireceklerini söyledi.

Buna göre üniversite öğrencilerinin kredi ve burs tutarı 350 liradan 400 liraya çıkarılacak. Kendi işini kurmak isteyen gençlere 100 bin TL’lik faizsiz kredi uygulamasına başlanacak. Esnafa 30 bin lira kredi desteği sağlanacak. Bu vaatler bir hafta içinde hayata geçecek.

Başbakan Davutoğlu, yasal düzenleme gerektiren vaatler için ise muhalefetten destek istedi. Vaatlerin bütününü de ilk üç ay içinde gerçekleştireceklerini duyurdu. Buna göre asgari ücret 1.300 liraya çıkarılırken, işverenin ve özellikle KOBİ’lerin bu durumdan etkilenmemesi için önlem alınacak. Bütün emeklilere aylık 100 lira zam yapılacak. Emeklilerden kesilen destek primi kalkacak. 65 yaş maaşlarında kesinti olmayacak. Muhtarların maaşı da 950 liradan 1.300 liraya çıkacak. Şubatta 30 bin öğretmen atanacak.
Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun açıklamalarına göre polislerin 2200 olan ek göstergeleri 3000’e çıkacak. Polislerin emniyet hizmet tazminatı yüzde 25 artacak. Böylece polis maaşlarında 240 lira ile 580 lira arasında artış olacak. Uzman erbaşların 2200 olan ek göstergeleri 3000’e çıkacak. Erlerin aylığı 30 liradan 100 liraya yükseltilecek.

Memurların doğum nedeniyle izinlerinin memur kıdeminden sayılması için adım atılacak. Çalışan kadınlara çocuğun okula başlama yaşına kadar kısmi süreli çalışma hakkı verilecek. Başbakan Davutoğlu, ilk kez işe alınacak gençlerin bir yıl boyunca maaşının devlet tarafından karşılanacağını duyurdu. Ancak düzenlemenin nasıl olacağına dair ayrıntı vermedi. Bu düzenlemenin halen 6 ay olan işbaşı eğitim programının 1 yıla çıkarılması şeklinde olması bekleniyor. İşbaşı eğitim programı çerçevesinde çalışanların ücreti İşsizlik Fonu’ndan ödeniyor. Davutoğlu, asıl işlerde çalışan taşeron işçilerin kadroya alınacağını da açıkladı, ancak kimleri kapsayacağına dair ayrıntı vermedi.

KİRALIK İŞÇİ DÜZENLEMESİ GELİYOR
Başbakan Davutoğlu, kıdem tazminatıyla ilgili sorunların sosyal taraflarla istişare içinde giderileceğini duyurdu. Ayrıca esnek çalışma olarak ifade edilen kiralık işçi düzenlemesinin hayata geçirileceğini açıkladı. Ancak çalışma hayatında 10 yıldır tartışılan bu düzenlemelere, sendikalar tepki gösteriyor. Türk-İş, kıdem tazminatıyla ilgili yapılacak düzenlemeyi genel grev nedeni olarak görüyor.

SİYASİ ETİK KANUNU ÇIKARILACAK
Başbakan Davutoğlu, 6 aylık sürede yapılacak reformları da açıkladı. Buna göre darbe dönemlerinden kalan mevzuat gözden geçirilerek antidemokratik maddeler temizlenecek. Cemevlerine hukuki statü kazandırılacak. Siyasi etik kanunu çıkarılacak. Siyasi etik kanunu çıkarılacağına ilişkin tartışma daha önce de gündeme gelmişti. Başbakan Davutoğlu, yasayı çıkaracaklarını duyurmuş, ancak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın tepkisi üzerine düzenlemeden vazgeçilmişti.

İMAR RANTINA VERGİ GELİYOR
İmar planı değişiklikleri sonucunda ortaya çıkacak değer artışlarından kamu pay alacak. Rant vergisi olarak bilinen bu düzenleme, çok tartışılan bir adımdı. Kanunun buradan önemli bir gelir elde etmesi bekleniyor.

İSTİNAF MAHKEMELERİ KURULACAK
Eylem Planı’na göre istinaf mahkemelerinin hayata geçirilmesi 6 ay içinde sağlanacak. Temyiz mahkemelerinin alt mahkemelerinin üzerindeki yetki denetimi sınırlandırılacak. İş mahkemelerinin yapısı ve işleyişi gözden geçirilecek. Yeni bir yükseköğretim kurumu hazırlanacak. Yükseköğretim Kalite Kurulu kurulacak. Eğitim fakülteleri yeniden yapılandırılacak. Öğretmen akademisi kurulacak. Organize sanayi bölgelerinde açılacak okullar teşvik edilecek. Yeni Gelir Vergisi Kanunu çıkarılacak. Türkiye Uzay Ajansı kurulacak. Başbakan Davutoğlu, seçim öncesindeki vaatlerini “Eylem Planı” olarak açıklarken bu vaatler için gerekli kaynağın nereden karşılanacağı belirsizliğini koruyor. Kaynak için pek çok kalemde zam yapılmasının gündeme getirebileceği belirtiliyor.

GURBETÇİYE BEDELLİ ASKERLİK 1.000 EURO
Yurtdışındaki Türk vatandaşlarının bedelli askerlik ücreti 6 bin Euro’dan 1.000 Euro’ya düşürülecek. Elektronik nüfus cüzdanı dağıtımına başlanacak. Gençlerin Genel Sağlık Sigortası prim borcu sıfırlanacak. Lise veya üniversite mezunlarının GSS primlerini 2 yıl, gelir testi yapılmasına gerek kalmaksızın devlet ödeyecek. Öğrenim gören gençler pasaport alırken harç ücreti ödemeyecek.

HÜKÜMETİN 2016 EYLEM PLANI
Emekliye 1.200 TL ek ödeme, 300 TL promosyon
Asgari ücret 1.300 liraya çıkarılacak
Şubatta 30 bin öğretmen ataması
Üniversitelilerin bursu 400 lira oldu
Polis maaş¬ına 240 ile 580 lira arasında zam
Gençlerin Genel Sağlık Sigortası borcu siliniyor
Esnafa 30 bin lira kredi desteği
İş kurmak isteyen gençlere 100 bin TL’lik kredi
Muhtarların maaşı 950 liradan 1.300 TL’ye çıkıyor
Asıl işlerde çalışan taşeron işçilere kadro
Gurbetçinin bedelli askerlik ücreti 1.000 Euro’ya düşüyor
Elektronik nüfus cüzdanı dağıtımına başlanacak

İSA YAZARANKARA > ZAMAN


Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]