Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
Haberler

Türkiye’nin, vizesiz Avrupa için son günü!

Ankara’nın, vizesiz Avrupa için AB’nin istediği 72 şartı tamamlaması için 24 saati kaldı. Yarın raporunu açıklayacak AB Komisyonu’nun ise şartlar tam olarak yerine getirilmese de mülteci anlaşmasının çökmemesi için vize serbestisine ‘evet’ demesi bekleniyor.

Avrupa Birliği Komisyonu, Schengen Bölgesi’ne vize muafiyeti için Ankara’dan talep edilen 72 şartın yerine getirilip getirilmediğine yönelik raporunu yarın açıklayacak. Ankara, Türk vatandaşlarına haziran ayında vizesiz Avrupa yolunu garantilemek için kalan 12 maddeyi meclisten geçirmek için zamana karşı yarışıyor. Ankara, vizelerin kaldırılmaması halinde 18 Mart’ta AB ile imzaladığı mültecileri geri kabul anlaşmasını geçersiz sayacağı restini çekmişti. AB tarafı ise bu reste karşılık ‘şartlarda indirim yapılmayacak’ karşılığını vermişti.

AB kaynaklarına göre Avrupa Komisyonu yarın Türkiye’nin genel olarak vize serbestisi için kriterleri son dakika yasal düzenlemelerinin ardından yerine getirdiğini söyleyerek, AB hükümetleri ile Avrupa Parlamentosu’ndan haziran ayı sonuna kadar kararı onaylamasını isteyecek.

Gözlemcilere göre Komisyon, bazı üye ülkelerde kamuoyunun sert bir şekilde karşı olmasına rağmen Türkiye’ye ‘hayır’ diyerek Avrupa’nın göçmen krizinde bir dönüm noktası olan göçmen anlaşmasını tehlikeye atmayacak. AB Komisyonu Başkanı Jean Claude Juncker’e her sabah 06.00’da iletilen rakamlar,  Türkiye’den Yunan adalarına yeni girişlerin ekim ayında 10 binken şu an 63’e gerilediğini gösteriyor.

BRÜKSEL EK SÜRE VERECEK
Alman Die Welt gazetesinin haberine göre Komisyon kesin raporunu haziran ayının ortasında açıklayacak. Gazetenin Brüksel’deki kaynaklara dayandırdığı haberinde yarın genel olarak vizelerin kaldırılması yönünde bir tavsiye kararı verecek olan AB Komisyonu, vizelerin kaldırılması için tüm kriterlerin yerine getirilmesini isteyecek. Kişisel bilgilerin korunması kanunu, terörle mücadele yasaları ve yolsuzlukla mücadele gibi konularda düzenlemelerin yapılması beklenecek. Ayrıca biometrik pasaportlara ilişkin tüm hazırlıkların haziran ayına kadar tamamlanması gerekecek.

İngiliz Financial Times
gazetesi de dün konuyla ilgili haberinde, henüz yerine getirilmeyen en zorlu kriterleri şöyle sıraladı: “Türkiye’nin veri koruma kurallarını bazı güvenlik birimlerini de kapsayacak şekilde güçlendirmesi, azınlık haklarının daha iyi korunması için terörle mücadele alanında yasal düzenlemeleri gözden geçirmesi ve Türkiye’de siyasi partilerin finansmanı konusunda şeffaflığın artmasını sağlayacak yolsuzlukla mücadeleye yönelik yeni önlemler alması.” Gazete, bu maddeler dolayısıyla Ankara’nın AB ile yürüttüğü vize muafiyeti görüşmelerinde zorlu engellerle karşı karşıya olduğunu yazdı. Vize serbestisi hususunda Türkiye AB için, 79 milyon nüfusu, sivil ve azınlık hakları, ifade özgürlüğü, hukukun üstünlüğü gibi konulardan dolayı da hassas bir ülke.  

AP, KRİTERLERİ MERCEK ALTINA ALACAK
Avrupa Parlamentosu’nda (AP) kamuoyu tarafından vize serbestisine geniş bir muhalefet olan Fransa, Almanya ve Hollanda gibi ülkeler Türkiye’nin kriterlere uyup uymadığını titizlikle inceleyeceklerini belirtti. Almanya Başbakanı Angela Merkel’in partisi CDU’nun kardeş partisi CSU’nun lideri Manfred Weber, “Türkiye’yi partner olarak istiyoruz, ancak saf değiliz. Herhangi bir indirime gidilmeyecek. Türkiye kriterleri düzenli olarak yerine getirmez ve vize anlaşması suistimal edilirse vize kolaylığı kaldırılacaktır. Bu tür bir anlaşmanın daha fazla sığınmacının Avrupa’ya gelmesine sebep olmasını istemiyoruz.” dedi. Yetkililer diğer yandan özellikle Almanya tarafından vize serbestisinin geçirilmesi için büyük baskı yapıldığını belirtiyor. Çünkü geçen yıl AB’ye giren yaklaşık bir milyon mültecinin ana gidiş noktası olan Almanya, Türkiye ile yapılan anlaşmanın çökmesi durumunda yine en büyük zararı görecek ülke olacak.

ANKARA’DAN ‘EL FRENİ’NE ŞARTLI ONAY
Fransa ve Almanya, vize serbestisi kararını siyasi olarak daha makul hale getirmek adına sığınma isteklerinde ani bir artış, vize süresinden fazla kalma veya geri kabulün reddedilmesi durumunda herhangi bir AB ülkesinin vize muafiyetini altı aylığına askıya almasına yönelik daha sert önlemler teklif etti.  ‘El freni’ mekanizması olarak adlandırılan  bu talebe Ankara’nın merakla beklenen cevabı Türkiye’nin AB Büyükelçisi Selim Yavuz’dan geldi.  Yavuz yalnızca Türkiye’ye uygulanmadığı sürece buna uyulabileceğini söyledi. Yavuz, “Görünüşe göre Franko-Alman önerisi bazı AB ülkelerin korkularını dindirmeyi ve belki de bazı ülkelerin desteğini daha kolay alabilmeyi hedefliyor.” dedi.

YARINA BAKIŞ

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]