Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
Haberler

Efsane boksör Muhammed Ali, 74 yaşında vefat etti

Dünya eski ağır siklet boks şampiyonu ve gelmiş geçmiş en ünlü sporculardan Muhammed Ali Clay hayatını kaybetti.

Muhammed Ali’nin vefat etmek üzere olduğu yolunda çıkan haberler önce ailenin sözcüsü tarafından yalanlandı. Bu yönde haberlerin web sayfalarından yer almasından birkaç saat sonra ise aile sözcüsü üzücü haberi teyit etti. Ailenin sözcüsü Bob Gunnell, Ali’nin yaşam mücadelesini kaybettiğini ve hayatta gözlerini yumduğunu açıkladı.

Cuma günü öğleden sonra aileye yakın bir isim basına verdiği bilgide Phoenix şehrinde hastaneye kaldırılan Ali’nin her an ölüm haberinin verilebileceğini söyledi.

74 yaşındaki efsane isim bu hafta solunum rahatsızlığı nedeni ile hastaneye kaldırılmıştı.

Muhammed Ali, on yıllardır parkinson hastalığı ile mücadele ediyordu.

KELEBEK GİBİ UÇAR, ARI GİBİ SOKARDI…

Spor dünyasında gelmiş geçmiş yer yüzünde en fazla tanınan isim olan Ali, ringlerde ayaklarının hızlı hareket etmesi, çok çevik olması nedeniyle ‘‘kelebek gibi uçar, arı gibi sokar’’ diye anılıyordu. Takma adı ise ‘‘En Büyük’’ idi.

Üç defa kaybedip kazandığı dünya boks şampiyonu ünvanı ile Ali, bu spor dalında en büyük isim olarak tarihe geçti.

Ali, 1978 yılında profesyonel boks hayatına dünya şampiyonu olarak veda etti. Muhammed Ali Clay 74 yaşındaydı.

Muhammed Ali, Kentucky eyaletinin Lousville şehrinde dünyaya geldi. İsmi ise Cassius Marcellus Clay Jr. idi. 1964 senesinde Müslüman olduğunu dünyaya duyurdu. Ve isminin de artık Muhammed Ali olduğunu açıkladı.

Afro-Amerikan ve İrlanda kökenli olan Ali, 12 yaşındayken boksla tanışır ve kısa zaman içinde National AAU ve Altın Eldiven Şampiyonası’nda amatör kayıtlara girer. Henüz 18 yaşında iken Roma Olimpiyatlarında ağır hafif sıklette altın madalyayı alarak şampiyon olur.

Yıl 1964’ü gösterdiğinde ise Ali, S. Liston’u yenerek henüz 22 yaşında iken Dünya Şampiyonluğu’nu kazanır. Bu zaferinden sonra da Ali, Müslümanlığı seçtiğini açıklar ve adının da Muhammed Ali olarak değiştirir.

VİETNAM SAVAŞINA KARŞI ÇIKINCA…

Ali, hayatının hep merkezinde olan ringlere 1967-70 yılları arasında ara vermek zorunda kaldır. Nedeni ise Vietnam Savaşı’na karşı bayrak açan isimlerden birisi olması.

Ali, “Vietnamlılar bana hiçbir kötülük yapmadılar ki onlarla savaşayım” diyerek askere katılmayı reddeder. Ali’nin bu asi duruşu nedeni ile çıktığı mahkemede 5 yıl hapis cezası verilir.

Hapis cezası dışında Ali’nin hem lisansı hem de pasaportu elinden alınır. Ünvanını da kaybeden Ali, işsiz kalır ve ciddi maddi sıkıntılarla boğuşur. Ali, bir dönem ailesinin yardımı ile ayakta kalır. Malcolm X ile yakın arkadaşlığı nedeni ile Ali, ABD genelinde üniversite üniversite dolaşarak İslam’ı anlatır.

Ali, nihayetinde 1970 senesinde temyiz davasını kazanarak tekrar boksa döner. Ali, kariyerinin en büyük maçlarının birini 1971 senesinde Joe Frazier’a karşı 1971 senesinde yapar. Bu karşılaşmaya ‘Asrın maçı’ denir ve profesyonel boks kariyerinde Ali ilk defa yenilgi ile yüzleşir. Uzmanlar üç buçuk sene aradan sonra sadece 2 maç yapan Muhammed Ali’nin bu kadar zor bir maça hazır olmadığı görüşünde hemfikirdir.

Bu mağlubiyetin ardından Ali, çenesinin kırıldığı maçta Ken Norton’a da yenilir. Kamuoyunda Ali, kariyerinin bittiği yorumları ile gündem olur. Ancak Ali pes etmez ve Norton mağlubiyetinden sonra basamak basamak sırası ile birçok maçını kazanır. Nihayetinde Norton ile karşılaşır ve rakibine de üstünlük sağlayarak önceki maçın rövanşını alır. 1976 yılında Norton ile tekrar karşılaşır ve Ali yine kazan isim olur.

Norton galibiyetinin ardından Ali’nin kaybettiği dünya şampiyonluğu önünde yalnızca iki maç kalır. Bu maçları ise Joe Frazier ve George Foreman ile yapması gerekir. Ali, 1973 yılında Frazier ile unvan maçı yapmak için anlaşır ve rakibini de nakavtla yener. Artık Ali’nin önünde dünya şampiyonu olabilmesi için bir tek Foreman kalır. İkili bugünkü adı ile Demokratik Kongo Cumhuriyeti, o dönem ise Zaire olan ülkede dünya ağır siklet boks şampiyonluğu için ringe çıkar. Ali, 1974’te Foreman’ın bahisçilerde 7’ye 1 favori olduğu maçta rakibini hiç beklenmedik bir taktik ile sekizinci raundda nakavt ile yener. Boks tarihinde kaybettiği şampiyonluğu ikinci defa kazanan Floyd Patterson’dan sonra Ali ikinci isim olmayı başarır.

BOKS, ONUNLA ALTIN DÖNEMİNİ YAŞADI

Ali, tarih yazmaya bu tarihten sonra da devam eder. 1978 senesinde L. Spinks’e yenilince dünya şampiyonluğu ünvanını ikinci defa kaybeder. Ancak ikili, aynı sene içinde tekrar maç yapar ve bu defa gülen, rinklerde kelebek gibi dans edip arı gibi sokan Ali olur. Ali üçüncü defa kaybettiği dünya şampiyonluğunu kazanarak tarihte ‘ilk’ olur.

Muhammed Ali ile birlikte boksun 1970’li yıllarda altın dönemini yaşadığı hemen herkesin ortak fikri.

Ali, Spinks galibiyetinden sonra dünya ağır siklet boks şampiyonu olarak emekliye ayrıldığını duyurur. Bu dönem Parkinson hastalığına yakanlandığı ileri sürülen Ali, bu hastalığını kamuoyuna 1984 yılında açıklar.

Ali, büyük para karşılığında 1980 ve 81 yılında iki maç daha yapar ancak ikisini de kaybeder. Bu iki isim de dünya boks şampiyonu ya da daha sonra şampiyon olan isimlerdir.

Profesyonel boks hayatında sadece 5 kez yenilen, Olimpiyat ve Dünya Şampiyonu olan Muhammed Ali, 36 yaşına kadar bütün şampiyonlar için tek isim olmayı başardı ve 37’si nakavt olmak üzere 56 maç kazandı.

İSLAM’I YAYMAK İÇİN ÇALIŞTI

Ali, boksör kişiliği kadar sivil haklar arayışında da önemli izler bırakmış birisi. O sadece bir boksör değil döneminin sorunları ile mücadele eden bir aktivist aynı zamanda.

1960 yılında Roma Olimpiyatları’nda kazandığı altın ile ülkesine döndükten iki gün sonra bir lokantada sadece beyazlara servis yapıldığını öğrenince, altın madalyasını Ohio Nehri’ne fırlatacak kadar haksızlığa tahammül edemeyen birisi. Ali’ye Ohio Nehri’ne attığı altın madalyası yerine 1996 Atlanta Olimpiyatları’nda yenisi verildi.

Ali’nin mücadele ile dolu yaşam serüveni 2001 yılında Hollywood film yapımcılarının da dikkatini çeker. Ali karekterini canlandıran Will Smith’in başrolde olduğu ‘Ali’ filmi uzun süre gösterimde kalır.

Parkinson hastalığı yüzünden uzun süre Michigan’daki çiftliğinde gözlerden uzak yaşamayı tercih eden ünlü boksör, ringlerde 20 yıldır ağzından düşürmediği “Bütün zamanların en iyisiyim” lafını ispatlayarak bir efsane olmuştur.

11 Eylül terör saldırılarında sonra İslam ve Müslümanlara karşı artan nefrete karşın Ali, İkiz Kulelerin yıkıldığı ve kamuoyunda ‘Sıfır Noktası’ diye adlandırılan yere itfaiye kıyafeti ile gider. Ali, bir Müslüman olarak yaşanan acıyı paylaştığını gösterir. Ali’nin yıkılan İkiz Kuleleri ziyaretinde bir gazetecinin ‘Bir Müslüman olarak bunu yapanların Müslüman olmasını nasıl değerlendiriyorsunuz’ sorusuna Ali’nin, “Siz de bir Hrıstiyan olarak Hitler’in yaptıklarını nasıl değerlendiriyorsunuz” diye cevabı akılarda iz bırakır.

İslam dininin 11 Eylül saldırılarından sonra terör ile anılmasına karşın Muhammed Ali, “Beni asıl inciten, ‘İslam’ adının bulaştırılması (teröre) ve ‘Müslüman’ (adının) bulaştırılması, ve sorun çıkarılıp nefret ve şiddete yol açılması. İslam, katil dini değildir. İslam, barış demektir. Evde öylece oturup insanların sorunun kaynağı olarak Müslümanları yaftalamalarına seyirci kalamazdım’’ diyerek boksu bıraksa da sivil hak mücadelesini bırakmadığını gösterir.

| YENİ HAYAT

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]